Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Ευ. Βενιζέλος: Με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει λύση



«Η χώρα δυστυχώς λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πάντα σε μνημόνιο, μακράς διάρκειας, και τα μέτρα για το χρέος θα δίνονται σταδιακά, εφόσον η χώρα θα συμμορφώνεται σε κάποιους όρους οι οποίοι θα υπάρχουν σε ένα διαρκές μνημόνιο.

Δυστυχώς. 

Διότι έγινε η επιλογή αυτή που έγινε το 2015. Διότι χάσαμε τον ειρμό. Πήγαμε πίσω. Διότι κάναμε μια ιστορική οπισθοχώρηση. Και αυτό το πληρώνει η χώρα, δυστυχώς», ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει αυτά που κάνει, δεν υπάρχει λύση». «Αν η κοινωνία δεν αποκτήσει ένα πρόταγμα μεταρρυθμιστικό, να πει ότι εμείς θέλουμε να είμαστε εκείνοι που θα οδηγήσουμε τις επόμενες γενιές σε μια ισχυρή, ισότιμη, ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να υπάρξει λύση», συνέχισε.

 

«Ο κ. Τσίπρας λέει παιδαριώδη ψέματα με καταπληκτική άνεση»

«Ο κ. Τσίπρας λέει, με καταπληκτική άνεση, ψέματα παιδαριώδη, τα οποία, το κακό είναι ότι επαναλαμβάνοντάς τα, κινδυνεύει να τα πιστέψει», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι «έχει καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα στο Μνημόνιο 3 με χειρότερους όρους από το δεύτερο Μνημόνιο, έχει καταφέρει να χάσει τα πλεονεκτήματα του δευτέρου Μνημονίου, τα οποία τώρα του τα ξαναδίνουν ως παροχές, ενώ τα είχαμε και τα χάσαμε τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2015, και τώρα ζητάει το μικρό συμπλήρωμα του PSI του 2012, δηλαδή τις πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές, οι οποίες είναι δεδομένες από το 2012».

Είπε επίσης ότι «το χρέος είναι αυτό που έβαλε τη χώρα στην κρίση, και το χρέος είναι αυτό που αποτελεί τη βάση της εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια».

«Τι έγινε το 2015; Εγκατέλειψαν αυτό που κάναμε το 2012, το συκοφάντησαν, προσπάθησαν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, κι έφτιαξαν μια επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος. Αυτό που οδήγησε; Οδήγησε στις περιβόητες 17 ώρες διαπραγμάτευση που έκανε στις 12 Ιουλίου 2015 ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συμφώνησε ότι θα γυρίσουμε στο 2012, αλλά δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ ονομαστικό κούρεμα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το PSI «στα διεθνή δικαστήρια, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το υπερασπίζεται παντού», ζητώντας «ταπεινωτικά το μικρό συμπλήρωμα».

Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να πάρει μέτρα το 2018 «γιατί θέλει να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία, αλλά συμφωνεί με άνεση περικοπές συντάξεων το 2019 και μείωση του αφορολογήτου ορίου το 2020. Και λέει, δεν θα τα εφαρμόσω αυτά, παρά μόνο αν πάρω τη ρύθμιση για το χρέος. Ποια ρύθμιση για το χρέος; Την συμπληρωματική του 2012».

«Ριζική αλλαγή της θέσης του κ. Τσίπρα για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι υπάρχει ριζική αλλαγή της θέση του κ. Τσίπρα, για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας όλα αυτά τα χρόνια; Ότι είμαστε εγκληματίες γιατί έχουμε συμφωνήσει, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Εμείς είχαμε συμφωνήσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα υπό τον όρο ότι θα έχουμε και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.  Τώρα τι λέει; Λέει “είμαι πολύ μάγκας και πολύ ωραίος γιατί ενώ έπρεπε να πετύχω πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, 0.5%, πέτυχα πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%.  Δηλαδή αντί να μαζέψω από την αγορά, από την κοινωνία, από τους πολίτες 900 εκατομμύρια, μάζεψα 7 δισ. Από αυτούς που παράγουν στοιχειωδώς. Κι έχω ένα πρωτογενές πλεόνασμα πολύ μεγάλο, υπερβολικό, το όποιο θα έχω και το 2017, και το 2018, και το 2019”. Άρα, δικαιώνει τον κ. Σόιμπλε, που λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για πολλά επόμενα χρόνια», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η δραχμή θα φέρει πρόβλημα δημοκρατίας»

Αναφερόμενος στα σενάρια για Grexit, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα δεν θα κερδίσει τίποτα εξαιτίας των υποτιμήσεων και διολισθήσεων του νέου εθνικού νομίσματος, το οποίο θα υποστεί νομισματικές πιέσεις. «Θα κερδίσει πληθωρισμό, θα κερδίσει ψευδαίσθηση ονομαστικών μισθών χωρίς αγοραστική αξία, χωρίς αγοραστική δύναμη, θα κερδίσει ένα απόλυτο αδιέξοδο, κι ένα χρέος το οποίο είναι εκφρασμένο σε ευρώ, και το οποίο πάντα θα είναι εκφρασμένο σε ευρώ», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει δραχμή με δημοκρατία. Υπάρχει δραχμή με οικονομική και κοινωνική κρίση, με οξύτατες αντιπαραθέσεις για να μην πω εμφύλιο πόλεμο, με μία κατάσταση ζούγκλας που θα θέσει σε αμφιβολία τους δημοκρατικούς θεσμούς», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Η δραχμή θα φέρει πρόβλημα δημοκρατίας».

«Το μέτωπο είναι Δημοκρατία - Εθνικολαϊκισμός»

Σχετικά με την επόμενη κυβέρνηση και την κεντροαριστερά, τόνισε ότι «εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η λύση για το μέλλον του τόπου θα δοθεί από μια πανίσχυρη, αυτοδύναμη Ν.Δ. «Και ίσως και κάποιοι σκέφτονται  στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, “αφήστε μας και εμάς στην αντιπολίτευση, θα έχουμε και μια σχετική ησυχία”. Όχι. Δεν εμπιστεύομαι την ολοκλήρωση μιας εθνικής στρατηγικής, για την οποία δώσαμε όλο μας το είναι, στη Ν.Δ.  Την εμπιστεύομαι στον ελληνικό λαό, στην κοινωνία, και σε μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, μετά από εκλογές, με ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να μετάσχει και να αναλάβει ευθύνη, αλλά δεν θα μπορεί να παρεμποδίσει με τους τυχοδιωκτισμούς τους τις εξελίξεις».

«Εάν ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, ο χώρος του προοδευτικού κέντρου, παράγει αβεβαιότητα και ασάφεια ως προς την επόμενη μέρα, στέλνουμε κόσμο στη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη. Και εγώ κόσμο στη Ν.Δ. δεν θέλω να στείλω», είπε επίσης, ζητώντας «να δούμε τη χώρα πέρα από την παραδοσιακή διάκριση Αριστεράς – Δεξιάς που δεν ισχύει πλέον. Ή δεν ισχύει με την καθαρότητα που ίσχυε. Τώρα βλέπουμε, και στη Γαλλία το είδαμε αυτό πολύ καθαρά με Λεπέν και Μελανσόν, ότι το μέτωπο είναι ευρωπαϊστές – αντιευρωπαϊστές, υπεύθυνοι – ανεύθυνοι. Το μέτωπο είναι πραγματική προοδευτική αντίληψη και πραγματική συντηρητική αντίληψη. Το μέτωπο είναι Δημοκρατία – Εθνικολαϊκισμός».

«Στην ενεργό πολιτική θα είμαι πάντα γιατί είμαι ενεργός πολίτης»

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα βρίσκεται πάντα στην ενεργό πολιτική, ως ενεργός πολίτης, αλλά και γιατί «έχω ιστορικές υποχρεώσεις οι οποίες εκτείνονται στο μέλλον. Δεν πρόκειται λοιπόν κανέναν να αφήσω να χαρεί επειδή δεν θα με έχει απέναντί του». «Θα κάνω ότι πρέπει για τον χώρο που με εκφράζει και για την πατρίδα μου», σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ τόνισε ότι «τώρα έχω φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο η κατάσταση της χώρας αλλά και η εμπειρία μας η συσσωρευμένη, μου επιβάλει να μην κάνω καμία έκπτωση».

Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, είπε ότι «ο πρώτος που προειδοποίησε (για την κρίση), για να είμαστε ιστορικά δίκαιοι, ήταν ο κ. Σημίτης στην ομιλία του την αρκετά διάσημη, για τον προϋπολογισμό του 2008, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2007, που έθεσε το ζήτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι «ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Μπορώ να σας πω ευθέως, ότι οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου ήταν πάντα αγαθές. Δεν θέλησε να βλάψει τη χώρα, θέλησε να κάνει το καλύτερο για τον τόπο. Τώρα, ο καθένας έχει τις ικανότητές του, έχει το ύφος του, έχει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται, έχει τις προτεραιότητες του και αποδίδει ένα άλφα αποτέλεσμα ή ένα ωμέγα αποτέλεσμα. Έκανε αυτό που μπορούσε. Θα ήταν πολύ καλύτερα για τον τόπο αν είχαμε κάνει μια διαφορετική προεκλογική εκστρατεία το 2009, θα ήταν πολύ καλύτερο αν είχαμε θέσει τα ζητήματα ξανά σε εκλογές, πριν το πρώτο Μνημόνιο ή αν είχαμε ζητήσει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι οδηγήθηκε στην κρίση του δημοψηφίσματος και των Καννών χωρίς λόγο. Πίστευε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίνηση ρουά ματ».

Για τον Αντώνη Σαμαρά, επεσήμανε ότι η συνεργασία τους ήταν άψογη και απολύτως έντιμη, «αλλά όχι εύκολη, γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα». Τον χαρακτήρισε δε ανοιχτό χαρακτήρα και «μπεσαλή».

Για τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ανέφερε ότι «ήταν ένας εξαίρετος υπουργός όχι μόνο στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά και ως υφυπουργός που τον είχε τοποθετήσει ο ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου».

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «ήταν ένας πολύ καλός υπουργός σε έναν χώρο που είχε πολύ μεγάλη σημασία», ενώ συμπλήρωσε «εδωσε ένα στίγμα το οποίο και κεφαλαιοποίησε πολιτικά στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ.»