Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Δραματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ: Το διάγγελμα Ν.Τραμπ & η κήρυξη έκτακτης ανάγκης - Απειλές για υποβάθμιση τoυ αξιόχρεου!



Δραματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά το διάγγελμα Ν.Τραμπ προς το αμερικανικό Έθνος με το οποίο έθεσε προ των ευθυνών τους, τους Δημοκρατικούς, σε μια τελευταία κίνηση πριν την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο παιχνίδι μπήκαν πλέον και οι πιστοληπτικοί οίκοι με την Fitch να προβαίνει σε πρωτοφανή απειλή εναντίον του Τραμπ εκβιάζοντας με υποβάθμιση τoυ αξιόχρεου των ΗΠΑ!

Την ίδια στιγμή, στην μεγαλύτερη αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους στην ιστορία εξελίσσεται το τωρινό «shutdown» στις ΗΠΑ, που τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μπήκε στην 22η ημέρα της!

Η αναστολή λειτουργίας άρχισε στις 22 Δεκεμβρίου  και τα ξημερώματα σήμερα ξεπέρασε τις 21 ημέρες, που ήταν το προηγούμενο «ρεκόρ». Τόσο είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία, το 1995-1996.

Ο Ν.Τραμπ διέψευσε μεν την κήρυξη έκτακτης ανάγκης αλλά τόνισε πως "αυτό ισχύει τώρα και τα πράγματα θα αλλάξουν αν δεν υπάρξει άλλη λύση".

Οι προθέσεις του προέδρου Τραμπ έγιναν αμέσως γνωστές μετά την αποχώρηση από τη συνάντηση που είχε με τους Δημοκρατικούς βουλευτές όταν εκείνοι του είπαν ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν το τείχος που έχει προτείνει στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

«Ρώτησε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι "Θα συμφωνήσετε με το τείχος μου;" Εκείνη απάντησε όχι. Και αμέσως σηκώθηκε και είπε 'Τότε δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε' και αποχώρησε. 

 Τραμπ: "Ήταν ένα απόλυτο χάσιμο χρόνου"

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η συνάντησή του με τους Δημοκρατικούς ηγέτες στο Κογκρέσο που είχε στόχο τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους ήταν "ένα απόλυτο χάσιμο χρόνου".

"Ρώτησα τι θα συμβεί σε 30 μέρες αν γρήγορα επαναφέρω τη λειτουργία, πρόκειται να εγκρίνετε την Ασφάλεια των Συνόρων, που περιλαμβάνει ένα Τείχος ή ένα Τείχος από χάλυβα; Η Νάνσι είπε ΟΧΙ. Είπα χαίρετε, τίποτα άλλο δεν έχει αποτέλεσμα", είπε ο Τραμπ στο twitter.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να κάνει πίσω για το τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Επί 9,5 λεπτά μιλούσε στον αμερικανικό λαό από το Οβάλ Γραφείο ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τόνισε την … ανθρωπιστική κρίση και την κρίσης ασφαλείας στα σύνορα με το Μεξικό. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του περιέγραψε μία «αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας» στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Ζήτησε από την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να συναινέσουν με τα σχέδιά του, εγκρίνοντας 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το χτίσιμο προστατευτικού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, για να τερματιστεί η 18ήμερη μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (shutdown).

Στο διάρκειας εννιάμισι λεπτών διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως δεν υπάρχει χώρος διαθέσιμος για να κρατηθούν οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, ούτε υπάρχει τρόπος για να τους επιστρέψουν άμεσα στις χώρες τους. Υπογράμμισε επίσης ότι «η ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση πλήττει όλους τους Αμερικανούς» και περισσότερο όλους τους αφροαμερικανούς και τους λατινοαμερικανούς.

«Τα νότια σύνορά μας είναι αγωγός για εισαγωγή τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών», είπε, σημειώνοντας ότι 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα μόνο από την ηρωίνη, το 90% της οποίας ρέει από τα νότια σύνορα.

«Περισσότεροι Αμερικανοί θα πεθάνουν φέτος από ναρκωτικά απ’ όσους σκοτώθηκαν όλα τα χρόνια του πολέμου του Βιετνάμ» τόνισε ο Ν.Τραμπ.

Μίλησε για περισσότερες από 266.000 συλλήψεις ξένων με ποινικό μητρώο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 100 χιλιάδες που κατηγορήθηκαν ή καταδικάστηκαν για επιθέσεις, 30.000 για σεξουαλικής φύσης εγκλήματα και 4.000 για βίαιους φόνους, λέγοντας ότι εδώ και χρόνια «χιλιάδες Αμερικανοί σκοτώθηκαν βάναυσα από αυτούς που εισέρχονται στη χώρα παράνομα και χιλιάδες ακόμη ζωές θα χαθούν αν δεν δράσουμε τώρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τη δική του εξήγηση για τα παιδιά των μεταναστών που – όπως είπε – χρησιμοποιούνται ως πιόνια από τους διακινητές και τόνισε ότι το 1/3 των γυναικών που εισέρχεται παράνομα στη χώρα μέσω του Μεξικού κακοποιείται σεξουαλικά.

«Η κυβέρνησή μου παρουσίασε στο Κογκρέσο μία αναλυτική πρόταση για τη διασφάλιση των συνόρων και για να σταματήσουν οι εγκληματικές συμμορίες, οι έμποροι ναρκωτικών και οι διακινητές προσώπων», είπε ο πρόεδρος Τραμπ, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για την ανέγερση του τείχους, αλλά και προηγμένων τεχνολογικών μέσων στα σύνορα και επιπλέον προσλήψεις συνοριοφυλάκων και τελωνειακών. Μάλιστα είπε πως «έπειτα από αίτημα των Δημοκρατικών αυτό να είναι από χάλυβα και όχι από μπετόν».

Για το κόστος, είπε ότι θα αποπληρωθεί από μόνο του, τόσο επειδή το κόστος των παρανόμων ναρκωτικών ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια το χρόνο, όσο κι από τα οφέλη της νέας εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό και τον Καναδά.

Ως απάντηση όσων υποστηρίζουν ότι «το τείχος είναι ανήθικο», ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως«πλούσιοι πολιτικοί χτίζουν τοίχους και φράχτες και πύλες γύρω από τα σπίτια τους», όχι γιατί μισούν τους ανθρώπους απέξω, αλλά επειδή αγαπούν αυτούς που μένουν εντός.

Καταλήγοντας, κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να τερματίσουν την κρίση ψηφίζοντας την πρότασή του, ενώ ανακοίνωσε την πρόσκληση που έχει απευθύνει σήμερα σε ηγετικά στελέχη του Κογκρέσο για συνάντηση.

Πήρε "σκούπα" ο Ν.Τραμπ: Ρεκόρ συλλήψεων παράνομων μεταναστών τον Δεκέμβριο 2018, ξεπέρασαν τις 50.000

Πάνω από 50.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο 2018, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, εν μέσω μπραντεφέρ μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για το Τείχος που θέλει να υψώσει στα νότια σύνορα της χώρας ο Αμερικανός Πρόεδρος Ν.Τραμπ.

Ειδικότερα, οι συνοριοφύλακες συνέλαβαν 50.753 παράνομους μετανάστες, αριθμό που βρίσκεται σε επίπεδο συγκρίσιμο με εκείνους που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018, αλλά σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με την αρχή της χρονιάς, ή με το 2017.

Σχεδόν 27.000 εξ αυτών βρίσκονταν οικογενειακώς παράνομα στις ΗΠΑ, ενώ ο μέσος όρος των μελών οικογενειών που συλλαμβάνονταν μαζί κάθε μήνα του 2017 δεν ξεπερνούσε τους 13.000 ανθρώπους, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, κάνοντας λόγο περί «αριθμού ρεκόρ».

Το 95% εξ αυτών των οικογενειών προέρχεται από χώρες της Κεντρικής Αμερικής με μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της δράσης βίαιων συμμοριών (Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ).

Στο παρελθόν, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που συλλαμβάνονταν ήταν πάνω απ' όλα Μεξικανοί, που είχαν μπει στη χώρα για να ψάξουν για δουλειά και θεωρείτο μάλλον εύκολο να επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους.

Ωστόσο, οι οικογένειες από την Κεντρική Αμερική που μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ υποβάλλουν συχνά αιτήσεις ασύλου, κάτι που εμποδίζει την απέλασή τους, τουλάχιστον για όσο δεν έχουν εξεταστεί και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τις αρχές.

Ντ. Τραμπ: Aκυρώνει την παρουσία του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός λόγω shutdown

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο του ταξίδι αργότερα αυτό το μήνα για να παρευρεθεί στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός στην Ελβετία, εν μέσω της συνεχιζόμενης μερικής αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

"Λόγω της αδιαλλαξίας των Δημοκρατικών για την ασφάλεια των συνόρων και για τη μεγάλη σημασία της ασφάλειας του έθνους μας, με κάθε σεβασμό ακυρώνω το ιδιαίτερα σημαντικό ταξίδι μου στο Νταβός της Ελβετίας για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ,» δήλωσε ο Τραμπ με tweet του.

Η Fitch απειλεί τις ΗΠΑ με υποβάθμιση, λόγω της τακτικής Τραμπ

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε για μία πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ (ΑΑΑ) αργότερα φέτος, εάν η συνεχιζόμενη μερική αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου (shutdown) οδηγήσει στην υπέρβαση του πλαφόν για το χρέος του και εμποδίσει τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

«Αν το shutdown συνεχισθεί έως την 1η Μαρτίου και το πλαφόν για το χρέος καταστεί πρόβλημα αρκετούς μήνες μετά, μπορεί να χρειασθεί να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε για το πλαίσιο της πολιτικής, την αδυναμία να ψηφισθεί ο προϋπολογισμός… και αν όλα αυτά είναι συνεπή με το (αξιόχρεο) ΑΑΑ», δήλωσε στο Λονδίνο ο επικεφαλής του Fitch για τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών Τζέιμς ΜακΚόρμακ.

«Από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι το πλαφόν χρέους που δημιουργεί πρόβλημα», πρόσθεσε. 

Τί σχεδιάζει ο Ν.Τραμπ;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, ενημερώθηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του Στρατού που ανέρχονται σε 13, 9 δισ. δολάρια για να κατασκευάσει το τείχος μήκους 315 μιλίων.

Ο ποσό αυτό υπάρχει και προορίζεται για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων όπως φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, τυφώνες.

Το σχέδιο αυτό μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί μόλις ο Ν.Τραμπ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως ο "Τραμπ συζήτησε το ενδεχόμενο αυτό κατά την μετάβαση του την Πέμπτη στα νότια σύνορα".

"Οι μηχανικοί του Στρατού μπορούν να κατασκευάσουν το τείχος σε 18 μήνες" είπε αξιωματικός του αμερικανικού Πενταγώνου."Ο Στρατός θα εστιάσει πρώτες στις "βαριές" περιοχές όπως Rio Grande στο Τέξας, San Diego, El Centro στη Καλιφόρνια, Yuma, Arizona".

Αν όντως σχεδιάζεται να γίνει μια τέτοια κίνηση, κάτι που το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα μέχρι στιγμής, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης για το τείχος ανάμεσα στον Τραμπ και τους Δημοκρατικούς, αφού από μια απλή διαφορά για την πολιτική στο μεταναστευτικό, το ζήτημα θα μετατραπεί σε δοκιμή των ορίων της προεδρικής εξουσίας, ενώ πιθανόν θα υπάρξουν επίσης προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Τραμπ: Για τώρα... δεν θα κηρύξω κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα κηρύξει προς το παρόν εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον τερματισμό της μερικής αναστολής του ομοσπονδιακού κράτους, και για να διασφαλίσει κονδύλια για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι προτιμά να δει το Κογκρέσο να δρα.

"Θέλουμε το Κογκρέσο να κάνει τη δουλειά του", είπε ο Τραμπ σε μια εκδήλωση για την ασφάλεια των συνόρων στο Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές "πρέπει να επιστρέψουν και να ψηφίσουν".

"Αυτό που δεν εξετάζουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι η εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Επαναδιατύπωσε την άποψή του ότι έχει το δικαίωμα να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να εκτρέψει κονδύλια που διατίθενται για άλλους σκοπούς, αλλά επισήμανε ότι "δεν πρόκειται να το κάνω τόσο γρήγορα".

Επίσης τόνισε ότι είναι ανοιχτός να εξετάσει μια ευρεία μεταναστευτική μεταρρύθμιση, αλλά θα το κάνει μόνο μετά αφότου λάβει τη χρηματοδότηση για το τείχος.