Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Αγώνας δρόμου για εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ



Αντιμέτωπη με το χρόνο, για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων για τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ει δυνατόν πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup όπου θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της προόδου στην ικανοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου, στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε πριν τελειώσει ο Αύγουστος να βρισκόμαστε σε μια ικανοποιητική φάση.

Πρακτικά στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πως όσο πιο σύντομα • και πιο ομαλά • κυλήσει η μίνι αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και υλοποιηθούν τα 15 προαπαιτούμενα, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία μπορεί να είναι μια δύσκολη δοκιμασία αλλά αποτελεί και το κλειδί για τη συζήτηση περί χρέους αλλά και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Έτσι, ιδανικά για την ελληνική πλευρά, η συζήτηση με τους πιστωτές για τα προαπαιτούμενα των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να κλειδώσει μέσα στο Σεπτέμβριο, το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επόμενη αξιολόγηση και εκείνη να διεξαχθεί σε κλίμα θετικό και όχι σε κλίμα έντασης, εξαιτίας εμπλοκών και καθυστερήσεων για τη λίστα των 15 προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου.