Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2024 -

Συγκλονίζουν τα στοιχεία: Ενας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε τρεις ημέρες στην δουλειά του!


Η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία ήταν το βασικό θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου από το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. .
 
της Αρτεμις Μάντη
 
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με επαγγελματικούς κινδύνους, είτε πρόκειται για χειρωνακτική εργασία είτε για καθιστική. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κάθε δύο ώρες γίνονται τρία εργατικά ατυχήματα, ενώ κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει. Μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου είναι ο καρκίνος ενώ έχουν αυξηθεί και τα εγκεφαλικά επεισόδια, εξαιτίας της αβεβαιότητας και της οικονομικής κρίσης.
 
 
Το “παρών” στην ημερίδα έδωσαν φορείς από την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τα αλουμίνια, την αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων ενώ όλοι εξήραν το έργο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.
 
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε), που λειτουργεί περισσότερο από 20 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς στην εργασιακή υγεία και ασφάλεια. Σκοπός του οργανισμού είναι να πληροφορεί, να ενημερώνει τεκμηριωμένα και να υποστηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις στα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου.
 
 
Το σωματείο που βρίσκεται δίπλα στους εργαζομένους αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους καταστατικούς σκοπούς του εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων τoυ ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε, κ.Σπύρος Δοντάς, συστηματικά δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα τους από τους αρμόδιους φορείς. "Έχουν φτάσει να μας χρωστάνε δεδουλευμένα 6 μηνών, ενώ τώρα είμαστε απλήρωτοι 3 μήνες." Το σωματείο των εργαζομένων καταλογίζει σημαντικές ευθύνες στους ιδρυτικούς φορείς, μία εκ των οποίων είναι και η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, θα έπρεπε οι ιδρυτικοί φορείς να έχουν συμβάλλει στην προώθηση του έργου, να είχαν αξιοποιήσει στο Ινστιτούτο την τεχνογνωσία που έχουν στα χέρια τους και πάνω από όλα να διασφαλίζουν την πληρωμή των εργαζομένων. 
 
Από την πλευρά τους εκπρόσωποι φορέων ανέδειξαν τα προβλήματα των κλάδων τους.
 
 
Ο γιατρός εργασίας, Σπύρος Δρίβας, δήλωσε πως τα θέματα υγείας και ασφάλειας απαξιώνονται, τη στιγμή που οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Τα επαγγελματικά ατυχήματα αν και έχουν αυξηθεί, ο ΣΕΠΕ δεν τα αναγνωρίζει. Πιο συγκεκριμένα, ως παθολογικό αίτιο θεωρούν το εγκεφαλικό, ωστόσο όπως τονίστηκε και στην ημερίδα, τα ψυχοκοινωνικά επεισόδια στην εργασία έχουν αυξηθεί. 
 
Το σύστημα Υγείας και Ασφαλείας καταρρέει ενώ τα παραδείγματα εργασιακής αναλγησίας συγκλονίζουν. Σύμφωνα τον κ.Δρίβα, τηλεφωνήτρια που έβγαλε πολύποδες στις φωνητικές χορδές και έπρεπε να χειρουργηθεί, έλαβε οδηγία από τον γιατρό για αφωνία. Ωστόσο, υπό τον φόβο της απόλυσης συνεχίζει να εργάζεται.
Δικαίωμα του εργαζομένου είναι η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία, όπως τόνισε η κα.Κουκουλάκη Θεώνη.
 
Δεν έχουν γάντια, γιλέκα και γυαλιά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ.Τριπόδης Σωτήρης από την ΟΤΑ. Πριν λίγες εβδομάδες είχαν κινητοποιηθεί με 24ωρη απεργία και 48ωρη αποχή με βασικό αίτημα την υγεία και την ασφάλεια. Εδώ και 5 μήνες ζητάνε τα λεγόμενα "ΜΑΠ" από την Επιθεώρηση Εργασίας, χωρίς να βλέπουν αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν γιατρό εργασίας αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ακόμα πιο εκτεθειμένοι. Οι περισσότεροι υπάλληλοι του δήμου καθαριότητας, όπως είπε, έχουν φύγει από καρκίνο ή καρδιά, ασθένειες που συνδέονται άμεσα με τις συνθήκες εργασίας τους.
 
Ο Δημήτρης Μπάτης από τον ΙΓΜΕ αναφέρθηκε στην αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων εξαιτίας της εργασιακής αβεβαιότητας. Τα εργασιακά αυτά προβλήματα δεν καλύπτονται από καμία νομοθεσία με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένοι οι υπάλληλοι. Προβλήματα παρατηρούνται και στην ΔΕΗ, όπως σημείωσε ο Ανδρέας Αβραμίδης, με ατυχήματα να μην αναγγέλλονται. Υπήρξε μάλιστα περίπτωση όπου υπέγραψε ο εργαζόμενος υπό πίεση Υπεύθυνη Δήλωση πως είχε υπαιτιότητα! Στην ίδια γραμμή και ο Βασίλης Πετρόπουλος από τον ΠΟΕ-ΟΤΑ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου. Εκπρόσωπος εργαζομένων δήμου κατήγγειλε πως "νοιάζονται περισσότερο για τα λαμπάκια οι δήμαρχοι, παρά για την υγεία των εργαζομένων". Προβλήματα αντιμετωπίζουν και σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής με το νοσηλευτικό προσωπικό ειδικά τις μέρες της εφημερίας να είναι εκτεθειμένο.
 
Αφού παρουσιάστηκαν τα προβλήματα των κλάδων, συμφωνήθηκε η συνεργασία των φορέων και οι συντονισμένες προσπάθειες. Κρίνεται αναγκαίο, όπως τόνισαν οι παρευρισκόμενοι, οι προσπάθειες να συνεχιστούν καθώς ο επαγγελματικός κίνδυνος δεν είναι θέμα επικαιρότητας αλλά καθημερινότητας. Χωρίς τη στήριξη του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε πολλοί εργαζόμενοι δεν θα είχαν βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας , όπως παραδέχτηκαν. Γι αυτό, αυτές τις δύσκολες ώρες θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων.