Η αναβολή της λύσης για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση προκύπτει πια ως η μόνη πιθανή διέξοδος, ώστε η Ελλάδα να μην μείνει εντελώς ξεκρέμαστη μετά και το Eurogroup του Ιουνίου, αφού ΔΝΤ και Γερμανία κλιμακώνουν την κόντρα τους όσο περνούν οι μέρες.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν, χθες, ότι οι ακραίες συνθήκες που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015 κινδυνεύουν να επαναληφθούν και φέτος με την Ελλάδα να βρίσκεται έρμαιο των απόψεων των δανειστών για το θέμα του χρέους.
Σε ό,τι αφορά τη λύση του χρέους οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι με δεδομένη την κόντρα Βερολίνου-ΔΝΤ, οποιαδήποτε λύση από αυτές που έφερε στο τραπέζι ο ESM είναι καλύτερη από την αναβολή, που θα πήγαινε την Ελλάδα τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω σε ότι αφορά την προοπτική εξόδου της στις αγορές.
Αιχμές Σόιμπλε
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήκωσε τους τόνους κατά του μέχρι πρότινος στενού συνομιλητή του Πόουλ Τόμσεν, κατηγορώντας το Ταμείο ότι επιμένει να υποεκτιμά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μη μπορώντας να επικυρώσει μέσο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 1% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.
Η πραγματική αντίδραση του Γερμανού αξιωματούχου αφορά το γεγονός ότι όσο πιο χαμηλές είναι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τόσο ακριβότερα είναι τα μέτρα.
Μάλιστα, το σενάριο που παρουσίασε το ΔΝΤ στο Eurogroup του Μαΐου (1% του ΑΕΠ ρυθμό ανάπτυξης και 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022) θα απαιτούσε μια λύση που θα κόστιζε κυρίως στη Γερμανία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, περίπου 200- 220 δισ. ευρώ, πράγμα που δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό.
Πυρετός επαφών
Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τις επόμενες ημέρες σειρά επαφών αναζητώντας τη λύση της τελευταίας στιγμής που θα αποτρέψει νέα αναβολή για το θέμα του χρέους.
Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη, όπου θα συμμετέχει στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: Μια επάνοδος της χώρας στις αγορές χρήματος;», θα έχει μια σειρά σύντομων, αλλά χρήσιμων επαφών με τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο κ. Τσακαλώτος θα είναι σε πάνελ με θέμα την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μαζί με τον Γάλλο επίτροπο κ. Πιέρ Μοσκοβισί.
Στο ίδιο συνέδριο θα τοποθετηθεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα μιλήσει και για το κρίσιμο θέμα της επαναφοράς της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές χρήματος.
Στο συνέδριο θα βρεθούν και θα μιλήσουν για το ελληνικό πρόβλημα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Μπενουά Κερέ, ο επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν στην Ελλάδα, κ. Ντέκλαν Κοστέλλο και ο επικεφαλής της ομάδας του ESM, κ. Νικολό Τζιαμαριόλι.
Οι προσδοκίες για κάτι ουσιαστικό από το συνέδριο σχετικά με το ελληνικό θέμα είναι μάλλον περιορισμένες, αφού δεν θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου οικονομικών και του ΔΝΤ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει την αποχώρησή του από την έδρα της ΕΚΤ το μεσημέρι, σχεδόν αμέσως μετά την τοποθέτηση του στο συνέδριο.
Τις επόμενες μέρες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει να επικοινωνήσει με τους πιο φιλικούς προς την Ελλάδα υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρούνο Λε Μερ και τον Ιταλό Πιέρ Κάρλο Παντοάν, αλλά και την Ευρωπαϊκή επιτροπή σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «καθαρή» λύση της τελευταίας στιγμής.