Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 -

Φιλιππίνες: Καταιγίδα «φονιάς» η Trami – Στους 40 οι νεκροί από τις πλημμύρες



Ανυποχώρητη φαίνεται πως είναι η τροπική καταιγίδα Τράμι στις Φιλιππίνες, με τους νεκρούς να ανέρχονται από 12 σε 40 μέσα σε μόλις δυο μέρες, εξαιτίας των συνεχόμενων πλημμυρών.

Εκτός αυτού δεκάδες είναι οι τραυματίες, σπίτια έχουν διαλυθεί και οδικά δίκτυα έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς με τους κατοίκους να βρίσκονται στο «έλεος του Θεού».

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της χώρας Φερντινάντ Μάρκος σε συνέντευξη Τύπου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι νεκροί.

«Η προσβασιμότητα παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους διασώστες. Υπήρξαν κατολισθήσεις σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν πριν.

 

[…] Οπότε υποθέτω ότι το έδαφος είναι τελείως κορεσμένο και το νερό δεν έχει προς τα πού να διαφύγει. Οι πόλεις Νάγκα και Λεγκάζπι αναφέρουν πολλά θύματα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να φθάσουμε εκεί.

[…] Καλώ τους πολίτες να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», είπε ο Μάρκος.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, 193.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών.

Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία παρέμειναν κλειστά σήμερα (25/10) στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το Λουσόν.

Πάντως, οι προειδοποιήσεις για καταιγίδα εξακολουθούν να ισχύουν στη δυτική ακτή του νησιού, όπου τα κύματα μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα δύο μέτρα.