Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024 -

ΖΩΝΤΑΝΑ: Η Αττική γη υποδέχεται για πρώτη φορά το ιερό λείψανο του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή (ΦΩΤΟ)



Τη μεγάλη ευλογία να υποδέχεται για πρώτη φορά τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, έχει η Αττική γη καθώς το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική υποδοχή τους εκ της Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στην ενορία του Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου Αττικής στο πλαίσιο των πολυήμερων ενοριακών εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024» που διοργανώνει για 28η συνεχή χρονιά ο Ιερός Ναός, προς τιμήν του Πολιούχου του. 

Τα ιερά λείψανα, τα οποία εξήλθαν για πρώτη φορά μετά την Αγιοκατάταξη ενός εκ των σπουδαιότερων Αγιορειτικών μορφών του 20ου αιώνα, κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέρων Εφραίμ. Η πανηγυρική υποδοχή των ιερών λειψάνων, υπό τον ήχο των χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών, πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του ιερού ναού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών που προσήλθαν ευλαβικά για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο και να λάβουν τη χάρη του Αγίου της Εκκλησίας μας.

Κατά την υποδοχή εψάλη το “Άξιον Εστί” υπό των ιεροψαλτών ενώ στη συνέχεια τελέστηκε δέηση στην είσοδο του ναού. Κατά την υποδοχή παρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος. Ακολούθως μετά την δέηση εν πομπή το ιερό λείψανο του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού μεταφέρθηκε εντός του ναού και τοποθετήθηκε εν τω μέσω αυτού.

Μετά την πανηγυρική υποδοχή τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου. Ψάλει ο χορός ψαλτών “Τρόπος”, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνου Αγγελίδη.

Τα ιερά Λείψανα θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό προς ασπασμό από τους πιστούς έως το πέρας της Αγρυπνίας της Τετάρτης 9ης Οκτωβρίου. Όλο το πρόγραμμα των Ακολουθιών μπορείτε να το βρείτε: DIMITRIA_2024

Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής γεννημένος στην Πάρο στα τέλη του 19ου αιώνα (1897), ακολούθησε την οδό της μοναχικής ζωής και με τη βιοτή του συνέβαλε καθοριστικά στην αναζωπύρωση του ησυχαστικού πνεύματος, καθώς και στην αναβίωση του μοναστικού ιδεώδους και τυπικού στο περιβόλι της Παναγίας. Εκοιμήθη οσιακά στις 15/28 Αυγούστου του 1959. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με απόφασή της στις 9 Μαρτίου 2020 τον ανέγραψε στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας μας.

Στις 9:30 το βράδυ θα τελεσθεί κατανυκτική ιερά Αγρυπνία με λειτουργό και ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Αλέξιο Γιαννιό, Μετοχιάρη της Ιεράς Μονής Αστερίου. Θα ψάλει ο χορός ψαλτών “Τρόπος”, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνου Αγγελίδη.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιόπουλος/ ope.gr