Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο στις 18 Μαΐου 2008. Μία Πατρινή, η Αλεξάνδρα Ασπιώτη, φέρνει στον κόσμο τρίδυμα, σε γνωστή ιδιωτική κλινική της Αθήνας με μαιευτήρα Πατρινό γιατρό.
Η γυναίκα πεθαίνει μετά την γέννα. Εννέα χρόνια μετά εκδικάζεται η αγωγή που είχαν υποβάλλει κατά τριών γιατρών και της ιδιωτικής κλινικής, ο σύζυγος και τα τρία της παιδιά, σήμερα 9 ετών, οι δύο αδελφές της και οι γονείς της. Για ψυχική οδύνη αλλά και διατροφή! Η απόφαση είναι καταπέλτης! Δύο γιατροί αθωώνονται, όμως ο Πατρινός μαιευτήρας και η Ιδιωτική Κλινική στην Αθήνα καλούνται να αποζημιώσουν την οικογένεια με ποσό που αγγίζει τις 500.000 ευρώ χωρίς τους τόκους από τότε.
Τα τρία παιδιά, τα τρίδυμα, δεν γνώρισαν ποτέ την μητέρα τους. Μεγάλωσαν με τον πατέρα και με την βοήθεια συγγενών. Η ζωή της οικογένειας άλλαξε σε μία μέρα. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πατέρα και συζύγου, μόνο ο πατρινός γιατρός επέμενε να γίνει ο τοκετός σε κλινική της Αθήνας. Κάτι για το οποίο είχαν εκφράσει ενστάσεις η αείμνηστη γυναίκα αλλά και ο σύζυγός της, όμως ο μαιευτήρας τους διαβεβαίωνε πως «θα ήταν καλύτερα».
Το Δικαστήριο αναγνώρισε σοβαρές ευθύνες τόσο στον μαιευτήρα όσο και στην Κλινική για την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης που είχε ως αποτέλεσμα το μοιραίο, τον θάνατο της γυναίκας μετά την γέννα.Αλλωστε και το ποινικό Δικαστήριο είχε καταδικάσει τον πατρινό μαιευτήρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιδιωτική Κλινική δήλωνε μέσω των δικηγόρων της πως… «για ότι συμβαίνει στον χώρο της δεν φέρει καμία ευθύνη, παρά μόον οι γιατροί που κάνουν επεμβάσεις. Πως προσφέρει δηλαδή μόνο «ξενοδοχειακή» κάλυψη! Κάτι που φυσικά δεν δέχθηκε το Διακστήριο.
Το Δικαστήριο αποφάσισε να δοθεί αποζημίωση για ηθική βλάβη 80.000 ευρώ σε κάθε παιδί, 60.000 ευρώ στον σύζυγο, 40.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο γονείς της Αλεξάνδρας, και 25.000 ευρώ σε κάθε αδελφή.
Η διατροφή ορίστηκε σε 90 ευρώ το μήνα για τον πατέρα και 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, από την ημέρα θανάτου της μάνας.
Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής ήταν ο Πατρινός Θεόδωρος Τζαμαλούκας, ενώ τον γιατρό και την Κλινική υπεράσπιζε το γραφείο του Παύλου Σαράκη.
Το ιστορικό της τραγωδίας
Η Αλεξάνδρα Ασπιώτηείχε υποβληθεί σε όλες τις ιατρικές εξετάσεις το 2008. Ήταν καλές. Έγινε η εισαγωγή και αμέσως τρία υγιέστατα μωρά είδαν το φως με διαφορά λίγων λεπτών το ένα μετά το άλλο. Λίγη ώρα αργότερα τα προβλήματα ξεκίνησαν. Η Αλεξάνδρα είχε αιμορραγία, της χορήγησαν μυοσπαστικά και αμέσως ξεκίνησε το αίμα. Ο επιβλέπων γυναικολόγος και μαιευτήρας της είδε ακατάσχετη αιμορραγία. Ο ίδιος περιγράφει τις ενέργειές του: «πιέζω και κάνω μαλάξεις στην κοιλία, κάνω απόξεση, κάνω ερευνητική». Τα πράγματα δυσκολεύουν. Φθάνουν και άλλοι ιατροί από το Ιασώ και γίνονται ράμματα. Τρεις ώρες μετά κάνουν υστερεκτομή. Την στέλνουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η αγωνία των δικών της ανθρώπων στα ύψη. Γνωρίζουν ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα αλλά ελπίζουν. Προσεύχονται. Η νύχτα είναι εφιαλτική για όλους. Από την μία η χαρά για τα τρία υγιέστατα παιδιά, από την άλλη η σκέψη στην Αλεξάνδρα. Να πάνε όλα καλά! Να τα καταφέρει. Η αιμορραγία συνεχίζεται. Όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα έχασε 2 λίτρα αίμα. Από τα 5 του ανθρώπινου οργανισμού. Της αφαιρούν και τον τράχηλο όμως η συνέχεια ήταν τραγική. Μέσα σε λίγες ώρες είχε ατονία μήτρας, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, καταπληξία του οργανισμού, σοκ, θάνατος. Ώρα 8.30 το πρωί της 19ης Μαΐου 2009. Μία μάνα που αγωνίστηκε να κάνει παιδιά, και που δεν είχε την χαρά να τα αγκαλιάσει. Δεν ένιωσε αυτό που όλες οι μητέρες νιώθουν όταν τους φέρνουν τα παιδιά στο κρεβάτι, αμέσως μετά τον τοκετό.
Οι συγγενείς δεν αφήνουν το θέμα χωρίς έρευνα. Ο Πατρινός γιατρός υποστηρίζει πως έκανε όλες τις δέουσες ιατρικές ενέργειες, πως τήρησε το πρωτόκολλο και μάλιστα στους χρόνους που η ιατρική επιστήμη ορίζει.
Οι συγγενείς όμως όπως και οι δικηγόροι τους αμφισβητούν τον χρόνο που σημειώθηκαν οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις.
Ο γιατρός κάθισε στο εδώλιο την 26η Φεβρουαρίου 2014. Το Δικαστήριο τον κήρυξε ένοχο και τον καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια παρ’ υπόχρεου.
Το σκεπτικό των Δικαστών στο πρωτοδικείο:
Αν και γνώριζε ότι η τρίδυμη κύηση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και μόλις την 17η Μαΐου 2009 ενημερώθηκε από τη θανούσα ασθενή του ότι νιώθει δυσφορία, δεν την συμβούλευσε να μεταβεί αμέσως στο Νοσοκομείο όπως τούτο θα έπραττε σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης κάθε μέσος ιατρός γυναικολόγος, αλλά αντίθετα την συμβούλευσε να μεταβεί στο Νοσοκομείο την επόμενη μέρα και μάλιστα όχι πρωινές ώρες, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις αλλά κατά τις μεσημεριανές ώρες.
Αν και γνώριζε ότι η τρίδυμη κύηση της Αλεξάνδρας Ασπιώτη ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία μετά τον τοκετό, επιπλέον δε, γνώριζε ότι η Αλεξάνδρα Ασπιώτη ελάμβανε το σκεύασμα salospir, φάρμακο που επηρεάζει το αίμα και άρα επέτεινε τον κίνδυνο αιμορραγίας, τελευταία δε φορά που το είχε λάβει ήταν την Παρασκευή πριν το μοιραίο συμβάν, γεγονός για το οποίο είχε ενημερώσει τον ιατρό της, δεν επέστησε την προσοχή στην αναισθησιολόγο Σ .Μ. προ της καισαρικής εγχειρήσεως, για χορήγηση μητροσπαστικών και δη οξυτοκίνης, αμέσως μετά την έξοδο και του τελευταίου εκ των τριών τέκνων της. Με αποτέλεσμα η αναισθησιολόγος να το χορηγήσει 14 λεπτά μετά την έξοδο του τρίτου παιδιού. Επιπλέον δε, δεν επιμελήθηκε ώστε να χορηγηθούν από την αναισθησιολόγο τα λοιπά αναγκαία και ειθισμένα σε ανάλογες περιπτώσεις μητροσπαστικά.
Δεν φρόντισε καθ’ όλη τη διάρκεια της καισαρικής της ολοκλήρωσης της ραφής όλων των στρωμάτων της μήτρας και της κοιλίας, να έχει μαζί του δεύτερο ιατρό, ειδικό και έμπειρο για την αντιμετώπιση της διενεργούμενης εγχειρίσεως, πλήρως ενημερωμένο για την πλήρη κατάσταση της ασθενούς ώστε να είναι ικανός για την αντιμετώπιση της περιστάσεως όπως τούτο είθισται σε όλες τις ανάλογες χειρουργικές επεμβάσεις. Δεδομένου ότι αφενός μεν ο ιατρός ΘΑ δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς για το ιστορικό του ασθενούς και δη ότι η Αλεξάνδρα Ασπιώτη τρεις ημέρες πριν το τραγικό συμβάν είχε λάβει το σκεύασμα salospir. Αφετέρου δε, ο ίδιος ο ιατρός Θεοδόσης Αρκουλής απεχώρησε προ της ολοκλήρωσης της συρραφής της μήτρας και της κοπής της περίδεσης (λώρου) με αποτέλεσμα έως και την κλήση έτερου ιατρού, του Π Ο κατηγορούμενος ιατρός να παραμένει μόνος για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Παρέλειψε να προβεί αμέσως μετά την έναρξη της αιμορραγίας και την διαπίστωση της ατονίας της μήτρας της γυναίκας, στις ενδεδειγμένες ιατρικές πράξεις της θέσης ραμμάτων, συμπίεσης μήτρας B – Lynch, ακολούθως δε, και μετά την διακοπή της αιμορραγίας σε απολίνωση μητριαίων που ο ίδιος ήθελε να εφαρμόσει, ή αφαίρεση μήτρας μερική, στην οποία προέβη ακολούθως ο ιατρός Β Ζ, ή ολική που ακολούθησε μετά τα μεσάνυχτα. Άφησε να διέλθει μία ώρα περίπου από της ενάρξεως της αιμορραγίας με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί ο οργανισμός της γυναίκας και οι παράγοντες της διαδικασίας πήξεως του αίματος, ώστε να μην βοηθά τον αιμοστατισμό. Και οι άλλες ενέργειες έγιναν ακολούθως και μετά την παρέλευση μίας ώρας.