Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 -

Έτοιμη να στείλει συστοιχία Crotale για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι η Ελλάδα



Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν διαψεύσει σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα θα παραχωρήσει στην Ουκρανία το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S 300, παρά τις έντονες πιέσεις  που δέχονται από συμμαχικές χώρες προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως το αίτημα των Γάλλων για να λάβουν από την Ελλάδα τα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Crotale  για να καλυφθεί η από αέρος άμυνα της πόλης του Παρισίου που θα  φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, φανερώνει πως υπάρχει ένα έντονο σκιώδες παρασκήνιο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την γαλλική με τελικό αποδέκτη την Ουκρανία. Δηλαδή, δίδεται η εντύπωση πως ενδεχομένως η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει ικανότατα οπλικά συστήματα που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της άμυνας απέναντι σε όποιον εισβολέα, μέσω τρίτων χωρών, στην Ουκρανία. Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι στέλνουν συστοιχίες πυραύλων Patriot στην Ουκρανία και για να αναπληρωθεί το κενό στην αεράμυνά τους ζητούν από την Ελλάδα το αντιαεροπορικό σύστημα Crotale.   

Σχετικά με αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης άφησε ανοιτκό ένα παράθυρο  αναφέροντας πως «εφόσον ζητηθεί από τους συμμάχους μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εν προκειμένω, των Ολυμπιακών Αγώνων, κάποια συγκεκριμένη συνδρομή η οποία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αμυντική ικανότητα της χώρας, αυτό θα γίνει, αλλά πάντοτε κατόπιν συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλά μιλάμε πάντα, το ξεκαθαρίζω, για περιορισμένο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Το σύστημα Crotale ανήκει στην Πολεμική μας Αεροπορία από το 2003  και η κατασκευή του είναι γαλλική. Είναι ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, με αποστολή την παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος, αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε όχημα ενώ διαθέτει και αυτόνομο radar έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, radar/Flir εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ. και εκτοξευτή με δύο φορείς από τέσσερα βλήματα.