Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024 -

Νέο άλμα στην τιμή του πετρελαίου: Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν



Πάνω από 11% είναι τα κέρδη για τη διεθνή τιμή του πετρελαίου σε λιγότερο από 48 ώρες, δηλαδή από την ώρα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, και η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω χθες με τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ενδεχόμενο χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ.

Τις επόμενες ημέρες, η άνοδος αυτή αναμένεται να επηρεάσει και τις λιανικές τιμές, που τουλάχιστον επί του παρόντος βρίσκονται κοντά στα χαμηλά 3ετίας, αλλά αυτό αναπόφευκτα θα μεταβληθεί. Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος της αύξησης.

Οι προβλέψεις των αναλυτών είναι δυσοίωνες, στην περίπτωση που το χτύπημα είναι τέτοιο που «διώξει» από την αγορά το ιρανικό πετρέλαιο, δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό που θα κληθεί να καλύψει η αγορά, αυξάνοντας τη ζήτηση με μειωμένη προσφορά.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις συνεχίζονται, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι, εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί, η τιμή δεν αποκλείεται να εκτιναχθεί ακόμη και στα 200 ή 250 δολάρια το βαρέλι, ειδικά στην περίπτωση που κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ.

Χθες, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, καθώς οι traders εκτίμησαν ότι το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει με αντίποινα στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν.

Η τιμή του αμερικανικού West Texas Intermediate αυξήθηκε έως και 5,5%, φτάνοντας τα 74 δολάρια το βαρέλι, μετά από δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι μια τέτοια κίνηση είναι υπό συζήτηση. Παράλληλα, το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο πάνω από 5%, φτάνοντας στα 77,65 δολάρια το βαρέλι.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν το Ισραήλ σε επίθεση κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε: «Το συζητάμε».

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στρατιωτικά στην πυραυλική επίθεση της Τρίτης από το Ιράν. Υπάρχουν συχνές επικοινωνίες με ισραηλινούς αξιωματούχους για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μπάιντεν συνομίλησε με άλλους ηγέτες της G7, προκειμένου να συντονίσουν τις κυρώσεις στην Τεχεράνη και να συμβουλέψουν το Ισραήλ για την απάντησή του. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει, αλλά η αντίδρασή του πρέπει να είναι αναλογική.

Το Ισραήλ εξετάζει διάφορες στρατηγικές για αντίποινα κατά του Ιράν, με τις επιλογές να περιλαμβάνουν επιθέσεις σε εκτοξευτές πυραύλων ή σε πετρελαϊκές υποδομές. Παρότι κάποιοι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η επιλογή δεν εξετάζεται. Ο Μπάιντεν επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια τέτοια επίθεση.

Το Ιράν εξάγει περίπου 1,6-1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με 1,5 εκατομμύρια βαρέλια να κατευθύνονται στην Κίνα, καθώς και περισσότερα από 0,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών προϊόντων, σύμφωνα με την Energy Aspects.

Ο Amrita Sen, διευθυντής έρευνας της Energy Aspects, ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά αν το Ισραήλ επιτεθεί στα ιρανικά διυλιστήρια και αν το Ιράν ανταπαντήσει επιτιθέμενο σε άλλες πετρελαϊκές υποδομές της περιοχής.

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει ασταθής από την αρχή της εβδομάδας, λόγω της αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή και των πιθανών διαταραχών στις ενεργειακές εξαγωγές.