Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024 -

Γερμανία και Γαλλία θα μοιραστούν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης



Γερμανία και Γαλλία θα κληθούν να μοιράσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, καθώς θα κληθούν να δεχθούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, σύμφωνα με το νέο σχέδιο ανακατανομής προσφύγων, το οποίο θα πρέπει να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη. 

Ειδικότερα, βάσει της νέας πρότασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ανακατανομή 120.000 ανθρώπων από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, το οποίο δημοσιεύει η Monde, η μεν Γερμανία θα κληθεί να δεχθεί 31.443, η δε Γαλλία 24.031. 

Στο σχέδιο ανακατανομής προσφύγων που επεξεργάζεται η Κομισιόν, περιλαμβάνονται επίσης οι χώρες οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί μιλούν για 14.931 πρόσφυγες στην Ισπανία, 9.287 στην Πολωνία, 2.978 στην Τσεχία. Η Ολλανδία επίσης θα μπορούσε να υποδεχτεί 7.214 ανθρώπους από εμπόλεμες ζώνες, το Βέλγιο 4.564, η Σουηδία 4.469, η Ρουμανία 4.646 κ.λπ. 

Χώρες, οι οποίες εξαιρούνται από την κοινή μεταναστευτική πολιτική, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία εξαιρούνται από το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μπορούν βεβαίως να συμφωνήσουν στην υποδοχή προσφύγων εθελοντικά. 

Το κλειδί για την ανακατανομή βάσει ποσοστώσεων - στην οποία λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των κατοίκων, το ποσοστό της ανεργίας, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που καταγράφηκαν στη χώρα και το ΑΕΠ - έχει επίσης ειδικά προσαρμοστεί για τις πιο «απρόθυμες» χώρες, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν παράδοση στη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Για τη μεν Λιθουανία, συνεπώς, δεν προβλέπονται περισσότεροι από 580 άνθρωποι, για τη Λιθουανία 526 και την Εσθονία 373. 

Οι χώρες αυτές της Βαλτικής κινδυνεύουν να περάσουν στην «απέναντι πλευρά», στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες επικρίνουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία επανέλαβαν σε όλους τους τόνους, στην Πράγα, την άρνησή τους να δεχθούν οποιοδήποτε σχέδιο ανακατανομής προσφύγων βάσει ποσοστώσεων από τις Βρυξέλλες. 

Αν και δεν είναι βέβαιη, η Επιτροπή ελπίζει ότι η Ουγγαρία θα τραβήξει τώρα τον δικό της δρόμο. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν επίσης σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος έπειτα από το σοκ που προκάλεσε παγκοσμίως η φωτογραφία του νεκρού προσφυγόπουλου, του Σύρου Αϊλάν Κούρντι που ξέβρασε το κύμα στις ακτές της Αλικαρνασσού.