Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Ζητούν δικαίωση για τον χαμό του Πάνου. Συγκλονίζουν τα λόγια του πατέρα του



Tη μέρα που έκανε την τελευταία του βόλτα με το ποδήλατό του, η καρδιά της Πάτρας αρπάχτηκε από τις ώρες.

Ώρες αγωνίας για τον μικρό που ρούφαγε τη ζωή με τα μεγάλα του μάτια, που έλαμπε στις μέρες των φίλων του και των δικών του ανθρώπων, που μέτραγε με τις ορθοπεταλιές του τη ζωή και ήταν έτοιμος να την τρέξει με τον τρόπο που μόνο ένας έφηβος ξέρει, πολλώ δε μάλλον ένας έφηβος τόσο χαρισματικός όσο ο 15χρονος Πάνος Τζαβάρας που έμοιαζε με έναν ανήσυχο άγγελο ο οποίος αρκούσε μόνο να σου χαμογελάσει για να νιώσεις ότι η μέρα ανοίγει παράθυρα στην καλοκαιρία.

Στις 2 Μαϊου του 2012, η Πάτρα μάθαινε με την καρδιά σφιγμένη ότι το παιδί δύο πολύ αγαπημένων ανθρώπων της, του Κώστα Τζαβάρα και της Φαίδρας Δούρου, παρασύρθηκε από ένα τζιπ και η ανεμελιά της βόλτας κατέληξε στην τραγωδία, σέρνοντας πίσω της δεκάδες ερωτηματικά και μια καθολική απαίτηση: την δικαίωση αυτού του 15χρονου μέσα από το μόνο δρόμο στον οποίο μπορεί να προσβλέπει μια κοινωνία που οφείλει να προστατεύει τους Πάνους, να τους εξασφαλίζει ότι θα επιστρέφουν στα σπίτια τους και θα αράζουν τα ποδήλατά τους στην αυλή. Μέσα από το δρόμο της δικαιοσύνης.

Υπ΄αυτή την έννοια, η υπόθεση του Πάνου Τζαβάρα, δεν είναι υπόθεση της οικογένειάς του που ακόμη και σήμερα, περιμένει μια «συγγνώμη» που ποτέ δεν ήρθε, αλλά υπόθεση της πόλης, υπόθεση της κοινωνίας που οφείλει να σταματάει τα τζιπ όσο... πολυτελή και αν είναι αυτά και να δίνει ασφάλεια στους Πάνους.

Για τις οικογένειες Δούρου και Τζαβάρα, όπως και για όλες τις οικογένειες που έχουν θρηνήσει θύματα στην άσφαλτο, είναι σαφές ότι η απώλεια δεν αντισταθμίζεται με δικαστικές αποφάσεις. Όπως είναι σαφές και ότι η δικαστική εκκρεμότητα, προσθέτει επιπλέον βάρος και οξύνει τον πόνο της πληγής.

Το Φεβρουάριο του 2014, η οδηγός εκείνου του μοιραίου τζιπ, Αικατερίνη Μαυραγάνη, σύζυγος του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, κρίθηκε από το Τριμελές Πρωτοδικείο Πάτρας ένοχη για το τροχαίο δυστύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του Πάνου Τζαβάρα, με ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με αναστολή με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε ότι για το δυστύχημα υπήρχε και υπαιτιότητα του Πάνου, όπως προέβαλε η πλευρά της υπεράσπισης.

Την ενοχή της Μαυραγάνη είχε προτείνει και ο εισαγγελέας.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αποχώρησε με την συνοδεία αστυνομίας για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Η κ. Μαυραγάνη, η οποία δεν μπήκε στη διαδικασία να επικοινωνήσει με την οικογένεια τις ημέρες αγωνίας στην εντατική, ή αργότερα μετά την τραγική κατάληξη για να συμπαρασταθεί ή να ζητήσει συγγνώμη, μπήκε στη διαδικασία να ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Και κάπως έτσι, η οικογένεια Τζαβάρα- Δούρου, ετοιμάζεται να ξαναζήσει (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) τα τραγικά γεγονότα του 2012 μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις και μαρτυρίες, αναζητώντας ξανά το δίκιο του Πάνου που αναγνώρισε με ασφήνεια το δικαστήριο στον πρώτο βαθμό, περιμένοντας να δικαιωθεί η μνήμη του για να χαμογελάσει ξανα με τον γνωστό του τρόπο, αυτή τη φορά στον κόσμο που του ταίριαζε καλύτερα: τον κόσμο των ονείρων.

Στο μεταξύ, 3,5 χρόνια μετά, ο Πάνος, είναι πάντα εδώ.

Η απώλειά του, δεν έσβησε λεπτό την ανάμνησή του.

Η οικογένειά του, διατηρεί μαζί του μια δυνατή συνομιλία της καρδιάς και οι φίλοι του ακόμη και σήμερα μιλάνε για αυτόν σαν να τους περιμένει σε κάποια γωνιά της πόλης για να οργώσουνε μαζί τον κόσμο.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΒΑΡΑ ΣΤΟ FB

Ο πατέρας του Πάνου έγραψε πριν απολίγη ώρα στο fb:

"Νομίζω πως νιώθω σαν κάποιος να μη βεβαιώθηκε ότι πέθανα...αρκετά..... ότι με σκότωσε για τα καλά και έρχεται πάλι....να σκοτώσει τι ;;;;; ένα νεκρό κορμί;;;

Οκ τον περιμένω λοιπόν....

Βλέπετε αν κάποιος οδηγεί ξέφρενα κι αλλοπρόσαλλα και στο μεταξύ σκοτώνει έναν δεκαπεντάχρονο λεβέντη είναι μια απλή αμέλεια η οποία τιμωρείται με δυόμιση χρόνια με αναστολή.....

Ούτε καν με μια άφαιρεση του διπλώματος για κανένα μήνα....έτσι ρε αδερφέ για τα μάτια του κόσμου...

.....Και στο μεταξύ η φοβερή ποινή των δυόμιση ετών με αναστολή είναι κάπως βαριά....οπότε πρέπει να κάνει έφεση για μείωση....να ξεπλύνει το αίμα...Να το κάνει....αλλά.... τα αίματα της "αμέλειας"...δεν θα τα ξεπλύνει...ειναι ανεξίτηλα και καλά φυλαγμένα......και ακολουθούν........

Παρεπιπτόντως, πανεπιστημιακός ο δράστης και με βάση τον νόμο του πανεπιστημίου μόνιμος κάτοικος Πατρών.....

δηλαδή τα Βριλήσσια ....(που προσυπογράφει παντουυυυύ πως διαμένει μόνιμα)... είναι προάστιο της Πάτρας...

Να που κάτι μάθαμε....

Αναρωτιέμαι μήπως μένω και γω στα Βριλήσσια και δεν το ήξερα...για ψαχτείτε κι οι υπόλοιποι...."

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Το τραγικό περιστατικό συνέβη όταν ο Πάνος επέστρεφε από το σχολείο μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Ανδρέα και πήγαιναν σε κομμωτήριο της περιοχής. Αμφότεροι επέβαιναν στα ποδήλατά τους και μόλις είχαν διασχίσει τη γέφυρα κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Ρίου.

Τότε παρασύρθηκε από ένα τζιπ, με οδηγό την Αικατερίνη Μαυραγάνη που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν ο 15χρονος να εκτοξευθεί πολλά μέτρα και να καταλήξει κάτω από τις ρόδες δύο αυτοκινήτων με οδηγούς δύο γυναίκες.

Ο γιός του Κώστα Τζαβάρα και της Φαίδρας Δούρου, εγγονός του βιομηχάνου Ανδρέα Δούρου και του αείμνηστου δημοτικού συμβούλου Πάνου Τζαβάρα έδωσε σκληρή μάχη για να παραμείνει στη ζωή.

Λεπτό δεν έφυγαν από το νοσοκομείο, όλο αυτό διάστημα οι γονείς του μικρού Πάνου αλλά και οι παππούδες του Ανδρέας και Λίλα Δούρου και Μαρία Τζαβάρα.

Παράλληλα, φίλοι και συγγενείς, αλλά και οι συμμαθητές του κατέκλυζαν τον διάδρομο της Εντατικής, όπως και δεκάδες πολίτες που έσπευδαν να συμπαρασταθούν.

H ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ

Στο πρώτο δικαστήριο κατέθεσαν ο οδηγός και η συνοδηγός του αυτοκινήτου που ήταν πίσω από τον άτυχο Πάνο καθώς και ο οδηγός του δεύτερου οχήματος που κινείτο πίσω από αυτόν.

Οι τρεις μάρτυρες κατέθεσαν πως η οδηγός του μοιραίου τζιπ έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, τονίζοντας πως εάν το αυτοκίνητο είχε μικρότερη ταχύτητα θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο.

Παράλληλα κατέθεσαν πως η οδηγός δεν φρενάρισε καν.

Οι αναφορές των αυτοπτών μαρτύρων επιβεβαιώνονται και από την έκθεση της τροχαίας στην οποία σημειώνεται πως δεν βρέθηκαν ίχνη φρεναρίσματος.

Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας κατέθεσε στο δικαστήριο πως από το αποτέλεσμα της σύγκρουσης προκύπτει τεχνικά πως το όχημα της κατηγορούμενης εκινείτο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και από την σύγκρουση το ποδήλατο εκτινάχθηκε πίσω σε απόσταση 11 μέτρων, ενώ δήλωσε πως για να συμβεί το τροχαίο η ταχύτητα του οχήματος έφτανε τα 65χλμ. την ώρα.

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του μικρού του αδελφού του Ανδρέα.

«Εγώ ήμουν περίπου 4 μέτρα μπροστά από τον αδελφό μου. Βλέπω να έρχεται ένα μαύρο τζιπ με υπερβολική ταχύτητα. Αφού προφύλαξα τον εαυτό μου και πέρασε από μένα, γύρισα πίσω για να δω τον αδελφό μου». Όπως κατέθεσε, ο Πάνος χτυπήθηκε από το τζιπ, εκτινάχθηκε στον αέρα και στη συνέχεια έπεσε στην πόρτα ενός εκ των δύο αυτοκινήτων που ακολουθούσαν.

Συναισθηματικά φορτισμένος ήταν και ο παππούς του, Ανδρέας Δούρος, ο οποίος είχε καταθέσει ότι έχει καθίσει άπειρες φορές στο σημείο του ατυχήματος. «Πηγαίνω για να κάνω συντροφιά στον ίσκιο του παιδιού μας», είπε.