Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

Συνελήφθη στη Βούλα ο «Νο 1» καταζητούμενος στη Γαλλία: Η απάτη-μαμούθ που είχε στήσει σε βάρος επιχειρηματία



Απάτη επικών διαστάσεων αποκαλύφθηκε χθες με τη σύλληψη 56χρονου Νιγηριανού που καταζητούνταν από τις γαλλικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εντόπισαν χθες τον «νούμερο ένα» καταζητούμενο της Γαλλίας και εκτέλεσαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του. Πρόκειται για τον Ali Kassem Soobhe, μετρ της εξαπάτησης, με δύο ονόματα και διαβατήρια, που κατάφερε να αποσπάσει από επιχειρηματία βελγικής καταγωγής το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων ως προμήθεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 125 εκατ. δολαρίων για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος», Η ιστορία ξεκινά με τον Βέλγο επιχειρηματία στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται ως trader (διαχειριστής επενδυτικών fund) σε χρηματιστηριακή εταιρεία στη Γουόλ Στριτ. Καταφέρνει και δημιουργεί μια περιουσία και αποσύρεται για να υλοποιήσει το όνειρο της ζωής του. Το 2008 βάζει μπρος τα σχέδιά του, που περιλαμβάνουν την αγορά του τεχνητού νησιού «Ελλάδα», το οποίο είναι υπό κατασκευήν στο νέο, τεχνητό σύμπλεγμα νησιών με την ονομασία «Κόσμος», στο Ντουμπάι. Το σχέδιο του Βέλγου περιλαμβάνει την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αποτελούμενου από 18 βίλες και 42 διαμερίσματα.

Ο επιχειρηματίας αναζητά εναγωνίως χρηματοδότηση και χτυπά όλες τις πόρτες των τραπεζικών ιδρυμάτων της Γαλλίας. Εχει μόλις ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση και καμία τράπεζα δεν δεχόταν να δανειοδοτήσει την επένδυση. Η μία απόρριψη έρχεται μετά την άλλη και τα επενδυτικά πλάνα αρχίζουν να βουλιάζουν. Ομως, στελέχη ελβετικής τράπεζας συστήνουν στον Βέλγο δύο επιχειρηματίες νιγηριανής καταγωγής. Ο ένας είναι ο Ali Kassem Soobhe ή Karrim Lakkis, με διαβατήρια Λιβάνου και Γουινέας, και ο άλλος είναι ο Hussein Ali Sulaiman, απατεώνες παγκοσμίου κλάσεως, όπως αποδείχθηκε αργότερα.

Προθυμοποιούνται να δώσουν διέξοδο στον Βέλγο επιχειρηματία με την καταβολή 125 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα προέρχονταν από τα πετρελαϊκά έσοδα της Νιγηρίας και θα μεταφέρονταν στον επιχειρηματία από τις ίδιες τις νιγηριανές Αρχές. Ως αντάλλαγμα ζητούν προμήθεια ύψους 8%, ήτοι 10 εκατ. δολάρια.

Πλαστές αποδείξεις
Ο Βέλγος εμφανίζεται διστακτικός, ωστόσο κάμπτονται γρήγορα οι αντιρρήσεις του μετά τη συνεχή παροχή αποδείξεων εκ μέρους των δύο Νιγηριανών, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων, φυσικά πλαστούς. Οι δύο απατεώνες κατασκευάζουν επί τέσσερις μήνες διάφορα στοιχεία με στόχο να αποδείξουν ότι υπάρχουν τα χρήματα και ότι προσπαθούν να μεταφερθούν στους λογαριασμούς του Βέλγου. Μάλιστα, ο Kassem για να πείσει τον Βέλγο για τη σοβαρότητα των προθέσεών του του δείχνει ψεύτικους λογαριασμούς που υποτίθεται ότι κατείχε στην Τράπεζα Fortis.

Οσα θα ακολουθήσουν μετά μπορούν να συγκριθούν μόνο με τη δημοφιλή σειρά ταινιών «Τζέιμς Μποντ»...

Ο σωσίας υπουργός και τα ψεύτικα διαμάντια
Ο Βέλγος επιχειρηματίας παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στους υποτιθέμενους χρηματοδότες του και φέρνει αντιρρήσεις. Συναντιούνται όλοι στο Aμστερνταμ προκειμένου να προχωρήσει το ντιλ και να δοθεί στον Βέλγο επιταγή ύψους 100 εκατ. δολαρίων, πράγμα που τελικά δεν συνέβη, καθώς με διάφορες προφάσεις αλλάζουν εκ νέου τα σχέδια και αποφασίζεται τελικά να γίνει μεταφορά του ποσού σε λογαριασμό. Ομως οι μέρες περνούσαν και τα λεφτά δεν εμφανίζονταν... Το πρόσχημα των απατεώνων ήταν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας μπλόκαρε τη μεταφορά.

Για να καμφθούν και οι τελευταίες αντιστάσεις του Βέλγου, οι Νιγηριανοί του ζητούν να πάει στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας, ο οποίος θα αναλάμβανε προσωπικά ο ίδιος τη μεταφορά των 125 εκατ. δολαρίων στους λογαριασμούς του. Το ραντεβού κλείνεται σε χλιδάτο ξενοδοχείο του Λονδίνου, όπου ο Βέλγος συναντιέται με τους χρηματοδότες του και τον Νιγηριανό υπουργό.

Στη συνάντηση επιδεικνύονται στον επιχειρηματία ως εγγύηση κάποια διαμάντια που φυλάσσονται σε θυρίδα λονδρέζικης τράπεζας. Μάλιστα τα δίνουν στον επιχειρηματία ως ενέχυρο και ως δείγμα των προθέσεών τους. Ο Βέλγος είναι πλέον πανευτυχής και όταν οι απατεώνες του ζητούν να δείξει με τη σειρά του καλή θέληση και να τους καταβάλει την προμήθειά τους, δεν φέρνει καμία αντίρρηση. Μεταφέρει στους λογαριασμούς τους το ποσό των 8,3 εκατ. δολαρίων και αφού συμφωνούνται όλες οι λεπτομέρειες του χρυσού ντιλ, οι τέσσερις άνδρες αποχωρίζονται σαν πραγματικοί φίλοι.

Αφαντοι οι «χρηματοδότες»
Οπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Νιγηριανός υπουργός Οικονομικών ήταν... σωσίας του, τα διαμάντια ήταν ψεύτικα και οι «χρηματοδότες» άφαντοι. Ο επιχειρηματίας απευθύνεται στην Εισαγγελία Παρισιού και συλλαμβάνονται ο Sulaiman και ο Kassem. Ο δεύτερος επιστρέφει κεφάλαια ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων που χρησιμοποιούνται και ως εγγύηση για την αποφυλάκισή του. Ομως, όταν ξεκινά η δίκη έχει γίνει... καπνός. «Κάθε φορά που είχα αμφιβολίες κατάφερναν να με χειραγωγήσουν παρουσιάζοντας πολύ πειστικά σενάρια» δηλώνει στη δίκη ο Βέλγος επιχειρηματίας. Ολοι οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται και εκδίδεται σε βάρος του Kassem ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε χθες στην Ελλάδα, όπου κρυβόταν τόσο καιρό ο απατεώνας.

Οσον αφορά το τεχνητό σύμπλεγμα νησιών στο Ντουμπάι, λόγω της κρίσης έχουν «παγώσει» τα επενδυτικά πλάνα για κατασκευή 300 κατοικήσιμων νησιών.