Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Πως η Yoga βοηθάει, εκτός από το σώμα μας και το μυαλό μας



Η yoga δεν ήταν μια απλή μόδα, όπως απεδείχθη με τα χρόνια. Και αυτό είναι πολύ λογικό. Είναι μια αρχαία πρακτική, η οποία μέσα από πολλές, συνεχείς έρευνες, έχει αποδειχθεί πως έχει τεράστια οφέλη για το σώμα μας. Αλλά τα οφέλη της yoga δεν σταματούν εκεί. Με έμφαση στην εσωτερική ηρεμία και στις σωστές αναπνοές, η yoga αποτελεί ένα από τα καλύτερα φάρμακα για το μυαλό και την ψυχή μας. Πώς το καταφέρνει αυτό;

Κατ’ αρχάς, η ενασχόληση με την yoga βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, συνεπώς μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο στα όργανά μας—μέσα σ’ αυτά και ο εγκέφαλος. Προφανώς, δεν γίνεται να ξεχνάμε και τις ενδορφίνες που εκκρίνονται κάθε φορά που γυμναζόμαστε. Ο συνδυασμός των στάσεων της yoga, των ασκήσεων αναπνοής και του διαλογισμού, βοηθάει στην ελάττωση του στρες και των συμπτωμάτων κατάθλιψης, των αισθημάτων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε αλλά και των υπερβολικών αντιδράσεων στο στρες. Ο συνδυασμός αυτός αερόβιας άσκησης και διαλογισμού είναι που συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων διάφορων ψυχικών νόσων.

Από ποια συμπτώματα μπορεί να ανακουφίσει η yoga;
Κατάθλιψη: Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 69 ηλικιωμένοι, ανακαλύφθηκε πως τρεις μήνες ενασχόλησης με την yoga ήταν αρκετοί για να ελαττωθούν τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 20%, και στους έξι μήνες, το ποσοστό είχε φτάσει στο 40%.

Υπερφαγία: Η yoga φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αδηφαγικών επεισοδίων. Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 90 υπέρβαρες γυναίκες, έδειξε ότι η συχνότητα των επεισοδίων είχε μειωθεί κατά 50% μετά από 12 εβδομάδες ενασχόλησης με την yoga.

Προβλήματα μνήμης: Ερευνητές ανακάλυψαν πως η yoga μπορεί να βοηθήσει την βραχυπρόθεσμη μνήμη, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στην μελέτη συμμετείχαν 30 ενήλικες, και ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα yoga για οκτώ εβδομάδες.

Αϋπνία: Η έλλειψη ύπνου, ειδικά αν σχετίζεται με το στρες, μπορεί να ελαττωθεί σημαντικά με λίγη yoga. Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 139 ηλικιωμένοι, έδειξε πως με τρεις φορές την εβδομάδα, για έξι μήνες, η αϋπνία είχε ελαττωθεί κατά 28%.

Σχιζοφρένεια: Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική νόσος που μπορεί να γίνει πιο διαχειρίσιμη, αν βάλουμε την yoga στην ζωή μας. Μια μελέτη (μικρής κλίμακας, με 18 συμμετέχοντες) έδειξε πως η ενασχόληση με την yoga μπορεί να ελαττώσει την επιθετικότητα, να αυξήσει την συνεργασία με γιατρούς και την θέληση να λάβει ο ασθενής τα φάρμακά του, αλλά και γενική ελάττωση των συμπτωμάτων κατά 30%.