Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα επιβάλει φόρο από το 2030 για την εκπομπή μεθανίου από τις αγελάδες, τα γουρούνια και άλλα ζώα, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.
Γίνεται κατανοητό με ποιο τρόπο… εκπέμπονται τα αέρια μεθανίου από τα ζώα και δυστυχώς αναμένεται το παράδειγμα της Δανίας να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες τουλάχιστον όσο δεν υπάρχουν πολιτικές αλλαγές σε αυτές τύπου Τραμπ.
Τέτοιες ενέργειες θα προκαλέσουν νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα μειώσουν τις δραστηριότητες της παραδοσιακής γεωργίας και θα στρώσουν το έδαφος για επιβολή στους ανθρώπους να τρέφονται με νέου τύπου «τρόφιμα» που θα παράγονται στο μέλλον στα εργαστήρια (κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται).
Ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή του συνθετικού κρέατος ενώ προωθείται μέσω των επικοινωνιακών μηχανισμών η προώθηση και της εντομοφαγίας.
Είναι σαφές ότι όλα αυτά οι άνθρωποι δεν θα τα δεχόντουσαν εάν δεν τους είχε επιβληθεί με έντεχνο τρόπο τις τελευταίες δύο δεκαετίες το αφήγημα της «κλιματικής αλλαγής» και ότι για αυτά που συμβαίνουν με τα καιρικά φαινόμενα έχουν ευθύνη οι κάτοικοι όλου του πλανήτη μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν…
Η γεωργία όπως και η κτηνοτροφία έχουν στοχοποιηθεί πάρα πολύ.
Συγκεκριμένα, κάπου 43 δολάρια για κάθε τόνο μεθανίου θα πληρώνουν οι αγρότες της Δανίας από το 2030.
Η φορολόγηση αυτή έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγάλων κομμάτων της χώρας, των αγροτών, της βιομηχανίας, των συνδικάτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η Τριμερής Πράσινη συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο.
Από το 2030, οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν εισφορά 300 κορωνών (43 $, ή 34 στερλίνες) ανά τόνο μεθανίου (ως ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα) για τις εκπομπές από ζώα, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων και των χοίρων, που θα αυξηθούν σε 750 κορώνες το 2035.
Ο υπουργός των Πρασίνων, είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους» αφού λάβουν «ευρεία πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο.
«Είναι ένα τεράστιο, τεράστιο έργο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη: να μετατρέψουμε μεγάλα τμήματα της γης μας από αγροτική παραγωγή σε δασοκομία, σε φυσικούς χώρους, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επαναφέρουμε τη ζωή στα φιόρδ μας», είπε ο Γίπε Μπρους Κρίστενσεν.
Μέρος της Πράσινης Τριμερούς Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης, της γεωργικής βιομηχανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι επίσης να μειωθεί η αζωτούχα ρύπανση σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των ακτών και των φιόρδ.
Οι εκπομπές αζώτου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 13.780 τόνους ετησίως από το 2027, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Σύμφωνα με τη δανική εφημερίδα The Copenhagen Post , 250.000 εκτάρια νέου δάσους θα φυτευτούν και 140.000 εκτάρια τυρφώνων που καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή θα αποκατασταθούν σε φυσικό περιβάλλον.
Περίπου το 60% του εδάφους της Δανίας καλλιεργείται επί του παρόντος, καθιστώντας τη μαζί με το Μπαγκλαντές τη χώρα με το υψηλότερο μερίδιο καλλιεργούμενης γης, σύμφωνα με έκθεση του δανικού κοινοβουλίου.