Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024 -

Ψηφιακή κόπωση στα μάτια: Τρεις τρόποι για να την αποφύγετε



Οι οθόνες, κακά τα ψέματα, αποτελούν αναπόσπαστο -για κάποιους ακόμη και αναγκαίο- κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση της ψηφιακής κόπωσης, λόγω των ωρών που βρισκόμαστε μπροστά από έναν υπολογιστή;

Πώς προλαμβάνεται και πώς αντιμετωπίζεται; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε ή ακόμη και να αποφύγουμε τα συμπτώματα της «νέας ζάχαρης» στη ζωή μας; Η η ιδρύτρια του Peep Club και οπτομέτρης Nicola Alexander-Cross δίνει όλες τις απαντήσεις στη Vogue India.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Data Reportal, οι άνθρωποι ηλικίας 16 έως 64 ετών συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο έξι ώρες και 37 λεπτά χρόνου στην οθόνη κάθε μέρα.

Ο αντίκτυπος αυτού του γεγονότος στη σωματική και ψυχική μας υγεία είναι κάτι που συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο.

Μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Leeds διαπίστωσε ότι το 59% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι ο χρόνος της οθόνης βλάπτει την υγεία τους, με τους νεότερους ανθρώπους και τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο.

«Οι οθόνες είναι η νέα ζάχαρη», εξηγεί η ιδρύτρια του Peep Club και οπτομέτρης Nicola Alexander-Cross. «Αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε να ζούμε καλύτερα μαζί τους».

Δείτε παρακάτω 3 τρόπους με τους οποίους θα αποφύγετε την ψηφιακή κόπωση.

Καλή ενυδάτωση

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από μια μέρα που περνάτε κοιτάζοντας τις οθόνες είναι ο αντίκτυπος στα μάτια σας. «Οτιδήποτε υπερβαίνει τις έξι ώρες χρήσης οθόνης την ημέρα έχει πλέον αποδεδειγμένη συσχέτιση με κάθε είδους προβλήματα υγείας των ματιών: καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία και φυσικά μείωση της όρασης», λέει η Alexander-Cross.

Ο λόγος για αυτά τα ζητήματα είναι πολυεπίπεδος. Εκτός από την αφύσικη φωτεινότητα μιας οθόνης σε σύγκριση με το περιβάλλον γύρω σας, ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας κατά μέσο όρο έξι έως οκτώ φορές λιγότερο όταν κοιτάτε μια οθόνη από ό,τι όταν δεν κοιτάτε.

«Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντα καλό φωτισμό», συμβουλεύει η Alexander-Cross και προσθέτεις πως «Ένας απλός κανόνας που λέω στους ασθενείς μου είναι να ταιριάζετε τη φωτεινότητα του δωματίου με τη φωτεινότητα της οθόνης σας».

Τονίζει, επιπλέον, πως «Η καθημερινή χρήση μιας απαλής, χωρίς συντηρητικά, σταγόνας ή σπρέι για ξηρά μάτια θα βοηθήσει να αντισταθμίσετε την ξηρότητα που προκαλείται από τη μη ανοιγοκλείσιμο των ματιών». Η Alexander-Cross συνιστά επίσης την προσθήκη καλής ποιότητας ωμέγα 3 στη διατροφή σας, την αύξηση της πρόσληψης νερού και τη χρήση μάσκας ματιών με ζεστή κομπρέσα. Κάντε κάτι ακόμα καλύτερο και κάντε το τελετουργικό που θα απολαύσετε με το θερμαινόμενο ραβδί ματιών της Peep Club.

Βγείτε έξω

Αν είστε επί ώρες μπροστά σε μια οθόνη, το πιο πιθανό είναι να βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, είτε καθισμένοι στο γραφείο σας, είτε σκυμμένοι στον καναπέ, είτε στο βαγόνι του τρένου με κατεύθυνση προς ή από τη δουλειά. Αυτό είναι ένα άλλο μέρος του προβλήματος. «Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το φυσικό φως διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης από τον αμφιβληστροειδή», εξηγεί η Alexander-Cross.

Ένας τρόπος για να μειώσετε τη ζημιά είναι να βγαίνετε περισσότερο έξω. Εκτός από τη βελτίωση της υγείας των ματιών σας και της συνολικής σωματικής σας υγείας, η σεροτονίνη που προκαλεί η έκθεση σε φρέσκο οξυγόνο είναι ένα φυσικό ενισχυτικό της διάθεσης.

Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους βοηθά επίσης τη γνωστική σας λειτουργία, πράγμα σημαντικό όταν ο πολύς χρόνος στην οθόνη σας αφήνει να αισθάνεστε αμήχανοι.

Περιορίστε το (μπλε) φως

«Το μπλε φως χτυπάει την επίφυση και μπορεί να μπερδέψει το σώμα και να νομίζει ότι βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της ημέρας», λέει η Hannah Alderson, διατροφολόγος και ιδρύτρια της μεθόδου Positive Method.

Αν και τα γυαλιά μπλε φωτός συμβάλλουν σε κάποιο βαθμό στη μείωση των επιπτώσεων του υπερβολικού χρόνου χρήσης της οθόνης, ο καλύτερος τρόπος είναι να αποφεύγετε όλες τις οθόνες τουλάχιστον δύο ώρες πριν αρχίσετε να χαλαρώνετε για ύπνο.

Θα πρέπει επίσης να προγραμματίζετε τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής προσέγγισης το πρωί είναι επίσης λογική, καθώς το πώς αισθανόμαστε όταν ξυπνάμε έχει αντίκτυπο στο πόσο καλά είναι πιθανό να κοιμηθούμε αργότερα. «Μείνετε μακριά από τις οθόνες σας για τα πρώτα 30 λεπτά του πρωινού σας για να υποστηρίξετε την αντίδραση αφύπνισης της κορτιζόλης (CAR)», εξηγεί η Alderson.