Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 -

Καμμένος: Δεδομένο ότι κάποιες χώρες θα κλείσουν τα σύνορα



Δεδομένη θεωρεί ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος την απόφαση από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να κλείσουν τα σύνορα.

«Θεωρώ δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα, είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ θα κινδυνεύαμε να έχουμε μια τεράστια ροή από τη μεριά της Τουρκίας και να μένανε για κάποιο πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εδώ» είπε σε συνέντευξή του στο Star.

«Με τη συμφωνία αυτή θεωρούμε ότι οι ροές θα είναι πια πολύ λίγες» πρόσθεσε, ενώ αναφορικά με την εξεύρεση άλλων σημείων για την εγκατάσταση hot spots, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών που έχουν καλή πρόθεση. «Δεν θέλουμε να τσακωνόμαστε με τον κόσμο, ούτε να αντιδρά ο κόσμος, αλλά πρέπει να δείξουμε στην ΕΕ ότι είμαστε έτοιμοι» επισήμανε.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αποσαφήνισε ότι τα Δωδεκάνησα δεν εξαιρούνται, ότι δεν υπάρχει καμία «γκρίζα ζώνη», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η «μέση γραμμή» των συνόρων βάζει τα Ίμια στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κατέστησε εξίσου σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας αντιστοίχως, ενώ σκοπός της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης είναι η προειδοποίηση και η επίβλεψη της προσπάθειας μετακίνησης από τα τουρκικά παράλια προς το Αιγαίο.

Όπως είπε, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα ενημερώνει την τουρκική Ακτοφυλακή, προκειμένου αυτή να σταματήσει σκάφος ή βάρκα πριν αυτή ξεκινήσει από τα παράλια της Μικράς Ασίας, ενώ όταν αυτά τα άτομα εντοπιστούν θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία με επιτήρηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που θα παρακολουθεί.

Ανέφερε, επίσης, ότι η συμφωνία με το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επισήμανε ότι τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης είναι εκεί που ανήκουν τα χωρικά ύδατα και αυτό το ξεκαθαρίζει η συμφωνία. Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία προβλέπει πως οι επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να είναι εκ περιτροπής από κράτη-μέλη της Συμμαχίας, εξαιρουμένων της Ελλάδας και της Τουρκίας «για αυτονόητους λόγους».

Προκειμένου δε, «να μην υπάρχουν κενά περί 'γκρίζων ζωνών'», όπως είπε χαρακτηριστικά, ανέφερε την Απόφαση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση επί Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου 2008, όπου αναφέρεται ότι «ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα στην Ελλάδα», προσθέτοντας «το λέω αυτό γιατί το θέμα της μαύρης εποχής Σημίτη έχει κλείσει παντοτινά για την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις εκ μέρος της Τουρκίας, είπε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει και κάθε φορά θα αναχαιτίζεται από την Ελλάδα».

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με την παρατήρηση του συμμετέχοντος στην εκπομπή, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, ότι το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας, αυτή την στιγμή, είναι η Ρωσία και οι Κούρδοι, με τον κ. Γιαλλουρίδη να προσθέτει ότι η Τουρκία επιδιώκει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Συρία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία έχει αυτή την στιγμή ναυτική δύναμη 22 σκαφών στην περιοχή.

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η αρχική ελληνική πρόταση, αλλά και πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η μετακίνηση της Frontex στα τουρκικά παράλια, με την διαφορά ότι αυτό απαιτεί την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της Frontex ώστε να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Για το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Ερωτηθείς για τον ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, είπε ότι έγινε αίτημα για υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με ανεφοδιασμό στην Ρόδο και η Τουρκία απάντησε ότι θεωρεί την Ρόδο αποστρατικοποιημένη περιοχή και ο ανεφοδιασμός μπορούσε να γίνει στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσό), με τον πρωθυπουργό αλλά και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτουν αυτή την απάντηση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, καθώς σταθερή της θέση είναι η μη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις «στη γειτονιά μας», ενώ σε ό,τι αφορά στρατιωτικές διευκολύνσεις, εξετάζει κάθε φορά το σχετικό αίτημα.

Το πόρισμα για τα Ίμια

Ερωτηθείς για το πόρισμα που αφορούσε την πτώση του ελικοπτέρου στα Ίμια, ανέφερε ότι ενημέρωσε τις οικογένειες Βλαχάκου, Γιαλοψού και Καραθανάση, που όλα αυτά τα χρόνια «διατύπωναν αρκετές απορίες σε σχέση με το εν λόγω πόρισμα», ότι θα τους το γνωστοποιήσει και πως είναι στη διάθεσή τους να πάνε μαζί να ξαναδούν το ελικόπτερο, καθώς «δεν πρέπει να υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε αυτές τις υποθέσεις».

Σε σχέση με την πτώση του ελικοπτέρου στην Κίναρο, είπε ότι  μόλις γύρισε από τις Βρυξέλλες ζήτησε να δει την εικόνα του Αιγαίου εκείνη την ώρα και «πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι Έλληνες εκείνη την ώρα στο Αιγαίο υπήρχαν μόνο ελληνικά πλοία. Δεν υπήρχε ούτε άλλο εμπορικό πλοίο, ούτε πολεμικό πλοίο άλλης χώρας, ούτε βεβαίως της Τουρκίας».

Αν τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία θα υπάρξει απάντηση, συμπλήρωσε.

Για τη διαπραγμάτευση

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πριν το Πάσχα των Καθολικών, θα έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, θα έχει διαγραφεί η τελική λύση, εμπεριέχουσα και ρύθμιση του χρέους, η οποία λύση ταυτόχρονα θα είναι και η αρχή της εκτόξευσης της χώρας με νέα δεδομένα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι εκτός διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι με τον καθορισμό της ΑΟΖ η χώρα θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς για τα κοιτάσματα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της υγιούς επιχειρηματικότητας, οι κανόνες της δεοντολογίας και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια.

Για τη συγκυβέρνηση

«Αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει εύκολα» σχολίασε ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στη συνεργασία του με την κυβέρνηση.

«Με τον πρωθυπουργό έχουμε μια φιλική, πολύ βαθιά σχέση. Είμαστε δύο άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στο σάπιο σύστημα της μεταπολίτευσης. Μέσα από δημοκρατικό διάλογο συνεργαζόμαστε, και βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη» τόνισε.