Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2025 -

Μακρόν: Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, έχω αποκλείσει ενδεχόμενο Grexit



Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας στέλνει ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην Καθημερινή λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα.

«Γνωρίζω τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Έλληνες, γνωρίζω το αίσθημα αδικίας που μπορεί να αισθάνθηκαν. Είμαι όμως αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας. Όχι για ευκολία ή από αφέλεια αλλά γιατί η Ελλάδα έχει τη δύναμη να ξεπερνάει τις δυσκολίες και αυτή τη φορά και πάλι η ελληνική κοινωνία με εντυπωσίασε. Και γιατί τα θετικά σημάδια πολλαπλασιάζονται: η ανάπτυξη ανακάμπτει, οι επενδύσεις αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος προσθέτει ότι η χώρα του «θα στηρίξει την Ελλάδα και στο νέο ξεκίνημα».

Όπως εξηγεί στην ίδια συνέντευξη στόχος του είναι να δείξει ότι «η Ελλάδα είναι τόπος επενδύσεων και ανάπτυξης, ένας τόπος με μέλλον και επιχειρηματική δραστηριότητα». 

Ξεκαθαρίζει, ακόμα, ότι «προσωπικά έχω αποκλείσει την περίπτωση Grexit. Ένα κοινό σχέδιο δεν μπορεί να βασίζεται σε μια λογική αποκλεισμού» καθώς όπως εξηγεί «η έξοδος της Ελλάδας θα σηματοδοτούσε αργά ή γρήγορα το τέλος του ευρώ».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει, ακόμα, ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παρόμοια οράματα και στρατηγικά συμφέροντα και υπογραμμίζει τις προοπτικές που υπάρχουν για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, λέγοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί την οικοδόμηση μιας σχέσης άμυνας που να προσφέρει στην Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Αθήνα να επιδείξει τη βούλησή της να ενταχθεί πλήρως στην Ευρώπη της άμυνας, μέσα από την επιλογή εξοπλισμών που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Μιλά για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στη Γαλλία, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της Ενωσης, μιλάει για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ευρωζώνης τασσόμενος ευθέως υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, του διορισμού Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και της δημιουργίας Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Και τονίζει ότι, μέσα από αυτήν την απαραίτητη δημοκρατική ολοκλήρωση, η οικονομική και νομισματική ένωση θα μετατραπεί σε ένα πλήρες, αποτελεσματικό και δίκαιο σχέδιο.

Μιλά για την αποτελεσματική συνεργασία Αθήνας - Παρισιού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι με τη συμπεριφορά της έχει απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα υποστεί τις συνέπειες. Ωστόσο, σπεύδει να ταχθεί κατά της πλήρους ρήξης, καθώς η Αγκυρα παραμένει ένας ουσιαστικός εταίρος σε πολλές κρίσεις που αφορούν την Ευρώπη, όπως είναι η τρομοκρατική απειλή και η μεταναστευτική πρόκληση για την οποία σημειώνει ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση της πίεσης προς την Ελλάδα. Και γι’ αυτό, συμπληρώνει, ο ίδιος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν.