Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις μπαίνουν από αύριο οι μαθητές της Γ' Λυκείου, καθώς λήγουν τα μαθήματα και πάνω από 100.000 παιδιά ξεκινούν έναν μαραθώνιο διαγωνισμών που θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου για την πλειονότητα των μαθητών.
Με δεδομένο ότι φέτος έγιναν πολλές μεμονωμένες αλλαγές όσον αφορά στις Πανελλαδικές αλλά και γιατί συνήθως οι λεπτομέρειες είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία στις εξετάσεις, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι και να πάνε στους διαγωνισμούς του Ιουνίου πλήρως προετοιμασμένοι.
Το «Έθνος» παρουσιάζει 20 βασικά σημεία που αφορούν στις Πανελλαδικές μέσω αντίστοιχων ερωτήσεων, με στόχο να λύσει τις απορίες της τελευταίας στιγμής σε μαθητές αλλά και γονείς.
1. Αν χάσω τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου για λόγους ασθενείας ή άλλους σοβαρούς λόγους (όπως θάνατος συγγενικού προσώπου) τι θα κάνω;
Θα λάβεις μέρος στις επαναληπτικές οι οποίες φέτος θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Όμως φέτος οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις προσφέρονται όχι μόνο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ αλλά και των ΕΠΑΛ. Επιπλέον θα ισχύουν και στα ειδικά μαθήματα και στις πρακτικές δοκιμασίες των ΤΕΦΑΑ, τα οποία μέχρι σήμερα αποκλείονταν, αφού οι επαναληπτικές αφορούσαν μόνο τα μαθήματα που συνδέονταν με το απολυτήριο Λυκείου. Οι υποψήφιοι των επαναληπτικών θα εξεταστούν αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψηφίων των εξετάσεων του Ιουνίου. Πρόκειται για μια διαδικασία εντελώς διακριτή, δηλαδή οι υποψήφιοι διαγωνίζονται για ξεχωριστό αριθμό θέσεων. Έτσι οι υποψήφιοι που έχουν δικαίωμα βάσει των δικαιολογητικών τους να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές Πανελλαδικές, εφόσον το ζητήσουν, διαγωνίζονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου και όχι μόνο σε όσα απουσίασαν. Ο υποψήφιος που τυχόν απουσιάσει σε ένα ή περισσότερα μαθήματα οφείλει να δηλώσει εντός ορισμένης προθεσμίας αν προτίθεται να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση θέσης από τη γενική κατηγορία των υποψηφίων και να διεκδικήσει θέση από το ειδικό ποσοστό των ασθενών. Προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων των επαναληπτικών σε κάποιο τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου στο συγκεκριμένο τμήμα.
2. Αν κάποιος σπάσει το χέρι του λίγο πριν από τις εξετάσεις, μπορεί να εξεταστεί προφορικά;
Ναι, μπορεί, αρκεί να το δηλώσει έγκαιρα, έτσι ώστε να εξεταστεί ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους υποψηφίους αφού προφορικές και γραπτές εξετάσεις διεξάγονται μαζί.
3. Ποιες Στρατιωτικές Σχολές δεν θα δεχθούν υποψηφίους;
Από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 παύει η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, τη Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών και τη Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, σύμφωνα με τον ν. 4407/2016. Φέτος η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) θα δεχθεί τους πρώτους σπουδαστές της.
4. Μέχρι πότε μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αιτήσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές;
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή 19 Μαΐου, ενώ οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό έχουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας).
5. Πότε μπορεί να βγει ένας υποψήφιος από την αίθουσα;
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός-αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων.
6 .Μπορεί ένας υποψήφιος να ζητήσει να δει το γραπτό του;
Κατά την περίοδο των εξετάσεων αυτό απαγορεύεται. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων μπορεί να κάνει σχετική αίτηση και να πληρώσει ένα παράβολο που θα του επιτρέψει να δει το γραπτό ή τα γραπτά του.
7. Πώς γίνεται η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες;
Η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα γίνεται με αλφαβητική σειρά.
8. Τι δεν πρέπει να φέρουν μαζί τους οι υποψήφιοι;
Βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας.
9. Πότε μηδενίζεται ένα γραπτό;
Αν ο υποψήφιος φέρει στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή κινητό ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζόμενου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή Επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).
10. Πότε γίνεται αναβαθμολόγηση σε ένα γραπτό;
Αν η διαφορά μεταξύ των βαθμολογιών του α' και β' βαθμολογητή είναι μεγαλύτερη από δώδεκα μονάδες στην κλίμακα 0-100, τότε καλύπτονται από την Επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου οι βαθμοί και των δύο βαθμολογητών και το γραπτό δίνεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή). Ο τρίτος βαθμολογητής (αναβαθμολογητής), ο οποίος επιλέγεται μεταξύ των βαθμολογητών με μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία, διορθώνει το γραπτό δοκίμιο με μαύρο στυλό και αναγράφει αριθμητικώς και ολογράφως στο ειδικό πλαίσιο του γραπτού δοκιμίου τον βαθμό αναβαθμολόγησης. Τελικός γραπτός βαθμός του γραπτού δοκιμίου σε περίπτωση αναβαθμολόγησής του είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών των βαθμολογητών δια του δέκα (10).
Τι ισχύει για τους υποψηφίους ΤΕΦΑΑ και σχολών ενστόλων
Το πέμπτο μάθημα καθώς και η συμμετοχή στα ειδικά μαθήματα αποτελούν επίσης σημεία ενδιαφέροντος για τους υποψηφίους, ενώ οι διαδικασίες που προβλέπονται για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές και στα ΤΕΦΑΑ απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
11. Υποψήφιοι ΤΕΦΑΑ
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).
12. Υποψήφιοι για σχολές ενστόλων
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις σχολές αυτές πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στα σώματα σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.
13. Τι ισχύει φέτος για τους υποψηφίους του 10%
Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, θα υποβάλουν απευθείας μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούλιο όταν ανακοινωθούν οι σχετικές προθεσμίες.
14. Δήλωσα συμμετοχή σε ειδικό μάθημα αλλά τελικά το μετάνιωσα.
Αν δηλώσατε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν θα εξεταστείτε, απλώς θα αποκλειστείτε από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.
15. Δήλωσα συμμετοχή σε 5ο μάθημα αλλά τελικά δεν προσήλθα για εξέταση. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Αν υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε μάθημα και δεν προσέλθει στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Τα μόρια για κάθε πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.
16. Πέρα από τη δήλωση συμμετοχής σε ειδικό μάθημα, υπάρχει και κάποια άλλη προϋπόθεση για να συμμετάσχω στις διαδικασίες εισαγωγής σε τμήμα που απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα;
Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα, απαιτείται η επιτυχής εξέτασή του σε καθένα από τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα (βαθμολογική βάση του 10 με άριστα το 20).
17. Επιθυμώ να είμαι υποψήφιος για τα ΤΕΦΑΑ. Πότε θα καταθέσω τη σχετική αίτηση;
Για να είστε υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθείτε από το σχολείο σας την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2017) και να συμμετάσχετε στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).
18. Θέλω να διεκδικήσω συμμετοχή με το 10% στις Στρατιωτικές Σχολές. Αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού;
Όχι, δεν αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων που επιθυμούν να συμπεριλάβουν στις προτιμήσεις τους Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολή Ανθυποπυραγών (ΜΟΝΟ για πυροσβέστες) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει εν τω μεταξύ να έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων και να έχουν υποβάλει αιτήσεις, ώστε υποχρεωτικά να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις αυτών των σχολών.
19. Πόσοι είναι οι υποψήφιοι συνολικά;
Λίγο παραπάνω από 103.000.
20. Πόσοι θα εισαχθούν στα ΑΕΙ;
Φέτος θα εισαχθούν στα ΑΕΙ συνολικά 70.726 φοιτητές, εκ των οποίων οι 43.758 στα πανεπιστήμια και οι 26.968 στα ΤΕΙ.