Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 -

Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης - Θα γεφυρωθούν οι διαφορές;



Στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι συνεδριάζουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες μεταφέρεται πλέον η συζήτηση για το ζήτημα του χρέους.

Η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης παραμένει. Παράγοντας της Ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο σημερινό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα".

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν για συμφωνία, που δημοσιεύει το Bloomberg, η δόση που θα λάβει η Ελλάδα θα φτάσει τα 11 δις ευρώ.

Με την καταβολή της δόσης , η Ελλάδα θα καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη του 2016, αξιοποιώντας τα 7,2 δις εξ αυτών, ενώ τα υπόλοιπα 3,8 δις, που μπορεί να εκταμιευθούν και τμηματικά, θα πάνε αυστηρά στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες κι επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Στο προσχέδιο, που περνά από την κρησάρα Euro Working Group, τονίζεται η δέσμευση της Ελλάδας να επιτυγχάνει από το 2018 και τουλάχιστον για μια δεκαετία πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, όριο που θα αρχίσει κατόπιν να μειώνεται σταδιακά για να πέσει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2040.

Στο προσχέδιο σημειώνεται ότι χάρη στις μικρότερες ανάγκες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση, η Ελλάδα διαθέτει ένα «χρηματοδοτικό μαξιλάρι» 23 δις ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

«Αγκάθι το χρέος»

Στο έγγραφο γίνεται λόγος και για έναν συνδυασμό κινήσεων για τη διευθέτηση του χρέους όπως το «κλείδωμα» των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος, μαζί με την αξιοποίηση των επιστροφών στην Ελλάδα των κερδών χωρών της Ευρωζώνης από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Στο μέτωπο του χρέους το τοπίο παραμένει θολό, με την διελκυστίνδα Βερολίνου-ΔΝΤ να συνεχίζει με αμείωτη ένταση και μάλλον ενδεικτική των εξελίξεων την πρόσφατη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ για «ενδεχόμενη πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου», με …ασαφές όμως περιεχόμενο και χρόνο υλοποίησης.

Προκαταβολική και άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ, μέσω της έκθεσης του για την βιωσιμότητά του.

Το Ταμείο τονίζει την ανάγκη εμπροσθοβαρούς και άνευ όρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσα «παραχωρήσεις» σε ότι αφορά τα νέα δάνεια με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μετάθεση πληρωμών και σταθερά επιτόκια.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτό θα έστελνε ένα σημαντικό σήμα στις αγορές, προειδοποιώντας μάλιστα ότι χωρίς τέτοιες κινήσεις το χρέος θα εκτοξευτεί στο 250% του ΑΕΠ το 2060.

Αμετακίνητος ο Σόιμπλε

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup» τόνισε η Εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποφεύγοντας να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις αναφορικά με την έκβαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε η η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα τόσο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο και για την συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και την εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα.

«Γνωρίζετε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ κάποια αλλαγή. Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει», είναι το τελευταίο μήνυμα του Βερολίνου πριν από το Eurogroup

Όλα αυτά, την ώρα που στην Γερμανία έχει φουντώνει η συζήτηση αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αισιόδοξες» οι Βρυξέλλες

Αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup εκπέμπουν οι Βρυξέλλες, ιδίως μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

«Ας ελπίσουμε ότι θα έρθει μία συμφωνία και με αυτή θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα»., δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, λίγο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της την ψήφιση των προαπαιτούμενων, επί των οποίων θα υπάρξει η σχετική έκθεση προόδου στο Eurogroup.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε σε πρωινή δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί ότι «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί», συμπληρώνοντας ότι «μετά από την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, το Eurogroup έχει δηλώσει έτοιμο να υποστηρίξει μια νέα εκταμίευση».

Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «έτοιμη» να συνδράμει στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την οποία και υποστηρίζει, τόνισε ωστόσο ότι «το χρέος είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τα κράτη-μέλη».

Παράλληλο όφελος από την ΕΚΤ

Εκτός από την εκταμίευση της δόσης των έως 11 δις, η Ελλάδα περιμένει ακόμη μια θετική εξέλιξη από το κλείσιμο της αξιολόγησης, που ...κλειδώνει με το πακέτο των δεκάδων νέων φόρων που τίθενται σε ισχύ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και εκεί αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων, ώστε να γίνονται και πάλι δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρα για φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Αν ληφθεί η απόφαση αυτή, δάνεια ύψους 10 δις ευρώ αναμένεται να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ.

Αισιοδοξία για το Eurogroup στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Στη συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αντικείμενο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό. Παράλληλα, εκφράστηκε και αισιοδοξία ότι σήμερα η συνεδρίαση του Eurogroup θα έχει θετική έκβαση σε όλα τα ζητήματα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, «με έναν παλιό φίλο της Ελλάδας», όπως έγραψε σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter.

Μοσκοβισί: Ελπίζω σε συμφωνία στο Eurogroup

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δίνει τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έκανε ένα «βήμα κλειδί» ... προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος».

«Ελπίζω και επιθυμώ μία συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup» στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ντάισελμπλουμ: Για πρώτη φορά θα συζητηθεί σοβαρά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μισογεμάτο βλέπει το ποτήρι για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

"Ας ελπίσουμε ότι θα έρθει μία συμφωνία και με αυτή θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα" δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου το Λέιντεν.

Όπως είπε το Eurogroup για πρώτη φορά θα συζητήσει "σοβαρά" την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.