Η αποφρακτική υπνική άπνοια θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς προκαλεί απόφραξη της αεροφόρου οδού στη διάρκεια του ύπνου.
Η συνέπεια είναι να διακόπτεται παροδικά η αναπνοή για 20 έως 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά, και μάλιστα πολλές φορές κάθε νύχτα.
Αν η υπνική άπνοια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, διότι μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως:
- Υπέρτασης
- Καρδιοπάθειας
- Εγκεφαλικού
- Διαβήτη τύπου 2
Εν τούτοις, πολλοί πάσχοντες από υπνική άπνοια δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στις γυναίκες, οι οποίες μπορεί να μην εκδηλώνουν τα κλασικά συμπτώματα της διαταραχής, αναφέρει ο πνευμονολόγος Dr. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Τα κλασικά συμπτώματα…
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της άπνοιας στη διάρκεια του ύπνου είναι το δυνατό ροχαλητό που αιφνιδίως διακόπτεται για λίγο και ύστερα ξαναρχίζει, με τον πάσχοντα να πασχίζει για να πάρει ανάσα.
Αν και δεν πάσχουν από άπνοια όλοι όσοι ροχαλίζουν, αυτά τα δύο συχνά συνυπάρχουν. Το πρόβλημα συνήθως γίνεται αντιληπτό από τους οικείους του πάσχοντα.
Μία άλλη ύποπτη ένδειξη είναι ο ανήσυχος ύπνος. Αν το σώμα σας τινάζεται όταν κοιμάστε, κλωτσάτε ή ξυπνάτε κάτω από ένα σωρό ανακατεμένων κλινοσκεπασμάτων, είναι πιθανό να πάσχετε από άπνοια, λένε οι ειδικοί.
Ο ανήσυχος ύπνος οφείλεται στην προσπάθεια που κάνετε ακούσια να ξαναβρείτε την ανάσα σας, κάθε φορά που διακόπτεται.
Η κόπωση στη διάρκεια της ημέρας επίσης είναι κλασική ύποπτη ένδειξη. Είναι επίσης αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο ανήσυχος ύπνος είναι κακής ποιότητος και δεν ξεκουράζει τον οργανισμό.
…και τα ασυνήθιστα
Εκτός από αυτά, υπάρχουν και ορισμένα λιγότερο συχνά συμπτώματα, που όμως είναι ενδεικτικά άπνοιας, κατά τον Dr. Dasgupta.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το περίπου 30% των πασχόντων από υπνική άπνοια αναφέρουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτές σχετίζονται με την έλλειψη οξυγόνου που παρατηρείται όταν διακόπτεται συχνά η αναπνοή κατά τον ύπνο.
Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να έχουν συχνές αφυπνίσεις για να ουρήσουν.
Μία μελέτη έδειξε ότι το σχεδόν 50% των πασχόντων έχουν νυκτουρία, δηλαδή σηκώνονται πάνω από 2 φορές το βράδυ για να αδειάσουν την κύστη τους. Μάλιστα όσο πιο σοβαρή είναι η υπνική άπνοια, τόσο πιθανότερη είναι η νυκτουρία.
Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) επίσης είναι ύποπτο. Σαφώς μπορείτε να οφείλεται στο άγχος και σε άλλους παράγοντες, τονίζει ο Dr. Dasgupta.
Συχνά όμως είναι και απόρροια της άπνοιας. Πώς μπορεί να σχετίζονται αυτά τα δύο; Η απάντηση πιθανώς βρίσκεται στις ακούσιες κινήσεις που κάνουν οι μύες του στόματος και της γνάθου, καθώς προσπαθούν να διανοίξουν την αποφραγμένη αεροφόρο οδό στη διάρκεια της άπνοιας.
Οι πάσχοντες μπορεί ακόμα να έχουν πονοκέφαλο το πρωί που ξυπνούν. Οι κεφαλαλγίες λόγω άπνοιας τυπικά παρουσιάζονται τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Συνήθως εκδηλώνονται ως αίσθημα πίεσης και στις δύο πλευρές του μετώπου. Έχουν όμως αρκετά σύντομη διάρκεια, καθώς υποχωρούν σε περίπου μισή ώρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια.
Τέλος, ενδείξεις ύποπτες για άπνοια στη διάρκεια του ύπνου είναι το «θολωμένο» μυαλό την ημέρα, τα προβλήματα μνήμης, η αϋπνία και η κακή ψυχική διάθεση.
Όλα οφείλονται στο ότι λόγω της άπνοιας, ο οργανισμός δεν οξυγονώνεται σωστά, ενώ σε κάθε επεισόδιο ο πάσχων μισοξυπνάει για να πάρει ανάσα. Έτσι, ο ύπνος του διαταράσσεται και ο οργανισμός του δεν ξεκουράζεται.