Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Τρακτέρ στην πρωτεύουσα: Γίνονται στην Ευρώπη αυτά;



Η «κάθοδος» των αγροτών στην Αθήνα έχει προκαλέσει εντονότατη δημόσια αντιπαράθεση για το αν και κατά πόσο αγροτικά μηχανήματα μπορούν να εισέρχονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η αστυνομία έχει στήσει σειρά μπλόκων για να μην επιτρέψει σε τρακτέρ να κινηθούν προς το κέντρο ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε το αίτημα των αγροτών ένας μικρός αριθμός τρακτέρ να «παρελάσει» στην Αθήνα, επικαλούμενη τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που αγροτικά μηχανήματα κατέκλυσαν το κέντρο δύο εκ των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών πρωτευουσών, του Παρισιού και των Βρυξελλών.

Ήταν Πέμπτη, 3 Σεπτέμβρη του 2015 όταν το Παρίσι έβλεπε κομβικές οδικές του αρτηρίες μπλοκαρισμένες από 1.500 τρακτέρ.

Γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και το υψηλό κόστος παραγωγής που, όπως υποστήριζαν, τους ξεκληρίζει.

Πολλά τρακτέρ είχαν φτάσει από απομακρυσμένες περιοχές της Γαλλίας, κινούμενα αργά επί μέρες στις εθνικές οδούς χωρίς να εμποδιστούν από την αστυνομία.


Η δυναμική κινητοποίηση στο Παρίσι αποτέλεσε το αποκορύφωμα μηνών αντίστοιχων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, ένα από τα κομβικά αιτήματα των οποίων ήταν να μην αυξηθεί περεταίρω η φορολογία των αγροτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλλίας το 10% των αγροτικών νοικοκυριών της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τα αγροτικά χρέη να αγγίζουν το ένα δις ευρώ.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, είχε έρθει η σειρά των Βρυξελλών να δουν τρακτέρ στους δρόμους τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Βέλγιο αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ διαμαρτύρονταν για την αγροτική πολιτική της Ένωσης αλλά και τις χαμηλές τιμές του κρέατος και του γάλακτος. Στη βελγική πρωτεύουσα συνεδρίαζαν οι υπουργοί αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ.


Σύντομα ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των αγροτών και της αστυνομίας, με τους πρώτους να στήνουν πύρινα οδοφράγματα από φλεγόμενα δεμάτια σανού, ενώ εκτόξευσαν πέτρες, αυγά και πυροτεχνήματα προς τις δυνάμεις καταστολής. Χρησιμοποίησαν ακόμα δύο τρακτέρ για να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Η αστυνομία απάντησε με κανόνια νερού.

«Οι τιμές έχουν πέσει κατά 30% – 40% για τους περισσότερους αγρότες, και αν συνεχιστεί αυτή η τάση οδηγούμαστε όλοι σε χρεοκοπία», δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου παραγωγών γάλακτος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη μεγάλη κινητοποίηση συμμετείχαν τουλάχιστον 6.000 αγρότες, ενώ 2.000 τρακτέρ είχαν παραλύσει την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

«Η τιμή του γάλακτος βρίσκεται κάτω από τα 28 λεπτά το λίτρο. Δεν μπορούμε ούτε να καλύψουμε το κόστος παραγωγής», δήλωνε Γερμανός κτηνοτρόφος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η αγρότες και κτηνοτρόφοι διαδήλωναν επιπλέον την αντίθεσή τους στις φθηνές εισαγωγές προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ και ζήτησαν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις.

Η διαδήλωση κατέληξε στα γραφεία της ΕΕ, όπου ξέσπασαν νέες συγκρούσεις.