Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Γιατροί στη Λωρίδα της Γάζας: «Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η καταστροφή θα συμβεί μέσα σε πέντε λεπτά»



Αγωνιούν οι γιατροί στα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, για το μέλλον των ασθενών που νοσηλεύονται, μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

«Αν σταματήσουν οι γεννήτριες, αυτό το νοσοκομείο θα γίνει ομαδικός τάφος» προειδοποιεί ο Muhammad Abu Salima, διευθυντής του νοσοκομείου Al Shifa στη Γάζα, με τον υπεύθυνο ιατρό της μονάδας των νεογνών Naser Bulbul να προσθέτει:

 «Οι περισσότερες περιπτώσεις στη μονάδα εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια και από τεχνητή αναπνοή. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η καταστροφή θα συμβεί μέσα σε πέντε λεπτά» μιλώντας στο AP.

Οι ιατρικές εγκαταστάσεις της Γάζας βρίσκονται σε κρίση αφού το Ισραήλ διέκοψε την ηλεκτροδότηση, τη διέλευση τροφίμων και καυσίμων στην περιοχή, με το νοσοκομείο Al-Shifa να παλεύει με συνεχείς διακοπές ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

«Η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή», ανέφερε ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα σε δήλωσή του, καλώντας όλες τις χώρες και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν για την άμεση είσοδο ιατρικής και επείγουσας βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, προειδοποιεί για τον κίνδυνο που ενέχει η μετακίνηση νοσοκομειακών ασθενών από τη βόρεια Γάζα. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως το να μετακινηθούν ασθενείς των οποίων η κατάσταση είναι σοβαρή ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη».

«Υπάρχουν σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι των οποίων οι τραυματισμοί σημαίνουν ότι οι μόνες πιθανότητες επιβίωσής τους είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη, όπως μηχανικοί αναπνευστήρες.