Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 -

Η «Κλιματική Αλλαγή» δεν θα αποτελεί πλέον εργαλείο στην πολιτική της κυβέρνησης



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, προχώρησε σε  δήλωση που δείχνει ξεκάθαρα οτι υπάρχει μια δυσκολία σε σχέση με το αφηγημα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ , που ξανα γράφει την παγκόσμια ατζέντα προκαλώντας έναν επανασχεδιασμό των πολιτικών σχεδιών , αλλά και των σχεδίων των ελίτ λόμπι σε διεθνές επίπεδο. 

«Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050», σε βαθμό που θα «ξεχάσουμε το 2024», σημείωσε ο Κ.Μητσοτάκης.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός δεν μιλάει για την «Ατζέντα 2050» και στα χρήματα που θα πρέπει να δώσουν οι πολίτες μέσω των «πράσινων» φόρων για να υλοποιηθεί, μετατοπίζοντας έτσι τις ευθύνες σε άλλους για ό,τι συμβαίνει επί δικής του κυβέρνησης και αναφέρεται στο «τώρα» και σε αυτά που πρέπει να γίνουν αυτή τη στιγμή για να στηριχθούν πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να προετοιμαστούμε ώστε να αντιδρούμε έγκαιρα, ώστε να σώζουμε ζωές (…) και για να βοηθούμε τους ανθρώπους και τις κοινότητες στην ανοικοδόμηση έπειτα από καταστροφές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

Προετοιμασία ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντίδραση σημαίνει έργα. Για παράδειγμα η Θεσσαλία η οποία επλήγη από δύο κακοκαιρίες, τον «Ιανό» και τον «Daniel», το 2020 και το 2024, ήταν και παρέμεινε «αθωράκιστη» από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα ώστε να προστατευθεί από αυτές τις θεομηνίες.

«Η Ευρώπη έχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην οικολογική μετάβαση μεν, αλλά θα χρειαστεί περισσότερους πόρους για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ιδίως τις φυσικές καταστροφές», έθεσε κομψά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ζήτησε μάλιστα να αλλάξει η ΕΕ τους κανονισμούς της

Σημειώνεται ότι σε αυτή τη Σύνοδο δεν θα εμφανιστούν οι ηγέτες των σημαντικότερων ισχυρότερων χωρών, δηλαδή των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.λ.π.

Πρόκειται δηλαδή για μία Σύνοδο η οποία είχε χάσει την σημασία της πριν καν ξεκινήσει.

Ο λόγος είναι διότι άπαντες ξέρουν πως η πολιτική των ΗΠΑ θα αλλάξει μόλις αναλάβει την προεδρία ο Ν.Τραμπ.

Αρχίζει λοιπόν να πραγματοποιεί μία «στροφή» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το αφήγημα της «Κλιματικής Αλλαγής» βοηθούσε την κυβέρνηση και όχι μόνο την ελληνική αλλά γενικώς και όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως και την κυβέρνηση Μπάιντεν, για οτιδήποτε κακό συνέβαινε στους πολίτες να το «φορτώνουν» σε αυτό το φαινόμενο και στους ίδιους.

Ειδικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανέλαβε ποτέ καμία ευθύνη για όλες τις καταστροφές που συνέβησαν στην δική της «βάρδια».

Η «Κλιματική Αλλαγή» ήταν η μόνιμη επωδός και το «φάρμακο» για κάθε αποτυχία.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά μίλησε για πράγματα που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του και όχι οι πολίτες.

Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες φυσικές καταστροφές δεν θα μπορεί να κρυφτεί και πάλι πίσω από τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα διότι απλούστατα οι όροι αυτοί θα πάψουν να χρησιμοποιούνται επί διακυβερνήσεως Τραμπ.

Παραδέχτηκε μάλιστα ο Κ.Μητσοτάκης ότι η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά το αφήγημα αυτό και είχε υψηλό οικονομικό κόστος.

«Αυτή είναι η πρόκληση την οποία βλέπω μπροστά μας. Πώς μπορούμε να παρέχουμε τεχνολογία και μέτρα που οι πολίτες μας αποδέχονται και οι βιομηχανίες μας μπορούν να πληρώσουνΠώς μπορούμε να αποφύγουμε όλα αυτά να γυρίσουν μπούμερανγκ» σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία, αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλλει περιβαλλοντικούς φόρους(!).

Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε».

Ακόμα είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της».