Η «Μαύρη Δευτέρα» της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι γεγονός, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 8,5% και να συμπαρασύρει στο διάβα του τις αγορές όλης της υφηλίου.
Τόσο τα χρηματιστήρια στην Ασία όσο και αυτά στην Ευρώπη βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με δεδομένη την ύψιστη σημασία της κινεζικής οικονομίας, καθώς ο Ασιατικός Δράκος αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα καταναλωτή πληθώρας πρώτων υλών, ενώ οι αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση.
Nick Lawson (Deutsche Bank)
Οι κινεζικές μετοχές, έχοντας σπάσει ακόμη και το ιστορικό χαμηλό του Ιουλίου, είναι φανερό ότι βρίσκονται εν τω μέσω μίας τριπλής φούσκας, που σκάει. Παραδοσιακά μετά από μία ελεύθερη πτώση, ακολουθεί μία ήπια ανάκαμψη, που οδηγεί την αγορά υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν συνέβη στην τρέχουσα περίπτωση, παρά το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές παρενέβησαν δεν κατόρθωσαν να σώσουν την κατάσταση. Ταυτόχρονα από τη στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, όλοι περιμένουν ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και αυτή η «προσμονή» θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Investec
Παρά τις φήμες ότι θα υπάρξει παρέμβαση και η κινεζική κυβέρνηση θα επιτρέψει στα συνταξιοδοτικά ταμεία να αγοράσουν κινεζικές μετοχές, η κατάσταση δεν σώθηκε. Σε περίπτωση που η μεταβλητότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων από τη Fed, τον Σεπτέμβριο.
Kit Juckes (Societe Generale)
Οι αγορές φοβούνται περαιτέρω υποχώρηση της κινεζικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου περισσότερο «πόνο» στις αγορές εμπορευμάτων, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσουν τόσο η Fed όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Μπορεί μέχρι στιγμής εμπορεύματα και μετοχές να μην ακολουθούν ανάλογη πορεία, όμως, αυτό ενδέχεται να αλλάξει, κάτι που συνέβη όταν έσκασε η φούσκα του διαδικτύου το 2000. Κάποιοι φοβούνται, ακόμη, ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που θεωρούν ότι η αμερικανική ανάπτυξη έχει γερές βάσεις ώστε να κατορθώσει να καλύψει σημαντικό μέρος του κενού που δημιουργεί η Κίνα στις αγορές εμπορευμάτων.
Arjen van Dijkhuizen (ABN Ambro)
Οι ανησυχίες για την Κίνα (διόρθωση των αγορών, υποτίμηση του γουάν, προβληματισμός για την ανάπτυξη της χώρας), οδηγούν σε εκροές κεφαλαίων από τις αγορές. Πάντως δεν αναμένουμε να ξεσπάσει νομισματικός πόλεμος. Προχωρήσαμε, όμως, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών μας για την ανάπτυξη σε Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη, με δεδομένη και τη σχετικά αδύναμη εξαγωγική τους δραστηριότητα. Προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα υποχωρήσει στο 6,2% για φέτος από 6,4% που ήταν το 2014.
Niall MacLeod (UBS)
Θεωρούμε ότι οι ασιατικές αγορές, εκτός αυτής της Ιαπωνίας, ήταν «υπέρ-πουλημένες» (oversold) τον Ιούλιο. Υποτίμηση του γουάν, αμφιβολίες για την κινεζική ανάπτυξη, υποχώρηση στις τιμές εμπορευμάτων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Πρόκειται για κρίση; Κατά τη γνώμη μας όχι. Πιστεύουμε ότι η ευρύτερη περιοχή (σ.σ. της Ασίας) είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι ήταν το 1998, με τη ρευστότητα αλλά και τα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι καλύτερα.
Connor Campbell (Spreadex)
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διατηρεί τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και αυτό καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να επιτρέψει στα συνταξιοδοτικά ταμεία να αγοράσουν κινεζικές μετοχές έγκειται στην προσπάθειά της να πέσει νέο χρήμα στην αγορά.
Michael Paul (Brewin Dolphin)
Η «ακινησία» των κινεζικών αρχών, με δεδομένο ότι οι επενδυτές ανέμεναν ότι θα «έριχναν» νέο χρήμα στην αγορά προκειμένου να μην υποχωρήσει, οδήγησε στη σημερινή κατάρρευση.