«Τρίτωσε το καλό» για τα μακροοικονομικά στοιχεία που πιστοποιούν την ισχύ της γερμανικής ατμομηχανής: Λίγες ημέρες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,9% το 2016 (ταχύτεροι ρυθμοί της τελευταίας πενταετίας) και ο περυσινός προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα 6,2 δις, ευρώ (0,6% του ΑΕΠ), χθες η Γερμανία «στέφθηκε» παγκόσμια πρωταθλήτρια των εξαγωγών.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ινστιτούτου Ifo, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας ανήλθε στα 297 δισ. δολάρια (268 δις. ευρώ) και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, με την Κίνα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με εκτιμώμενο πλεόνασμα 245 δις. δολαρίων.
Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ αναμένεται να εμφανίσουν το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (478 δις. δολ.), μια ανισορροπία που ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να διορθώσει υιοθετώντας μέτρα ακραίου προστατευτισμού. Ειρωνικά, ο Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρό του κυρίως την Κίνα και το Μεξικό παρότι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ είναι η...Γερμανία, οι εξαγωγές της οποίας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν στα 113,7 δις. ευρώ το 2015, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική Υπηρεσία Destatis.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Ινστιτούτου Max Planck Καρλ Κρίστιαν φον Βαϊτσέκερ, είναι θέμα χρόνου ο νέος πλανητάρχης να στείλει οργισμένα Tweets με παραλήπτη την Γερμανία και γι’ αυτό θα ήταν σκόπιμο η κυβέρνηση του Βερολίνου να λάβει προληπτικά μέτρα για την μείωση του θηριώδους εμπορικού πλεονάσματος, όπως η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης μέσω π.χ. της αύξησης του ΦΠΑ. «Το να μπει φρένο στην αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος θα ήταν ένα ισχυρό όπλο εναντίον στον εντεινόμενο προστατευτισμό που απειλεί την ευημερία της Γερμανίας», δήλωσε ο κ. φον Βαϊτσέκερ. Η διεύρυνση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ (8,6% φέτος έναντι 8,3% το 2015) θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες συστάσεις από πλευράς Κομισιόν για μείωσή του, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες (που και το Βερολίνο συχνά ερμηνεύει...κατά το δοκούν) το «πλαφόν» για ένα βιώσιμο πλεόνασμα είναι το 6% του ΑΕΠ και η Γερμανία το έχει παραβεί κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία χρόνια. Θέλοντας να προλάβει τυχόν αντιδράσεις των Βρυξελλών, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε χθες ότι το πλεόνασμα είναι όντως υψηλό, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν συνιστά «υπερβολική ανισορροπία». Σημείωσε μάλιστα ότι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 2% του ΑΕΠ το 2015 από 4% το 2007, κάτι που παραπέμπει σε άμβλυνση των εμπορικών ανισορροπιών εντός της Ευρωζώνης. Η ίδια πρόσθεσε ότι το 44% του γερμανικού πλεονάσματος αφορά στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Πληθωρισμός
Χθες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε στο 1,9% τον Ιανουάριο (από 1,7% τον Δεκέμβριο), σε υψηλό 3,5 ετών, ενώ σε ορισμένα κρατίδια (Εσση, Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) διαμορφώθηκε πάνω από το 2% που είναι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών. Η εξέλιξη αυτή έστω και αν οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις των γερμανικων «γερακιών» προς την ΕΚΤ για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, καθώς «η αύξηση του πληθωρισμού ?ανεξάρτητα από τα αίτια- σε συνδυασμό με τα μηδενικά επιτόκια καθιστά τα πραγματικά επιτόκια ακόμα πιο αρνητικά και πλήττει τους αποταμιευτές», όπως σχολίασε ο αναλυτής της ING Κάρστεν Μπρέζκι. Η ΕΚΤ πάντως αντιστέκεται σθεναρά-προς το παρόν: Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει συνολικά την πορεία της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο, αλλά δεν τίθεται θέμα περιστολής του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος έως το τέλος του έτους. Μετά, βλέπουμε...