Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που έστειλαν μαζικά οι τράπεζες στην εφορία δεν αποτελούν «τεκμήριο». Ωστόσο, είναι καλό οι φορολογικές αρχές να γνωρίζουν πόσα ξοδεύουμε κάθε χρόνο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών.
Το ερώτημα τίθεται από ολοένα και περισσότερους φορολογούμενους οι οποίοι «επισκέπτονται» την ιστοσελίδα του Taxis για να διαπιστώσουν (σε πρώτη φάση) πόσες «ηλεκτρονικές αποδείξεις» τους έχει χρεώσει η εφορία. Ποσά δυσανάλογα πολλά σε σχέση με το εισόδημα φέρνουν τους φορολογούμενους σε θέση… άμυνας.
«Ναι μπορεί οι πληρωμές αυτές να μην συνιστούν τεκμήριο με την έννοια που ορίζει ο νόμος για όσους έχουν αυτοκίνητο, σπίτι, σκάφος ή για όσους στέλνουν τα παιδιά τους στο ιδιωτικό σχολείο. Από την άλλη ουδείς μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα: «μπορεί ή όχι να κινήσει υποψίες η δήλωση ενός φορολογούμενου που παραδοσιακά εμφανίζει μεγάλη κατανάλωση και μικρά εισοδήματα;»
Σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διοργανώνει μια ακόμη φορολοταρία μοιράζοντας από 1000 ευρώ σε 1000 τυχερούς. Μέχρι τώρα, οι λοταρίες από τη μία και η «μόδα» των ηλεκτρονικών πληρωμών από την άλλη, συνέβαλαν ώστε να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η χρήση των καρτών.
Ωστόσο, τώρα, που οι φορολογούμενοι συνειδητοποιούν ότι κάθε συναλλαγή φακελώνεται και αποστέλλεται στην εφορία, κάποιοι μπορεί να το… ξανασκεφτούν ειδικά ενόψει και της πλήρους άρσης των capital controls η οποία θα επιτρέψει τη χρήση ακόμη περισσότερων μετρητών.
Από φορολογικής άποψης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η σύνδεση του αφορολογήτου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές δεν έχει καμία αξία τουλάχιστον για φέτος. Η διαδικασία υποχρεωτικής δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς το υπουργείο Οικονομικών περιέγραψε την υποχρέωση αλλά… ξέχασε να ορίσει ημερομηνία συμμόρφωσης ή να επιβάλλει πρόστιμα. Από την άλλη, το γεγονός ότι ο κωδικός 049 είναι «ανοικτός» συνιστά «προσκλητήριο» να βάλει ο καθένας ότι θέλει:
1. Ο συνταξιούχος που δεν έχει υποχρέωση για ηλεκτρονικές πληρωμές αν έχει συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας του δεν μπορεί να επικαλεστεί τις χάρτινες αποδείξεις του παιδιού του οι οποίες έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά; Ποιος θα εντοπίσει ότι πρόκειται για τις ίδιες συναλλαγές;
2. Ο μισθωτός που μπορεί να του λείπουν κάποιες ηλεκτρονικές πληρωμές δεν μπορεί να τις δηλώσει με το… έτσι θέλω; Θα ασχοληθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός με το αν αναγράφηκε μια ηλεκτρονική πληρωμή μερικών εκατοντάδων ευρώ που στην πραγματικότητα δεν έγινε ποτέ;
Ο μηχανισμός, φορολογικά «μπάζει» καθώς οι δυσκολίες είναι πολλές κάτι που προκύπτει και από το κείμενο ερωτήσεων απαντήσεων που συνέταξε χθες η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Για παράδειγμα, τι γίνεται με τις πληρωμές που έκανε ο διαχειριστής για λογαριασμό των ενοίκων της πολυκατοικίας; Τι γίνεται με τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έκανε το τέκνο με τους κωδικούς του για λογαριασμό των γονιών του; Πόσο χρόνο και κόπο χρειάζεται να ελέγξει η φορολογική ότι μια κατάθεση συνιστά «επαγγελματική συναλλαγή» και όχι απλή μεταβίβαση χρημάτων;
Το ζητούμενο είναι η όλη διαδικασία να μην «φοβίσει» τους φορολογούμενους και ανακοπεί το κύμα των ηλεκτρονικών πληρωμών που έχει συμβάλλει πάρα πολύ στα φορολογικά έσοδα ειδικά από τον ΦΠΑ.