Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αποθέματα σε τρόφιμα και φάρμακα δημιουργεί η βρετανική κυβέρνηση για να είναι έτοιμη για το Brexit



Mυστικά συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα η βρετανική κυβέρνηση , εν όψει της εξόδου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, επιθυμώντας να διασφαλίσει την ακεραιότητα των βιομηχανιών αλλά και να αποφύγει το χάος στα λιμάνια.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου η χώρα να έχει αρκετά αποθέματα σε τρόφιμα, λαμβάνει η Βρετανία εν όψει της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η εφημερίδα, η βρετανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει μυστικά σχέδια για την αποθήκευση επεξεργασμένων τροφίμων σε περίπτωση που η Βρετανία δεν καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit — και προκειμένου να δείξει στις Βρυξέλλες ότι η πιθανότητα μη επίτευξης συμφωνίας υπάρχει και δεν είναι «μπλόφα». 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε μετά από τις παραιτήσεις δύο υπουργών (του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον), προειδοποίησε για τον κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την Sun, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να κρατήσουν ακέραιη τη βιομηχανία τροφίμων στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας αποθεμάτων. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκαλύψει μερικά από αυτά τα 300 μέτρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όπως αναφέρεται, έχουν εισαχθεί στη Βρετανία επεξεργασμένα τρόφιμα αξίας 22 δισ. λιρών (περίπου 25 δισ. ευρώ) για τη διασφάλιση μιας βιομηχανίας που προσφέρει δουλειά σε 400.000 πολίτες της Βρετανίας. Ανάλογα αποθέματα δημιουργούνται και σε φάρμακα, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να προκληθεί χάος στα βρετανικά λιμάνια τον επόμενο χρόνο, οπότε και η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.