Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 -

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά παρτίδα κατεψυγμένα ορτύκια με σαλμονέλα



Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με σημερινή του ανακοίνωση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από την αγορά παρτίδα κατεψυγμένων ορτυκιών. 

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ύστερα από σχετικό έλεγχο, εντοπίστηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας σε παρτίδα προϊόντος κατεψυγμένων ορτυκιών.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει στους καταναλωτές να μην το αγοράσουν και αν το έχουν ήδη κάνει να μην το καταναλώσουν.

 

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ 

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια Ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2024, προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου κρέατος ορτυκιού, με την εμπορική ονομασία “ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΟΡΤΥΚΙΑ 4 ΤΕΜΑΧΙΑ” με αριθμό παρτίδας LOT:15253232, ημερομηνία κατάψυξης 29/12/2023 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση 29/12/2025, τo οποίο παράγεται στην Ισπανία από την Επιχείρηση Urgel Ganadera S.A..

Σε συνέχεια εργαστηριακών δοκιμών από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Χαλκίδας, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella Typhimurium.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.