Με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2016 αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το δεύτερο τρίμηνο, σε μία ένδειξη ότι η επιμονή της Τράπεζας της Ιαπωνίας σε χαλαρή νομισματική πολιτική αποδίδει καρπούς. Ωστόσο ειδικοί, αλλά και οι ίδιοι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, αλλά και το πλήγμα που έχει δεχθεί η χώρα το τελευταίο διάστημα από φυσικές καταστροφές, λειτουργούν ως βαρίδι για τους επόμενους μήνες.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου το ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 3%, υπερβαίνοντας με άνεση τον πήχυ των προσδοκιών, που είχε τεθεί στο 2,6%.
Κινητήριος μοχλός ήταν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε 0,7% σε τριμηνιαία βάση.
Τα τελευταία στοιχεία για την έναρξη του τρίτου τριμήνου, ωστόσο, δείχνουν κάμψη των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, γεγονός που δημιουργεί έντονες αμφιβολίες για το εάν μπορεί να διατηρηθούν οι δυναμικές επιδόσεις.
Η Ιαπωνία ήρθε αντιμέτωπη το καλοκαίρι με άνευ προηγουμένου πλημμύρες, έναν καταστροφικό τυφώνα και ένα φονικό σεισμό. Οι φυσικές καταστροφές έχουν ανακόψει την οικονομική δραστηριότητα και εντείνουν τον πονοκέφαλο που προκαλεί η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Μερίδα αναλυτών προειδοποιεί μάλιστα ότι μετά την Κίνα, η χώρα που θα βρεθεί στο στόχαστρο του Τραμπ θα είναι η Ιαπωνία.