Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα κατά των «καταστροφικών» κλιματικών κινδύνων, προειδοποιεί έκθεση



Η Ευρώπη κινδυνεύει να υποστεί «καταστροφικές» συνέπειες από την κλιματική αλλαγή αν δεν λάβει επείγοντα και αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, προειδοποιεί σήμερα μια νέα ανάλυση της ΕΕ. Περιοχές της νότιας Ευρώπης κινδυνεύουν περισσότερο, όπως προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) στην πρώτη της έκθεση για τους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις πυρκαγιές, τη λειψυδρία και τις επιπτώσεις τους στη γεωργική παραγωγή, ενώ οι παράκτιες περιοχές απειλούνται από πλημμύρες, αποσάθρωση και εισχώρηση θαλασσινού νερού. «Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν ήδη αγγίξει κρίσιμα επίπεδα και θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικοί χωρίς επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες», υπογραμμίζει η Υπηρεσία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η βόρεια Ευρώπη δεν βιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις όπως έχει φανεί από τις πλημμύρες στη Γερμανία και τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια.

«Η ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, όπως καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, θα επιδεινωθούν στην Ευρώπη ακόμη και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη και επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης σε όλη την ήπειρο», προειδοποιεί η ΕΕΑ.

Η έκθεση καταγράφει 36 κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα στην Ευρώπη, 21 εκ των οποίων απαιτούν πιο άμεσες ενέργειες και οκτώ είναι “ιδιαίτερα επείγοντες”.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι κίνδυνοι για τα οικοσυστήματα, κυρίως τα παράκτια και τα θαλάσσια. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός καυσώνων καθώς και η οξίνιση και η μείωση του οξυγόνου αλλά και άλλοι οφειλόμενοι στην ανθρώπινη δραστηριότητα παράγοντες–όπως η μόλυνση και ο ευτροφισμός (Σ.τ.Σ: Ο ευτροφισμός είναι το περιβαλλοντικό φαινόμενο κατά το οποίο η υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων συνεπάγεται τη μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στο νερό και κατά συνέπεια την αλλοίωση της βιοποικιλότητας σε αυτό) και η αλιεία απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, επισημαίνει η έκθεση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πληθυσμοί θα πρέπει να αναγνωρίσουν ομόφωνα τους κινδύνους και να συμφωνήσουν ότι προτεραιότητά τους θα είναι να κάνουν περισσότερα και ταχύτερα, καταλήγει η EEA.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να έχουμε ισχυρότερες πολιτικές», τόνισε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Λίνα Ιλα-Μόνονεν. Παρά το συναγερμό, η Υπηρεσία αναγνώρισε επίσης, «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί «στην κατανόηση των κλιματικών κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος και στην προετοιμασία για την αντιμετώπισή τους» ανάμεσα στις χώρες μέλη.

«Αυτά τα γεγονότα είναι η νέα κανονικότητα. Θα πρέπει να είναι ο κώδωνας κινδύνου. Η τελευταία αφύπνιση», τόνισε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης.