Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Σε αναμονή εξελίξεων στη Μέση Ανατολή με το Ιράν να περιμένει, το Ισραήλ να σχεδιάζει και την Αμερική να προειδοποιεί



Μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης, στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου 2024, το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μαρία Γιαχνάκη

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές που δημοσιεύονται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται  για αυτό το σενάριο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ιρανική πρεσβεία στη Συρία δέχθηκε επίθεση προκειμένου να προκαλέσει κλιμάκωση και να διαταράξει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι αμερικανικές αρχές φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει στην ιρανική επίθεση, χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες κάτι που ανησυχεί τουλάχιστον επικοινωνιακά την Αμερική.

Μετά την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο, η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί "δεν λαμβάνουν πάντα τις καλύτερες στρατηγικές αποφάσεις", αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι NBC.
Την ίδια ώρα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Όστιν ζήτησε από το Ισραήλ να ενημερώσει την Ουάσινγκτον πριν αρχίσουν να απαντούν  στην ιρανική επίθεση.

Το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση ή σύγκρουση στην περιοχή, αλλά σε περίπτωση ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης, θα απαντήσει πιο δυναμικά και αποφασιστικά, ανέφερε η μόνιμη αποστολή του Ιράν σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να εκπληρώσει το καθήκον του να διατηρήσει την ειρήνη και επέτρεψε στο Ισραήλ να παραβιάσει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, ισχυρίζεται  η Τεχεράνη.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους, λένε ότι το Ιράν θα περιμένει μια πρώιμη, σκληρή και αναπόφευκτη απάντηση σε μια νυχτερινή επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους του ισραηλινού στρατού, όπως δηλαδή ΄’εκανε και το Ιράν στο Ισραήλ.