Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 -

Επικεφαλής Μοσάντ: Θα διαπραγματευτεί νέα ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με κρατούμενους του Ισραήλ



Σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Ισραήλ έδωσαν «πράσινο φως» στον επικεφαλής της Μοσάντ, για να διαπραγματευτεί μια νέα ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με κρατούμενους του Ισραήλ.

Ο Νταβίντ Μπαρνέα μπορεί να εργαστεί επί μιας νέας συμφωνίας με στόχο την απελευθέρωση κι άλλων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο Channel 12

Στα τέλη Νοεμβρίου, Ισραήλ και Χαμάς είχαν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός για πρώτη φορά από την έναρξη της τελευταίας σύρραξης με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Χαμάς άφησε ελεύθερους 105 ομήρους και το Ισραήλ απελευθέρωσε 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς, περίπου 110 όμηροι κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς επίσης δεν απελευθερώνει τα πτώματα πολλών απαχθέντων που σκοτώθηκαν.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα ερχόμενα 24ωρα ο αρχηγός της Μοσάντ θα μεταβεί εκ νέου στην Ευρώπη για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι για μια πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς, καθώς η Ντόχα διατηρεί καλές σχέσεις με την εξτρεμιστική παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.