Σε έξαρση βρίσκονται οι ιώσεις στη χώρα μας, με εκείνες του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού να χτυπούν «κόκκινο», ιδίως στον παιδικό πληθυσμό.
Το...τοπίο όμως σε ό,τι αφορά τις ιώσεις αναμένεται να αλλάξει δραστικά το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, μετά και την επέλαση της εποχικής γρίπης που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη και αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, και στην Ελλάδα.
Οι ιογενείς λοιμώξεις του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού συστήματος σε μωρά και παιδιά πρωταγωνίστησαν τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, και συνεχίζουν να εκδηλώνονται αλλά σε μικρότερη ένταση.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου ο αριθμός των κρουσμάτων ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε ολόκληρη τη χώρα άγγιξε τα ανώτερα επίπεδα συγκριτικά με παλαιότερα έτη.
«Τα περιστατικά αυτού του διαστήματος ήταν κατά κύριο λόγο ήπιες εμπύρετες ιώσεις με συμπτώματα ειτε του πεπτικού οπως εμετός ή και διάρροια, είτε του ανώτερου αναπνευστικού με συνάχι ή και έντονο βήχα. Σε ενα ποσοστό παιδιών βεβαίως ο αναπνευστικός συγκυριακός ιός RSV προκαλεί επιπλοκές όπως βρογχιολίτιδα ή βρογχοπνευμονία», λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κώστας Νταλούκας.
Η έξαρση των ιώσεων αποτυπώνεται και στις αυξημένες προσελεύσεις μικρών ασθενών στα Επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας. «Τις τελευταίες εβδομάδες δεχόμαστε με σταθερό ρυθμό περιστατικά λοιμώξεων ιογενούς αιτιολογίας, κυρίως περιςτατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδα που εκδηλώνεται με εμετό και διάρροια και λοιμώξεων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Οι τελευταίες έχουν αυξημένη επίπτωση σε μικρά παιδιά, ιδίως σε όσα είναι ηλικίας κάτω των δύο χρόνων, για τα οποία προκύπτει συχνότερα και η ανάγκη νοσηλείας" αναφέρει η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Παίδων "Η Αγία Σοφία»', κυρία Αθανασία Λουρίδα.
Ο συγκεκριμένος ιός «χτυπά» κυρίως τα βρέφη διότι το αναπνευστικό τους σύστημα είναι ανώριμο και έτσι πιο ευάλωτο στους ιούς.Τα συμπτώματα της λοίμωξης του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού παραπέμπουν σε αυτά του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή πονόλαιμο, συνάχι, πονοκέφαλο, πυρετό, όμως στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η βρογχιολίτιδα και η πνευμονία.
Γι αυτό και οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να ενημερώνουν άμεσα τον γιατρό σε περίπτωση που το παιδί τους εμφανίσει δύσπνοια, συριγμό στην αναπνοή αλλά και ταχύπνοια. Ακόμη, οι παιδίατροι υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής σε μικρούς -αλλα και μεγάλους- καθώς ειναι το βασικό προληπτικό "όπλο" για την αποφυγή των ιογενών λοιμώξεων.
Εξίσου σημαντικό υπογραμμίζουν πως ειναι να ολοκληρώνεται ο κύκλος καθε ίωσης, δηλαδή ο ασθενής να περιμένει να υποχωρούν πλήρως τα συμπτώματα και να παραμένει σε...περιορισμό για τουλάχιστον δύο ημέρες προτού επιστρέψει σε χώρους συγχρωτισμού, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.
Περιμένοντας τη...γρίπη
Το κοκτέιλ των ιώσεων αναμένεται να... εμπλουτιστεί από τα μέσα Ιανουαρίου και με τους ιούς της εποχικής γρίπης που προς το παρόν στη χώρα μας δεν κυκλοφορούν ιδιαίτερα. Οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή περιμένοντας σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων γρίπης καθώς ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που η δραστηριότητα της νόσου αρχίζει να αυξάνεται, ενώ τέλος Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου βρίσκεται στην κορύφωσή της.
Προς το παρόν, το κύμα της γρίπης δυναμώνει στις χώρες της Ευρώπης. Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων σε Βρετανία, Φινλανδία και Γαλλία καθώς επίσης και σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Στην Ιταλία, μάλιστα, τα μεσα ενημέρωσης αναφέρουν πως σε διάστημα τριών 24ωρων περί τα 7 εκατ. Ιταλοί επισκέφτηκαν γιατρό με συμπτώματα γρίπης.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυκλοφορία της γρίπης ήταν έντονη τις τελευταίες δέκα ημέρες του περασμένου Οκτωβρίου, ωστόσο έκτοτε έχει σταματήσει. Το διάστημα εκείνο καταγράφηκαν σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επτά σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ίδιο διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επρόκειτο για έναν άνδρα 79 ετών που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης παρόλο που ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, στην οποία συστήνεται εμβολιασμός από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη, την περίοδο 2016-2017 επικράτησε ο υπότυπος Α (Η3Ν2), ο οποίος φαίνεται να επικρατεί και φέτος. Την περίοδο 2016-2017 καταγράφηκαν 276 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης έναντι 408 την περίοδο 2015-2016 και 108 θάνατοι έναντι 197 το διάστημα 2015-2016.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός είναι το ασφαλέστερο μέσο πρόληψης της νόσου και οι ομάδες κινδύνου που πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο είναι: Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα, έγκυες γυναίκες, παχύσαρκα άτομα, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών, κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών), εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.