Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 -

Διορία 6 ημερών για λύση σε κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, ισοδύναμα ΦΠΑ ιδιωτικής εκπαίδευσης και 100 δόσεις



Εσπευσμένη λύση για τα 4 «αγκάθια» προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα γίνουν αντίτιμο για την δόση των 2 δισ. ευρώ καλείται να δώσει η κυβέρνηση. 

Μόνο έτσι θα κινηθεί η διαδικασία αξιολόγησης από τους θεσμούς και θ’ ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα της δώσει την δυνατότητα  να επιχειρηματολογήσει για τα επαχθή μέτρα του τρίτου Μνημονίου.                                     

Το οικονομικό επιτελείο έχει διορία έξι ημερών για να… καθαρίσει με τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη, τα φορολογικά ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ακόμη και την ρύθμιση των 100 δόσεωνπρος την Εφορία.    

Πριν καλά ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τις αλλαγές που έγιναν σε αυτή (αύξηση του επιτοκίου της ρυθμισμένης οφειλής από 3% σε 5,05%) οι δανειστές  δείχνουν να μην έχουν «χωνέψει» ότι ακόμα δεν έχει σφίξει ο κλοιός στους μεγαλοφειλέτες που κατάφεραν να «τρυπώσουν» στην ρύθμιση. 

Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια οι θεσμοί έχουν υπαναχωρήσει των αρχικών τους θέσεων ερχόμενοι πιο κοντά στις ελληνικές, οι οποίες προβλέπουν τετραπλάσιο όριο εισοδήματος (έως 35.000 ευρώ) από αυτό των θεσμών (8.180 ατομικό και έως 23.947 για πενταμελή οικογένεια) και τριπλάσιο όριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας (έως 325.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά) έναντι  120.000 ευρώ που υποστηρίζουν οι πιστωτές. 

Προτεραιότητα δίνουν οι  πιστωτές στις μεταρρυθμίσεις και ειδικά στο ασφαλιστικόκαθώς από την δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης η οποία θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις τις συντάξεις πρόκειται να εξοικονομηθούν πόροι 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δις. ευρώ. Σε αυτό θα… βοηθήσει και η ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες. 

Για το θέμα αυτό άλλωστε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.  Σε ότι αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυτέ πήραν μετάθεση για το 2016. 

Γκρίνια καταγράφεται από την πλευρά των θεσμών και για το ζήτημα του ΦΠΑ στηνιδιωτική εκπαίδευση δεδομένης της αδυναμίας του οικονομικού επιτελείου να βρειφορολογικά  ισοδύναμα που θα παράγουν έσοδα 300 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο. Η προηγούμενη φορολογική «έκπληξη» έχει εκνευρίσει το «κουαρτέτο» που περιμένει τώρα κάτι καλύτερο από την Αθήνα… 

Για όλες αυτές τις εκκρεμότητες η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πατήσει «γκάζι»ώστε να ξεφύγει από τον εφιάλτη που περιστρέφεται γύρω από την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και να ασχοληθεί με το δεύτερο για να πάρει τα λεφτά των δύο τελευταίων υποδόσεων και να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία της αξιολόγησης από τους ελεγκτές. 

Αυτές θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί μέχρι την επόμενη Δευτέρα,  που ξεκινά η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε διαφορετική περίπτωση το κλίμα στο Eurogroup θα καταστεί βαρύ για την Αθήνα που δίχως τα λεφτά της υποδόσης η ρευστότητα στο εσωτερικό τη χώρας θα μειωθεί περαιτέρω, ενώ πίσω θα πάει και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει το κράτος απέναντι στους προμηθευτές του.