Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

αναμένεται δραματική αύξηση σε όλα τα προϊόντα εξαιτίας της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου



Η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου της Ουκρανίας προε την Ευρώπη, θα φέρει μια πολύ σημαντική αύξηση των τιμών του, που με τη σειρά της θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα. 

Φυσικά συνολικά στην Ευρώπη, προφανώς υπό τις κατευθύνεις της Κομισιόν, αναπαράγουν το κλασικό αφήγημα πως έχουν εναλλακτικούς παρόχους φυσικού αερίου.

 

Όμως ήδη έχουμε μια αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε τέτοια επίπεδα που να μην επαρκεί ένας μισθός για να πληρωθεί ο λογαριασμός και αναφερόμαστε στο καλοκαίρι του 2022.

Η διακοπή διέλευσης του ρωσικού αερίου από το σύστημα των αγωγών μεταφοράς της Ουκρανίας επαναφέρει την μνήμη αυτού του γεγονότος.

Η Ευρώπη καταναλώνει 330 δισ. κυβικά μέτρα σε φυσικό αέριο κάθε χρόνο.

Από τις ποσότητες αυτές τα 15 δισ. κυβικά μέτρα είναι ρωσικής προέλευσης που έρχεται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία.

Το Κίεβο διέκοψε τη διέλευση του αερίου της Gazprom. Τη σχετική απόφαση ενεργοποίησε χθες το πρωί της Πρωτοχρονιάς καθώς δεν ανανέωσε τη σχετική συμφωνία με τη Ρωσία.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα.

H Ελλάδα εφοδιάζεται με ρωσικό φυσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, περνάει την Τουρκία για να καταλήξει στη Βουλγαρία και από εκεί το καύσιμο φτάνει στην Ελλάδα, μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο.

Εδώ βέβαια δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε το εγκληματικό λάθος της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου το 2010 που ακύρωσε το project κατασκευής του Shouth Stream, o οποίος αν είχε πραγματοποιηθεί η Ελλάδα θα ήταν εξασφαλισμένη ενεργειακά και με φθηνές τιμές.

Μικρότερες ποσότητες παραλαμβάνει και από τον αγωγό TAP, ο οποίος υποτίθεται ότι φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά επειδή αυτό δεν επαρκεί, ο αγωγός γεμίζει και με ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε κύρια πηγή εφοδιασμού έχει αναδειχτεί ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα.

Μάλιστα ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας εφοδιάζει και βαλκανικές χώρες.

Το φυσικό αέριο που φτάνει στην βαλκανική αγορά μέσω Ελλάδας μεταφέρεται μέσω του αγωγού IGB (ελληνοβουλγαρικός) αλλά και από το σημείο του Σιδηροκάστρου.

Πέραν του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα τη χρονιά που μας πέρασε, ξεκίνησε τη λειτουργία του και το FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο επίσης υποδέχεται ποσότητες LNG και στη συνέχει γίνεται η αεριοποίηση του για να μεταφερθεί μέσω του IGB στη βαλκανική αγορά.

Βέβαια εδώ αναφερόμαστε στο πανάκριβο αμερικανικό LNG.

Tο ρωσικό φυσικό αέριο στο ενδεκάμηνο έφτασε να αποτελεί το 56,9% των συνολικών ποσοτήτων του ορυκτού καυσίμου που εισάγονται και καταναλώνονται στην ελληνική αγορά.

Άρα δεν είναι ικανή η χώρα να συμμετέχει σε παιχνίδια που εξυπηρετούν τα συμφέροντα άλλων και θέτουν σε κίνδυνο την δική της ενεργειακή επιβίωση.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καταλαμβάνουν το 55% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά είναι ακριβή και εξαρτάται από τους ημερήσιους κλιματολογικούς παράγοντες.

Επίσης η ενέργεια που παράγεται από τις ΑΠΕ δεν αποθηκεύεται και έτσι ότι περισσεύει πάει χαμένο.

Συνεπώς το φυσικό αέριο είναι η βασικότερη και η πιο αξιόπιστη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σε φυσικό αέριο είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, περίπου τα 3 δισ. κυβικά μέτρα από τα 5 δισ. που εισάγει συνολικά η Ελλάδα κατευθύνονται στα εργοστάσια φυσικού αερίου και άρα οι αυξήσεις επηρεάζουν τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ήδη η χθεσινή εξέλιξη έχει προκαλέσει αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και αυτό έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στους Έλληνες πολίτες.