Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024 -

Τη Δευτέρα επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα - Ανοικτά τα θέματα πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου



Τη  Δευτέρα θα καταφτάσουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και την Τετάρτη θα αρχίσουν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής της Τρόικας.

Οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, που θα ξεκινήσουν με τον τομέα της ενέργειας. 

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η αποστολή των θεσμών θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των διαβουλεύσεων και η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης συμφωνίας θα πρέπει να γίνει σε τέσσερα εικοσιτετράωρα: από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο. Στις 24 Μαΐου όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, θεσμοί και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχουν ήδη μπει εδώ και ημέρες στη διαδικασία σύνταξης ενός προσχεδίου της τεχνικής συμφωνίας (compliance report) και επ' αυτού έχουν καταγραφεί τα σημεία διαφωνίας των δύο πλευρών. Πρακτικά, στο τετραήμερο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο επικεφαλής θα επιχειρηθεί να εξαλειφθούν αυτά τα σημεία διαφωνίας και το Σάββατο να υπάρξει «λευκός καπνός».

Στις 24 Μαΐου όλοι οι «πρωταγωνιστές» της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Έτσι, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, η λύση που προκρίνεται, περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας μορφής χρέωσης των προμηθευτών, όπως αυτής που ισχύει σήμερα, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, πρέπει να αντικατοπτρίζει το όφελος που αποκομίζουν οι προμηθευτές από τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην αγορά. Συμμετοχή, η οποία οδηγεί σε μείωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα κεφάλαια της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν δρομολογηθεί και απομένει σε εκκρεμότητα η συμφωνία για τη μέθοδο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά. Έχει ήδη συμφωνηθεί η αποχώρηση της εταιρείας από την θυγατρική στη Θεσσαλονίκη και η ενίσχυση της παρουσίας της στην Αθήνα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί, ακόμη, το θέμα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί αφενός η πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, (η οποία οδηγεί σε μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων από τη ΔΕΗ), αλλά και η ανάγκη υποστήριξης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας αφετέρου, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στις δημοπρασίες.

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα, αύριο, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση για τις υποχρεώσεις της Αθήνας, αλλά και τα κεφάλαια που παραμένουν ανοιχτά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν προαπαιτούμενα που δεν θα μπορούν να έχουν εκπληρωθεί έως το Eurogroup του Ιουνίου ή ακόμη και αυτό του Ιουλίου και απομένει να φανεί η φόρμουλα που θα ισχύσει, προκειμένου να μην υπάρξουν «αναταράξεις» ως προς την έγκαιρη και επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Το μόνο θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι δεν πρόκειται για οικονομικά ζητήματα, αλλά για διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. προκήρυξη θέσεων μονίμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο), οι οποίες ήδη έχουν δρομολογηθεί.