Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Η προαγωγή στη δουλειά κάνει... καλό στο πορτοφόλι και κακό στην υγεία μας!



Η προαγωγή στα επαγγελματικά μας σημαίνει, συνήθως τουλάχιστον, καλυτέρευση στα οικονομικά μας, αλλά επιβαρύνει την υγεία μας! Αυτό τουλάχιστον λέει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Σουηδία. 

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης μελέτησαν 1.400 άντρες και 2.000 γυναίκες επί έξι χρόνια, από τους οποίους ζητήθηκε να χαρακτηρίσουν οι ίδιοι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τόσο επαγγελματικά, όσο οικονομικά, ψυχολογικά αλλά και σωματικά.

Το συμπέρασμα της έρευνας περιγράφεται πολύ απλά ως εξής: Εκείνοι που προχώρησαν επαγγελματικά, δήλωναν πως αρρώσταιναν περισσότερο και πως ένιωθαν περισσότερο στεναχωρημένοι. 

Οι απαντήσεις αυτού του τύπου μάλιστα διαρκούν περί τα τέσσερα χρόνια μετά την προαγωγή, ενώ ακολούθως η κατάσταση της υγείας τους βελτιώνεται, καθώς προσαρμόζονται στα νέα τους καθήκοντα. 

«Το να πάρεις προαγωγή συχνά σημαίνει περισσότερες ώρες εργασίας και μεγαλύτερες ευθύνες - κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου, τουλάχιστον μέχρι να προσαρμοστείς - δεν είναι όλοι κατάλληλοι για προαγωγή», σχολιάζει για την Daily Mail ο καθηγητής Κάρι Κούπερ, ειδικός στην ψυχολογία των οργανισμών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.