Σάββατο 01 Ιουνίου 2024 -

Η Ρωσία παραμερίζει τις ΗΠΑ στην αγορά των σιτηρών



ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ που είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγοί των σιτηρών, διαγκωνίζονται στη μάχη για πελάτες όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και σε παραδοσιακές αμερικανικές αγορές διανομής. Ειδικότερα, το Μεξικό προτιμά τα ρωσικά σιτηρά αντί τα αμερικανικά.

Η Ρωσία εδώ και δεκαπέντε χρόνια τακτικά ενισχύει τις θέσεις της στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, κερδίζοντας το μερίδιο του πρωταγωνιστή, των ΗΠΑ δηλαδή. Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια αυτή η τάση έγινε πιο εμφανής και τώρα απέκτησε σημαντική εγρήγορση. Τα ρωσικά σιτηρά άρχισαν να προτιμούν ήδη και μερικοί παραδοσιακοί αγοραστές των αμερικανικών σιτηρών.

Λαμπρό παράδειγμα είναι το Μεξικό το οποίο μείωσε την εισαγωγή σιτηρών από τους γείτονες του στη Βόρεια Αμερική κατά 7,5% πέρσι, ενώ οι πωλήσεις από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς στην αγορά σιτηρών (άρχισε την 1η Ιουνίου του 2015) μειώθηκαν κατά 29%. Η περιοχή της Μαύρης θάλασσας (όπου ο βασικός παίκτης είναι η Ρωσία μαζί με την Ουκρανία) αύξησε το μερίδιό της στη μεξικάνικη αγορά από μηδέν μέχρι 12% μέσα στα τελευταια δύο χρόνια.

Μέσα σε 11 μήνες της τρέχουσας σεζόν 2014/2015 το Μεξικό εισήγαγε 406 χιλ. τόνους ρωσικών σιτηρών. Είναι επί μιάμιση φορές περισσότερος όγκος από την προηγούμενη σεζόν. Μέχρι πρόσφατα τα σιτηρά από τη Ρωσία στο Μεξικό δεν προμηθεύονταν καθόλου.

Μέσα σε 15 χρόνια η Ρωσία ανάμεσα στους βασικούς εξαγωγείς ανέβηκε από την έκτη θέση στην τρίτη – τέταρτη θέση με μικρή διαφορά από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά σιτηρών μειώθηκε μέχρι 16% από 30% το 2008. Η Ρωσία αντίθετα αύξησε το μερίδιο της αγοράς σιτηρών μέχρι 13,6% τη χρονιά 2014/2015, ενώ στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 το μερίδιό της έφτανε μετά δυσκολίας 9%. Μέχρι το 2020 году προγραμματίζεται να ανεβεί το μερίδιο προμήθειας ρωσικών σιτηρών και κριθαριού μέχρι 20% στην παγκόσμια αγορά.