Ο αναπληρωτής διοικητικός διευθυντής του ΔΝΤ σε ομιλία του, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την κινεζική οικονομία, κάνοντας λόγο για επικίνδυνα μεγάλο ιδιωτικό χρέος.
«Τα σημερινά χρέη των επιχειρήσεων μπορεί να γίνουν μελλοντικά συστημικά προβλήματα χρέους. Τα συστημικά προβλήματα χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ή σε τραπεζική κρίση. Ή και στα δύο», τόνισε ο Λίπτον, σύμφωνα με αντίγραφο των χειρογράφου της παρέμβασής του που εξασφάλισε το πρακτορείο Ρόιτερ.
Ο Λίπτον πρόσθεσε πως το ιδιωτικό χρέος της Κίνας ανέρχεται στο 145% του ΑΕΠ της, ποσοστό που είναι εξαιρετικά μεγάλο. Ο ίδιος ξεχώρισε τις κρατικές επιχειρήσεις, που όπως τόνισε συμμετέχουν περίπου στο 55% του ιδιωτικού χρέους, αλλά μόλις στο 22% των οικονομικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.
Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, ο Λίπτον υπογράμμισε πως η Κίνα χρειάζεται ν’ αντιμετωπίσει τόσο τους πιστωτές, όσο και τους οφειλέτες της και να διαχειρισθεί τα διοικητικά προβλήματα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον τραπεζικό τομέα της.
«Το δίδαγμα που πρέπει να αφομοιώσει η Κίνα είναι πως προκειμένου να αποφύγει έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο από αύξηση πιστώσεων, υπερχρέωση και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, θα πρέπει να βελτιώσει τη διοίκηση των επιχειρήσεών της», επεσήμανε ο Λίπτον.