Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 -

Ένταση στη Βουλή για την ασυλία της Αυλωνίτου



Ο «κακός χαμός» έγινε στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. «Πρωταγωνιστές» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Επίδικο ζήτημα η άρση ή μη της ασυλίας της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης κατήγγειλε προσπάθεια «διάσωσης» της Ελένης Αυλωνίτου από την κυβερνητική πλειοψηφία για αδίκημα το οποίο δεν σχετίζεται με την πολιτική δραστηριότητα της.

Η άρση ή μη της ασυλίας της Ελένης Αυλωνίτου αφορά επεισόδιο το 2012 μεταξύ του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) στο ΟΑΚΑ Σταύρο Χάντζο και την τότε ερευνήτρια Ελένη Αυλωνίτου. Οι δυο τους είχαν αλληλομηνυθεί με τον Σταύρο Χάντζο να κατηγορεί την Ελένη Αυλωνίτου για χειροδικία με αποτέλεσμα εκείνη να οδηγηθεί τότε στο αυτόφωρο.

Μετά την εκλογή της ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση της Ελένης Αυλωνίτου διαβιβάστηκε στη Βουλή, έτσι ώστε να αποφασιστεί η άρση ή όχι της ασυλίας της. Στην σημερινή πρωινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελένη Αυλωνίτου παρέστη και ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία της καθώς, όπως υποστήριξε, η δίωξη στο πρόσωπο της είχε πολιτικά κίνητρα. Η πλευρά της αντιπολίτευσης δεν συμμερίστηκε την άποψη της, ενώ όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι έχει και η ίδια μηνύσει τον Σταύρο Χάντζο και η υπόθεση έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί αύριο, το «στρατόπεδο» της αντιπολίτευσης σήκωσε τους τόνους δηλώνοντας πως και μόνο για λόγους ισονομίας θα πρέπει να αρθεί η ασυλία της Ελένης Αυλωνίτου.

Εντέλει η ψηφοφορία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, άρχισε με δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν υπέρ της άρσης ασυλίας της Ελένης Αυλωνίτου. Ωστόσο, στο σημείο εκείνο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ζήτησε να εξεταστεί η περίπτωση εάν πρέπει να προστατεύονται οι βουλευτές οι οποίοι αν και δεν είχαν τη βουλευτική ιδιότητα διώχθηκαν με πολιτικά κίνητρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τάσος Κουράκης συμφώνησε και το… «έργο» εντός της επιτροπής συνεχίστηκε με την αντιπολίτευση να επιτίθεται με σφοδρότητα στην συμπολίτευση και να κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία ότι προσπαθεί να διασώσει την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Τελικά, μετά από ώρα διαξιφισμών η συνεδρίαση αναβλήθηκε χωρίς η επιτροπή να πάρει απόφαση για άρση ή μη της ασυλίας της Ελένης Αυλωνίτου.