Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2024 -

Deutsche Bank: Γιατί δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες ενός Grexit



Σημαντικές μειωμένες πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, βλέπει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank η οποία τονίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιβεβαιωθεί η σταθερή πορεία της χώρας εντός της ΕΕ

Σύμφωνα με τους αναλυτές «οι διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας, του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών υποδεικνύουν ότι χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος έως ότου υπάρξει συμφωνία. Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι μειώνουν τους κινδύνους.

Πρώτον τόσο η προσφυγική κρίση όσο και το δημοψήφισμα για το Brexit αυξάνει σημαντικά το κόστος επανάληψης της ελληνικής κρίσης για την Ευρώπη.

Δεύτερον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφώς μεγαλύτερη δέσμευση για την εφαρμογή του προγράμματος, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει εξασφαλίσει την στήριξη των ψηφοφόρων, για να συνεχίσει τη συνεργασία του με τους Ευρωπαίους, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και ο ίδιος έχει ενστερνιστεί τα οφέλη συνεργασίας με τους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων μηνών.

Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή να είναι ότι δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους εγκαίρως.

Η υποχρέωση αποπληρωμής της ΕΚΤ τον Ιούλιο και η αναβολή για μία ακόμη φορά της πλήρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δημιουργεί κάποια μεσοπρόθεσμα θέματα για την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η πλήρης άρση των capital controls».