Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 -

Πράσινο το ντέρμπι στο ΣΕΦ



Ο Παναθηναϊκός έσπασε με εμφατικό και ουσιαστικό τρόπο το σερί τριών φετινών ηττών που είχε στα ματς με τον Ολυμπιακό.

Το 77-67 μέσα στο ΣΕΦ, έφερε την πανηγυρική πρόκριση της ομάδας του Πασκουάλ στον τελικό κυπέλλου, βγάζοντας νοκ - άουτ από έναν τίτλο τον μεγάλο αντίπαλο στο πρώτο νοκ - άουτ ματς της χρονιάς, αποτέλεσμα δίκαιο με βάση την εικόνα του αγώνα που ήρθε με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κέι Σι Ρίβερς, απέναντι σε έναν... υπνωτισμένο Ολυμπιακό που είδε τα μεγάλα του ατού να υστερούν. Μεγάλη δουλειά από τον Γκάμπριελ που... εμφανίστηκε στην 12άδα στο παρά πέντε και δικαίωσε απόλυτα την έμπνευση του Πασκουάλ.

Ο Πασκουάλ άρχισε με μια έκπληξη το ματς, έχοντας μέσα δίδυμο "πύργων", Σίνγκλετον και Μπουρούση. Δίνοντας μάλιστα τις πρώτες επιθέσεις στον Μπουρούση, τρεις συνεχόμενες έβαλε την πρώτη, ανάγκασε τον Σφαιρόπουλο μόλις στο 1'15'' να ρίξει στο παρκέ τον Γιανγκ αντί του Μπιρτς.

Και ο Ολυμπιακός επιχείρησε να παίξει κοντά στο καλάθι με τον Πρίντεζη, όμως, πόντοι δεν ήρθαν μέχρι το 2'30'', μάλιστα, ήδη ο Σπανούλης είχε κάνει δύο λάθη υπό την πίεση του Καλάη και το σκορε παρέμενε στο 0-2.

Ο Ολυμπιακός βρήκε σκορ στο 3'30'' με τον Γιανγκ, με τις δύο ομάδες να συνεχίζουν νευρικές και να έχουν κάνει ήδη πέντε λάθη, 3-2. Το 4-4 στο 5' ήταν ενδεικτικό της αστοχίας με 2/7 σουτ εκατέρωθεν, και το πρώτο εύστοχο τρίποντο του Ολυμπιακού μετά από τρία άστοχα στο 6'30'' του έδωσε και το πρώτο προβάδισμα με 9-6 με "δράστη" τον Μάντζαρη.

Ο Σφαιρόπουλος στο 6'50'' πέρασε τον Γκριν στο παρκέ αντί του Σπανούλη που έδειχνε να μην έχει συνέλθει από τον τραυματισμό που τον είχε κρατήσει εκτός από τον αγώνα της Βαρκελώνης. Η κίνηση του Πασκουάλ αφορούσε μέσα στη ρακέτα, όπου ο Γιανγκ είχε αρχίσει να... παίρνει τον αέρα του Μπουρούση και αυτός άφησε τη θέση του στον πιο αθλητικό Γκάμπριελ, ο οποίος με δύο συνεχόμενα καρφώματα έκανε το 11-12.

Ο Μάντζαρης είχε πάρει την μπαγκέτα του Ολυμπιακού οργανώνοντας και σκοράροντας, με 7 σερί πόντους έκανε το 13-12, ο Γκάμπριελ με τον 6ο δικό του σερί έκανε το 13-14 και το ματς συνεχιζόταν πόντο με πόντο, με τις δύο ομάδες να έχουν βρει πλέον και επιθετικό ρυθμό και με τον Ολυμπιακό να κλείνει το δεκάλεπτο προηγούμενος με βραχεία κεφαλή, 15-14.

Ο Ολυμπιακός άρχισε το δεύτερο δεκάλεπτο με πεντάδα που... προμήνυε τρέξιμο, Ουότερς, Γκριν, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου και Γιανγκ, ο Παναθηναϊκός είχε τον φορμαρισμένο Ρίβερς μέσα και με δικό του κλέψιο και καλάθι στο 12' έκανε το 15-18 με τον Ολυμπιακό να φτάνει τον υπερβολικό αριθμό των 8 λαθών.

Οι "ερυθρόλευκοι" χρειάστηκαν πάλι τρία λεπτά για να βρουν σκορ και το έκαναν με τρίποντο του Γκριν για το 18-18, άμεσα όμως απάντησε με τον ίδιο τρόπο ο "σεληνιασμένος" Γκάμπριελ για το 18-21.

Ο Παναθηναϊκός είχε πάει το ματς σε ένα αργό τέμπο που τον βόλευε, έπαιζε πολύ καλή άμυνα στο σετ παιχνίδι και με λογικές επιθέσεις στην πλεοψηφία τους κοντά στη ρακέτα, βρέθηκε στο 15' στο +5, 18-23 και στο παρκέ επέστρεψε ο Σπανούλης και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Μιλουτίνοφ για να αναχαιτίσει τους πρωταγωνιστές ψηλούς του Παναθηναϊκού.

Στο 17' ο Παναθηναϊκός πάλι με τον Ρίβερς πήρε την μεγαλύτερη υπέρ του διαφορά, το +6 με το 21-27, όμως, ο Ολυμπιακός έκανε ένα καλό τρίλεπτο κυρίως στην άμυνα και "μάζεψε" το ματς μέχρι το 28-29 του ημιχρόνου που άφηνε τα πάντα ανοιχτά και μαρτυρούσε το εκατέρωθεν άστοχο παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε, λογικά το δεύτερο ημίχρονο στοχεύοντας επιθετικά τον Ρίβερς, σύντομα όμως, ο Σίνγκλετον βρήκε πεδίο δράσης και... έδρασε. Ο Ολυμπιακός άρχισε και πάλι νευρικός στις επιθετικές του επιλογές και στο 23'30'' οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά με 40-34, με 7 σερί πόντους από τον Σίνγκλετον.

Πρίντεζης και Σπανούλης πήραν πάνω τους την κατάσταση, με τρίποντο του αρηχγού στο 25'30'' ο Ολυμπιακός προσπέρασε με 41-40 με το σερί 7-0 να έχει βάσεις στην άμυνα που εκνεύρισε τον Παναθηναϊκό ο οποίος συνέχιζε μεν το αργό του παιχνίδι, αλλά πλέον δεν έβρισκε εύκολα τελειώματα.

Οι λύσεις που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός ήρθαν από τα πιο σίγουρα χέρια του αγώνα. Ο Ρίβερς με πέντε συνεχόμενους πόντους έφερε το 41-47 στο 28'30'', παρέμενε ένα άλυτο πρόβλημα για την άμυνα του Ολυμπιακού και έφερε και πάλι την ομάδα του σε θέση ισχύος, καλύτποντας άμεσα το ξέσπασμα του Ολυμπιακού.

Στη λήξη της τρίτης περιόδου, ο Παναθηναϊκός έφτασε στην μεγαλύτερη υπέρ του διαφορά. Το τρίποντο του Τζέιμς έφερε την ομάδα του Πασκουάλ μπροστά με 52-45 και πιστοποιούσε την αγωνιστική του ανωτερότητα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, με τον Ολυμπιακό να έχει να επιδείξει μόνο κάποια ξεσπάσματα.

Ο εκπληκτικός Ρίβερς με ένα ακόμα τρίποντο, έκανε το 46-55 στο 31', έφτασε ο ίδιος τους 20 πόντους και έβαλε την ομάδα του στην τελική ευθεία με πολύτιμη προίκα 9 πόντων.

Ο Ουότερς έδωσε ανάσα με τρίποντο, ήρθε κι ένα καλάθι από τον Μιλουτίνοφ για το 51-55 στο 33' με τον Ολυμπιακό να έχει βρει τρόπο να τρέξει και ο Πασκουάλ βλέποντας το πλάνο να χαλάει, κάλεσε αμέσως τάιμ άουτ.

Τα τρίποντα του Παναθηναϊκού εξελίσσνταν σε μεγάλο όπλο. Ενα από τον Γκάμπριελ και ένα από τον Φελτνέιν κράτησαν το προβάδισμα, με το 53-61 στο 34'30'' να κόβει την φόρα που είχε πάρει ο Ολυμπιακός και τον Καλάθη να τους μιμείται για το 55-64.

Από τα χέρια του Ρίβερς ήρθε και η πρώτη διψήφια διαφορά, το 58-68 στο 37', ο ίδιος έκανε και το 58-70 στο 33'30'' και πλέον η ροή του αγώνα έμοιαζε καθορισμένη. Ενα 5-0 του Ολυμπιακού τον έφερε στο 63-70 στο 38'30'' με τρίποντο του Μάντζαρη και με δύο βολές του Παπανικολάου στο 38'45'' το 65-70 έδινε εκ νέου ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Ο Καλάθης έδωσε την λύση στα 52'' με το 65-72 ουσιαστικά να σημαίνει το τέλος.