O πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει τις επαφές του με κορυφαίους τους στενούς του συνεργάτες και όλα δείχνουν πως μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών που ήταν ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για τη ΝΔ. Ο ανασχηματισμός ενδέχεται να συμβεί ακόμα και μέσα στο επόμενο 24ωρο.
Σην κυβέρνηση ξέρουν πως η δυσαρέσκεια των περίπου 1.000.000 ψηφοφόρων που «χάθηκαν», στηρίζεται στο θέμα της ακρίβειας και της καθημερινότητας όπως και στο ν/σ για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια.
Οι πολιτικές αυτές επί της ουσίας δεν θα αλλάξουν και γι’ αυτό το λόγο ο ανασχηματισμός θα είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Στο ζήτημα της ακρίβειας το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να μειώσει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ.
Σε μία χώρα όμως που δεν παράγει τίποτα, τα πρωτογενή πλεονάσματα προκύπτουν από την κατανάλωση και άρα από την ακρίβεια. Η ακρίβεια συμφέρει την κυβέρνηση λόγω των αυξημένων εσόδων από το αυξημένο ΦΠΑ.
Άρα δεν μπορεί να τον μειώσει. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τον ΕΦΚ. Τα καύσιμα είναι η εύκολη πηγή εύρεσης κρατικών εσόδων.
Στο θέμα των ζευγαριών ΛΟΑΤΚΙ+, πλέον ότι έχει γίνει έγινε και δεν μπορεί να αλλάξει για ευνόητους λόγους.
Θα πει κάποιος ότι οι πολίτες δεν επέλεξαν κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και αυτά έχασαν.
Εξαρτάται για ποια κόμματα μιλάμε καθώς το δεύτερο και το τρίτο κόμμα επί της ουσίας δεν θα είχαν καμία διαφορά στην πολιτική τους από αυτή που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.
Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ενισχύθηκαν τα πραγματικά δεξιά κόμματα διότι μεγάλη μερίδα του κόσμου περιμένει πλέον ουσιαστικές αλλαγές από αυτά.
Όπως και να έχει ο πρωθυπουργός στην αποψινή συνέντευξή του στον Alpha, θα απευθυνθεί στους πολίτες και θα βάλει το πλαίσιο για το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσει να τους πείσει ότι ξεκινάει μια νέα διαδρομή προς το 2027.
Αξιολόγηση έχει γίνει και στο στόχαστρο μπαίνουν όπως όλα δείχνουν κυρίως τα υπουργεία που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Ως προς τα ονόματα, φήμες κάνουν λόγο για αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών, με μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στη Ζαλόκωστα και επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι ίδιες φήμες θέλουν το Οικονομικών να αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Μάκης Βορίδης, ενώ κάποια ουσιαστική θέση αναζητείται για τον Άκη Σκέρτσο
Αμετακίνητοι εμφανιζονται Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Λίνα Μενδώνη, Βασίλης Κικίλιας και Παύλος Μαρινάκης.
Εκτός σχεδιασμού ενδέχεται να μείνουν ο Κώστας Σκρέκας, ο Γιάννης Βρούτσης αλλά και η Νίκη Κεραμέως.
Ερωτήματα επίσης τίθενται για Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Φλωρίδη, Δημ. Καιρίδη, Λευτ. Αυγενάκη και επαναφορά στο κυβερνητικό σχήμα άλλων στελεχών, όπως οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Νότης Μηταράκης, Σταύρος Παπασταύρου.