Την «εξαφάνιση» τριών Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι διώκονται από την Άγκυρα ως «πραξικοπηματίες» πραγματοποίησε η συνήγορος των δύο Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ από «Το Βήμα», οι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί, ηλικίας 35 έως 45 ετών είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα μαζί με τους άλλους δύο, που ζήτησαν άσυλο, παίρνοντας, μάλιστα, πρώτοι το λεωφορείο από την Ορεστιάδα προς τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με καταγγελίες της συνηγόρου των δύο κρατουμένων Τούρκων, Σταυρούλας Τομαρά, στη διάρκεια της μετακίνησής τους«χάθηκαν τα ίχνη τους και υπάρχουν ενδείξεις ότι συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές μέσα στο λεωφορείο».
Μάλιστα αυτή η εξαφάνισή τους και η αναποτελεσματική αναζήτησή τους ήταν που οδήγησε του δύο συνταξιδιώτες τους να ζητήσουν -για λόγους αυτοπροστασίας τους- «άσυλο» από τις ελληνικές αρχές.
Όπως αναφέρει το Βήμα, μέχρι στιγμής ήταν γνωστό ότι δύο κομάντος της τουρκικής ομάδας υποβρυχίων καταστροφών (SAT), οι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ που κατηγορούντο για την επίθεση κατά του Ερντογάν είχαν ζητήσει στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, πολιτικό άσυλο και κρατούντο σε αστυνομική υπηρεσία της κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία η μητέρα ενός από τους δύο Τούρκους είναι ελληνικής καταγωγής που είχε παντρευτεί το 1982 Τούρκο αξιωματικό.
Ωστόσο όπως σημειώνει η κυρία Τομαρά «οι πελάτες της την ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν είχαν εισέλθει μόνοι τους στο ελληνικό έδαφος αλλά μαζί με άλλους τρεις καταζητούμενους από την ίδια μονάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για τους Αχμέτ Χαμογλού, Γιουσέλ Οτζάν και Μουσταφά Οτζέν που αποφάσισαν να κινηθούν προς Θεσσαλονίκη με τοπικό λεωφορείο. Και από τότε οι δύο «συνάδελφοι» τους που ζήτησαν άσυλο αλλά και οι συγγενείς τους δεν φέρεται να έχουν κανένα νέο ή ίχνος «ύπαρξής» τους». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από ένα στίγμα του κινητού τηλεφώνου τους προέκυψε ότι κάποιες ώρες αργότερα, μετά την εξαφάνισή τους, βρέθηκαν στην Αθήνα. Χωρίς άλλο στοιχείο για την διαδρομή που ακολούθησαν.
Συγγενείς των «εξαφανισθέντων» στο ελληνικό έδαφος (σύμφωνα με τις καταγγελίες) εκφράζουν ανησυχία για την ζωή τους, αφού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατέληξαν σε τουρκικές φυλακές.