Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

περιβάλλον



Πετρελαιοκηλίδα παραμένει ανεξέλεγκτη για μέρες στην Καραϊβική – Έχουν ρυπανθεί 15 χιλιόμετρα ακτών

Για την ύπαρξη πετρελαιοκηλίδας στη νήσο Τρίνινταντ και Τομπάγκο εξαιτίας ναυαγίου «αγνώστου» πλοίου την περασμένη εβδομάδα, η οποία συνεχίζει να «μην έχει τεθεί υπό έλεγχο», ενημέρωσε χθες ο επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού στα νοτιο-ανατολικά της Καραϊβικής, όπου η έναρξη της τουριστικής περιόδου του καρναβαλιού απειλείται λόγω της καταστροφής.



Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Αξιοσημείωτη η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023, αλλά χρειάζεται άλλη μια προσπάθεια

Ο κόσμος εγκατέστησε πέρυσι 50% περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ, IEA), ο οποίος προβλέπει ένα πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης αυτών των ενεργειακών πηγών τα ερχόμενα χρόνια, αν και εκτιμά ότι θα είναι ανεπαρκής για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή.



Copernicus: «Το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για την υπερθέρμανση του πλανήτη – Το 2024 αναμένεται ακόμα πιο ζεστό»

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, η χρονιά 2023 ήταν 1,48 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή στον κόσμο από το κλίμα της προβιομηχανικής εποχής.

Επιβεβαίωσε πως πρόκειται για το πιο ζεστό έτος στην ιστορία του πλανήτη, ενώ σημειώνεται η εκτίμηση ότι το 2024 αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερο.



Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών

Στην πρόληψη και στον μετριασμό των επιπτώσεων των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αποτελεί το κορυφαίο θέμα συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα.



Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων

Θερμική καταπόνηση. Βλάβες στους πνεύμονες λόγω της εισπνοής καπνού από πυρκαγιές. Εξάπλωση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες σε νέες περιοχές καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται.



Η μεγάλη αλλαγή στον Ειρηνικό Ωκεανό που ανησυχεί τους επιστήμονες - Τι έδειξε νέα έρευνα

Ο Ειρηνικός Ωκεανός, σύμφωνα με νέα έρευνα, έχει γίνει τόσο όξινός, που μερικά τμήματα από το κέλυφος των καβουριών που ζουν εκεί λιώνουν.