Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2024 -

Απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στέλνουν οι Χούθι σε ελληνικές εταιρείες



 100 επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, έχουν εξαπολύσει οι Χούθι.

Μέχρι σήμερα έχουν βυθίσει δύο πλοία, έχουν καταλάβει άλλο ένα και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τέσσερις ναυτικούς. Σύμφωνα με το Reuters, στέλνουν email σε πλοιοκτήτες και ναυτιλιακές εταιρείες γράφοντας «Προετοιμαστείτε για επίθεση» για τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Μια ζεστή ανοιξιάτικη νύχτα στην Αθήνα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε ότι ένα ασυνήθιστο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα εισερχόμενά του» αναφέρει το Reuters. Το email προειδοποιούσε ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από τους Χούθι, την οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν.

Το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης των Χούθι, ελλιμενίζοντας σε ισραηλινό λιμάνι. Γι’ αυτό και θα γινόταν «άμεσος στόχος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη», σύμφωνα με το μήνυμα που ήταν το γραμμένο στα αγγλικά και εξετάστηκε από το Reuters.

επίθεση των Χούθι

«Έχετε την ευθύνη και τις συνέπειες της προσθήκης του πλοίου στον κατάλογο απαγόρευσης», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο υπογράφεται από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) με έδρα την Υεμένη, έναν οργανισμό που συστάθηκε τον Φεβρουάριο για τη σύνδεση μεταξύ των δυνάμεων των Χούθι και των φορέων εμπορικής ναυτιλίας.

Το email που στάλθηκε στα τέλη Μαΐου, προειδοποιούσε για κυρώσεις για ολόκληρο τον στόλο της εταιρείας εάν το πλοίο «συνέχιζε να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης και να εισέρχεται στα λιμάνια της σφετεριστικής ισραηλινής οντότητας». Το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν το πρώτο από τα περισσότερα από δώδεκα όλο και πιο απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλησαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο, εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έξι πηγές του κλάδου τονίζει το πρακτορείου.

Από πέρυσι, οι Χούθι εκτοξεύουν πυραύλους, στέλνουν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάρκες φορτωμένες με εκρηκτικά εναντίον εμπορικών πλοίων με δεσμούς με ισραηλινές, αμερικανικές και βρετανικές οντότητες. Η εκστρατεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, δείχνει ότι οι αντάρτες Χούθι απλώνουν τα δίχτυα τους ευρύτερα και στοχεύουν ελληνικά εμπορικά πλοία με μικρή ή καθόλου σχέση με το Ισραήλ, τονίζει το Reuters.

Οι απειλές απευθύνονται επίσης, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, σε ολόκληρους στόλους, αυξάνοντας τους κινδύνους για τα πλοία που εξακολουθούν να προσπαθούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα.