Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Υγεία - κόβονται από τη δωρεάν περίθαλψη και οι ασφαλισμένοι


Σε είδος πολυτελείας αναδεικνύεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους Ελληνες της κρίσης... 
 
Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έχει ως αποτέλεσμα να …
κόβονται από την δωρεάν περίθαλψη και οι ασφαλισμένοι.
 
Έτσι, την ώρα που το 80% των Ελλήνων δηλώνουν ότι σε σχέση με το 2009 η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει σημαντικά, παραδέχονται ότι αισθάνονται προδομένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας. Και αυτό διότι, κατά την ίδια περίοδο, το 52% των πολιτών δηλώνει ότι η οικονομική επιβάρυνση τους για υπηρεσίες υγείας έχει αυξηθεί.
 
Είναι ενδεικτικό ότι το 44% των πολιτών πληρώνει πάνω από το 5% του συνολικού τους εισοδήματος σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, ενώ για περισσότερους από έναν στους δέκα Έλληνες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 10%. Μεταξύ αυτών και συνταξιούχοι των 600 ευρώ, για τους οποίους το κόστος είναι δυσβάσταχτο.
 
Τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας «Hellas Health VI» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αποκαλύπτουν το μέγεθος της κρίσης στην υγεία.
 
Είναι ενδεικτικό – σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασαν ο καθηγητής – διευθυντής του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Τούντας και ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης – ότι τον τελευταίο χρόνο ένας στους πέντε Έλληνες δεν έλαβε θεραπεία ή δεν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, ενώ τις χρειαζόταν.
 
Κάπως έτσι εξηγείται ότι οι Ελληνίδες βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία τους: Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών να υποβάλλονται οι γυναίκες σε μαστογραφία, δεδομένου ότι αποτελεί το ισχυρότερο και πιο αποτελεσματικό όπλο, τέσσερις στις δέκα δεν έχουν υποβληθεί σε αυτή.
 
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το γεγονός ότι μόνον ένας στους δέκα Έλληνες έχει υποβληθεί σε έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο παγκοσμίως.
 
«Δύο στους δέκα Έλληνες δεν έχουν υποβληθεί ούτε καν σε απλές, φθηνές και στοιχειώδεις εξετάσεις, όπως είναι η μέτρηση αρτηριακής πίεσης, η χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος. Είναι σημαντικό να σταθούμε στο δεδομένο αυτό και να εξετάσουμε τι τελικά προσφέρει το ασφαλιστικό σύστημα στους τομείς της πρόληψης και του ελέγχου», υπογραμμίζει ο κ. Τούντας.
 
Δεν πρόκειται ωστόσο για τη μοναδική αδυναμία του συστήματος: οι 1.001 συμμετέχοντες στην έρευνα, περιέγραψαν με τον πλέον μελανό τρόπο τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 
Σε σχέση με τις προηγούμενες μελέτες καταγράφεται αύξηση του ποσοστού που επιλέγουν ιδιώτη γιατρό, είτε συμβεβλημένο (37%), είτε μη συμβεβλημένο (23%) με το ταμείο τους. Αντιστρόφως ανάλογα, μειωμένο είναι το ποσοστό όσων επιλέγουν ιατρείο του ασφαλιστικού τους ταμείου για ιατρική φροντίδα, αφού μετά βίας αγγίζει το 8%.
 
«Η ατελής μεταρρύθμιση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, από τα πολυϊατρεία του οποίου έχουν αποχωρήσει 2.000 γιατροί αλλά και το περιορισμένο δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών, εγκλωβίζει τους πολίτες σε μία κατάσταση χωρίς δεύτερη επιλογή», διευκρινίζει ο κ. Σουλιώτης.
 
Ψηλά στην λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη χώρα μας είναι και η πρόσβαση στα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων, με τον κ. Σουλιώτη να εντοπίζει την αιτία στην υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.
 
«Δηλητήριο» η απουσία φρούτων και λαχανικών από το καθημερινό τραπέζι
 
Στην ερώτηση «πόσες μερίδες λαχανικών καταναλώνετε κατά μέσο όρο την ημέρα;» σχεδόν ένας στους δέκα απάντησε καμία. Μάλιστα, στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 16%.
 
Και παρά το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, βασίζεται και στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι το 15% των Ελλήνων έχει ξεχάσει το ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». 
 
Σημειωτέον δε, ότι και αυτοί που τρώνε φρούτα και λαχανικά, στην συντριπτική τους πλειονότητα (46% και 59% αντίστοιχα περιορίζονται σε μόλις μία μερίδα ημερησίως, παρά τους διατροφικούς κανόνες για καλή υγεία.
 
Μετεξεταστέοι μένουν οι Έλληνες και σε ό,τι αφορά την σωματική άσκηση, αφού το 39% υποστήριξε ότι απέχει από οποιαδήποτε σωματική άσκηση, παρόλο που λιγότεροι από τους μίσους ερωτώμενους έχουν φυσιολογικό βάρος.
 
«Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα, φαίνεται ότι οι Έλληνες την εγκαταλείπουν. Παράλληλα, εν μέσω κρίσης καταγράφεται αύξηση στο ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, γεγονός που αφορά και ολοένα περισσότερα παιδιά. Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης και αφετέρου γιατί επιλέγουν φθηνό φαγητό», σημειώνει ο κ. Τούντας...