Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 -

Τέλος στην «πράσινη μετάβαση» φέρνει η επανεκλογή Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ



Σε έντονο προβληματισμό βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός,  μετά την επανεκλογή του Ν.Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ  δεν θα τοποθετήσει στην κυβέρνηση του τον Μάικ Πομπέο, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον θεωρούσε ως  μεσάζοντα και επιπλέον εγκαταλείπει το περίφημο αφήγημα της κλιματικής αλλαγής και της «πράσινης μετάβασης» σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Να θυμίσουμε πως ο άνθρωπος ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε  τις μονάδες λιγνίτη γιατί όπως έλεγε μολύνουν το περιβάλλον με αποτέλεσμα να πληρώνουμε πρόστιμα στην ΕΕ και έτσι αυτή η επιλογή οδήγησε στο να ακριβύνει το ηλεκτρικό ρεύμα σε τέτοιο βαθμό που να δυσκολ'εψει δραματικά την  οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, μαζί με τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις.

Επίσης είναι ο άνθρωπος ο οποίος ώθησε με κάθε τρόπο και μέσων τους Έλληνες να αποκηρύξουν τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης και να στραφούν στα ηλεκτρικά οχήματα με επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα.

Μόνο που με την επιστροφή Τραμπ στο Καπιτώλιο είναι σαφέστατο ότι το πετρέλαιο θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής και για πολλά χρόνια, τον βασικότερο ενεργειακό πόρο.

 

Μαζί του το ίδιο θα συμβεί και με το φυσικό αέριο και φυσικά στο μέλλον και με το λεγόμενο «μπλε» υδρογόνο.

Το ωραίο όμως σε όλα αυτά είναι ότι αυτή τη στιγμή ο μόνος που παραμένει πιστός στο πράσινο αφήγημα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς το εγκατέλειψαν ή το εγκαταλείπουν όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και το σύνολο της ΕΕ και φυσικά τον υπόλοιπου πλανήτη!

Η «πράσινη ενέργεια» απαιτεί πόρους και χρόνο -ειδικά μέχρι να λύσει το θέμα της αποθήκευσης- που σήμερα δεν διαθέτει η Ευρώπη και δεν σκοπεύει να διαθέσει η Αμερική, η Κίνα και η Ινδία.

Η Ευρώπη στο σύνολό της θα επενδύσει στην Άμυνα και την ανταγωνιστικότητα της ανύπαρκτης πλέον οικονομίας της.

Για όποιον δεν μας πιστεύει ας δει την ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) που ξεκινά σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν όπου όλη η σημαντική ηγέτες (από αυτούς που καθορίζουν την μοίρα και το μέλλον του κόσμου) θα απουσιάσουν!

Την στιγμή μάλιστα που την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με πολιτικά στελέχη, επιστήμονες και ανώτατα στελέχη κορυφαίων ελληνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα (ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Όμιλος Κοπελούζου, ΤΙΤΑΝ, HelleniQ Energy, Motor Oil κ.ά.).

Δηλαδή θα είναι όλοι εκεί μόνο που δεν θα βρίσκεται κανένας για να τους δει και να τους ακούσει!

Η φετινή διεθνής διάσκεψη για το κλίμα θα έχει πολύ μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τις περσινές συνομιλίες στο Ντουμπάι.

Φέτος η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα παραστεί!

Η συγκεκριμένη είναι εκ των βασικότερων «αφηγητών» της ιστορίας της κλιματικής αλλαγής!

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα Βόπκε Χόεκστρα και την επίτροπο για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον.

Θα απουσιάσουν επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (επίσης ο βασικότερος υποστηρικτής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της κατάργησης των ορυκτών καυσίμων και του αφηγήματος της κλιματικής αλλαγής), ο βασιλιάς Κάρολος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Σιρίλ Ραμαφόσα της Νότιας Αφρικής και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε.

Με λίγα λόγια οι πιο ισχυροί άντρες του πλανήτη δεν ενδιαφέρονται να εμφανιστούν!

Αυτός που θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα τους επόμενους μήνες γιατί θα πρέπει να πραγματοποιήσει μία κυριολεκτικά ακροβατική πολιτική «κυβίστηση», είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί από «πράσινος» θα πρέπει να επιστρέψει στα προηγούμενα χρώματα των ορυκτών καυσίμων.

Αλλά αν το κάνει αυτό θα δείξει ότι η προηγούμενη πολιτική δεν ήταν δική του αλλά είχε υποδειχθεί από το εξωτερικό.

Και τι θα συμβεί τώρα με τις μονάδες λιγνίτη; Μήπως θα έπρεπε πάλι να τεθούν σε λειτουργία και να επανέλθει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, σε φυσιολογικά επίπεδα όπως ήταν προ «πράσινης μετάβασης»;