Μάλιστα, εκτίμησε ότι η διαγραφή Σαμαρά «δεν έγινε για την πρόταση Καραμανλή».

 

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε σε δηλώσεις του: «Για να είμαι ειλικρινής, είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή για μας στην παράταξη και σε ανθρώπινο επίπεδο αν θέλετε. Εμένα με στενοχωρεί, αλλά ήταν και αναπόφευκτη όμως». Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται τη στιγμή που το timing είναι κατάλληλο. «Όταν υπάρχουν προσωπικές έριδες και μια εσωστρέφεια, αυτό προκαλεί αποστροφή ξέρετε. Ο εσωτερικός διάλογος, κι αυτό είναι υγεία για τα κόμματα, πρέπει να γίνεται επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων και γεγονότων».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη διάσπαση της ΝΔ, δεδομένου ότι υπάρχει κάποιος αριθμός από βουλευτές κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, σχολίασε:

«Όλοι οι βουλευτές και οι υπουργοί έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας και του λόγου για τον οποίον επανεκλεγήκαμε το 2023, που είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, να προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα του κόσμου, μικρά και μεγάλα, και φυσικά να προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπό αυτό το πρίσμα, εγώ δεν μπορώ να δω κάτι τέτοιο. Δεν είναι στον ρόλο μου να ερμηνεύσω ούτε να γίνω μελλοντολόγος. Μπροστά μας είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, μπροστά μας είναι κι η απόφαση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο που θα αποτελεί και πρόταση της κυβερνήσεως για τη θέση του/της Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε το πρωί της Δευτέρας 18/11 και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

«Μιλάμε για τον Αντώνη Σαμαρά, μιλάμε για έναν πρώην πρόεδρο της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος σε δύσκολα χρόνια έβαλε πλάτη προκειμένου η χώρα μας να σταθεί όρθια. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Αντώνης Σαμαράς με έχει τιμήσει και αυτό δεν το ξεχνώ. Πέρα από αυτό όμως, η αλήθεια είναι ότι με την τελευταία του τοποθέτηση διαφώνησε συνολικά με την πορεία της κυβέρνησης.

Οριζοντίως διαφώνησε και διαφώνησε και σε επιμέρους ειδικά ζητήματα, όπως είναι τα εθνικά. Αυτό δεν άφηνε κανένα περιθώριο, καμία άλλη επιλογή. Δυστυχώς» δήλωσε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα σε σχέση με τη στάση που ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει. Η ΝΔ είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στη χώρα μας. Μπορείς να διαφωνείς ή να συμφωνείς μαζί της, αλλά είναι ένας πυλώνας σταθερότητας. Είναι μια σταθερά στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, στη Βουλή. Η ΝΔ είναι μια συμπαγής ΚΟ.

Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία ανησυχία για την πορεία της κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι στον 6ο χρόνο διακυβέρνησης, έχει περάσει πολύ δύσκολους καιρούς και είναι δυνατή, αρραγής. Έχουμε έναν ισχυρότατο πρωθυπουργό, μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έναν πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πού θέλουμε να πάμε το χώρα μέχρι το 2027», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ανέφερε από την πλευρά του: «Εδώ η πολιτική σταθερότητα στηρίζεται ουσιαστικά στησ τήριξη που δίνει το Κοινοβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να είμαι σαφής, στην κυβέρνηση. Θεωρώ λοιπόν ότι η στήριξη αυτή είναι αδιατάρακτη όλα αυτά τα χρόνια και δεν κινδυνεύει».

«Το σωστό ερώτημα είναι: υπάρχει ένα κόμμα που μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δεξιότερα της ΝΔ; Εμείς αυτό που απαντάμε σε αυτό είναι ότι μιλάμε για πολιτικές συγκεκριμένες. Το δεξιότερα ή προς το κέντρο είναι μια συζήτηση η οποία αν δεν συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές, λίγο μπερδεύει και αποπροσανατολίζει τα πράγματα. Για παράδειγμα, εμείς λέμε ότι συνεχίζουμε τον φράχτη στον Έβρο. Αυτό είναι μια δεξιά ή μια κεντρώα πολιτική; Το μεγάλο πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια σειρά από θέματα, όπως περιορισμός στην παράνομη μετανάστευση, αυστηριοποίηση του ποινικού κώδικα, παραγγελίες εξοπλιστικών κλπ, είναι ότι μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τον κεντρώο και τον δεξιό ψηφοφόρο», τόνισε.

Στην ερώτηση για το αν ο κ. Σαμαράς μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, σημείωσε πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.

«Σωστά έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κάλεσε τις «υγιείς δυνάμεις να πάμε απέναντι στον λαϊκισμό». «Υπέφεραν οι φτωχοί Έλληνες από τους λαϊκιστές, αυτούς που έλεγαν ψέματα στις πλατείες, αυτούς που έγιναν 10 κόμματα και τώρα εμφανίζονται διάφοροι που λαϊκίζουν και λένε ψέματα για να αποπροσανατολίσουν τον λάο», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Με αφορμή την αντιμετώπιση της κρίσης του 2020 στον Έβρο υπενθύμισε ότι «τον Φεβρουάριο του 2020 όταν είχαμε την κρίση στον Έβρο μου είπε ο Μητσοτάκης να πάω εκεί και βρήκα 30.000 να θέολουν να μπουν παράνομα στη χώρα. Αντιμετωπίσαμε την κρίση. Τότε η Ελλάδα ήταν γυμνή και δεν είχε δυνατότητα να φυλάξει τα σύνορά της. Τώρα έχει καταπληκτικό σύστημα φύλαξης των συνόρων, έχει 1.000 περισσότερους συνοριοφύλακες, σήμερα δεν υπάρχει μεταναστευτικό».

«Τελευταία ακούμε απόψεις παραλογισμού ότι η Ελλάδα πάει κάτι να κάνει και να υποχωρήσει στα εθνικά την ώρα που μετά από 40 χρόνια υπάρχουν τέτοιοι εξοπλισμοί. Κάπου γενιέται ένα ερώτημα γιατί όλα αυτά», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το θέμα Σαμαρά.

Σημειώνεται πως μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει και η απόφαση θα πάει στα χέρια του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Βουλής.